Τοπικά

Tα βλαστοκύτταρα στο «μικροσκόπιο» των μαθητών 7ου ΓΕΛ Βόλου “Θ”

Σ16 Φ1 (10)

Στο Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης συμμετείχε το 7ο ΓΕΛ Βόλου, το οποίο μελέτησε και κατέθεσε προτάσεις για το πολύ ευαίσθητο θέμα των βλαστοκυττάρων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τελούσε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Λάτση και του υπουργείου Παιδείας.

Από τον περασμένο Νοέμβριο δώδεκα μαθητές των Β’ και Γ’ Τάξεων με υπεύθυνη καθηγήτρια τη βιολόγο του σχολείου κ. Ελένη Μακρή ερεύνησαν το ζήτημα των βλαστοκυττάρων αναλύοντας διάφορες πτυχές του, όπως τη συμβολή στη θεραπεία ασθενειών, την άποψη των θρησκειών, τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.

Μάλιστα το τελευταίο τριήμερο έγινε και τηλεδιάσκεψη με σχολεία της Ελλάδας που συμμετείχαν στο ίδιο πρόγραμμα, ώστε να εκλεγούν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τρία άτομα που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Επιστήμης, το οποίο θα διεξαχθεί στο Μάντσεστερ της Αγγλίας.

Οι δώδεκα συμμετέχοντες μαθητές ήταν οι εξής: Βασιλική-Θεσσαλία Γούναρη, Νικόλαος Ζντράβα, Ιωάννα Κερμελιώτη, Αλέξανδρος Κούρτης, Φίλιππος Λάμπης, Αθανάσιος Μαλαχιάς, Γεώργιος Μίλης, Πηλεύς Μουλάς, Αλέξανδρος Νασιάκος, Μαρία-Άννα Ρηγοπούλου, Καλλιόπη-Μαρία Ταμβάκη και Ιωάννης Χονδρονίκος.

Η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Ελένη Μακρή τόνισε πως «ασχοληθήκαμε με τα βλαστοκύτταρα και οι μαθητές δούλεψαν πολύ, σε ένα πνεύμα ομαδικότητας και συνεργατικότητας, με επιμονή και ενδιαφέρον, ενώ εδώ και τρεις ημέρες είμαστε σε ανοικτή διαδικτυακή σύνδεση με το Δημόκριτο. Οι μαθητές έδωσαν ένα φωτεινό παράδειγμα σε όλους και έδειξαν πόσο αγαπούν την έρευνα».

Ο μαθητής Αλέξανδρος Κούρτης ανέφερε ότι τα βλαστοκύτταρα θα διαδραματίσουν στο χώρο της ιατρικής και της επιστήμης ακόμη πιο μεγάλο ρόλο στα επόμενα χρόνια, αφού μέσω αυτών μπορούν να θεραπευτούν πολλές ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα, ο καρκίνος, οι λευχαιμίες, το αλτσχάιμερ.

Παίρνοντας το λόγο η μαθήτρια Μαριάννα Ρηγοπούλου επισήμανε πως ο κόσμος ακούει βλαστοκύτταρα και συνήθως είτε δεν ξέρει τι είναι, είτε του έρχονται διάφορα διλήμματα στο μυαλό. Γι’ αυτό και εμείς τονίσαμε την ανάγκη να υπάρξει ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο σε όλη την Ευρώπη, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη καλύτερα. Η χρήση των βλαστοκυττάρων δεν πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη και σε αυτό θα βοηθήσει και η καλύτερη σύνδεση των ιδιωτικών με τις δημόσιες τράπεζες βλαστοκυττάρων.

Η μαθήτρια της Γ’ Τάξης Βασιλική-Θεσσαλία Γούναρη ήταν η εκπρόσωπος της ομάδας, ενώ ενδιαφέρεται να πετύχει φέτος στην Ιατρική. Η ίδια θέλει να ασχοληθεί με την έρευνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου και γι’ αυτό χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική τη μελέτη που έκανε για τα βλαστοκύτταρα. «Οι περισσότεροι μαθητές της ομάδας θέλουμε να ασχοληθούμε με τις επιστήμες υγείας και η συμμετοχή μας σε αυτό το πρόγραμμα, μας έδωσε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τις γνώσεις μας και να εμβαθύνουμε σε ενδιαφέροντα επιστημονικά στοιχεία» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο μαθητής Αλέξανδρος Νασιάκος ασχολήθηκε με τις θρησκευτικές και κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις του ζητήματος των βλαστοκυττάρων υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να δημιουργηθούν τέτοιες θεσμικές προϋποθέσεις, ώστε τα βλαστοκύτταρα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο από τους πλούσιους, όσο και από τους φτωχούς.

Τρεις προτάσεις του 7ου ΓΕΛ Βόλου και υιοθετήθηκαν από το Κοινοβούλιο της Επιστήμης και οι οποίες είναι οι εξής:

1) Θεωρούμε απαραίτητη τη γενικευμένη χρήση των βλαστοκυττάρων με ηθικούς, όμως, φραγμούς. Οι εξελίξεις στη βιολογία των βλαστοκυττάρων βοηθούν στην κατανόηση των μηχανισμών οργανογένεσης και καρκινογενέσης. Η μελέτη των βλαστοκυττάρων επιτρέπει το σχεδιασμό πρακτικών και είναι εργαλείο θεραπείας για την επιδιόρθωση ιστών και οργάνων.

2) Επειδή η εξατομικευμένη χρήση των βλαστοκυττάρων προβάλλει ως ορατή μια περαιτέρω διεύρυνση του κοινωνικού και οικονομικού χάσματος μεταξύ των ανθρώπων που μπορούν να έχουν πρόσβαση στις θεραπείες με βλαστοκύτταρα και τους υπόλοιπους, προτείνουμε τη σύνταξη ενός αυστηρότερου, διεθνούς νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση στις συγκεκριμένες θεραπείες όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.

3) Προτείνουμε την αλλαγή του ρόλου των ιδιωτικών τραπεζών, δηλαδή να περιοριστεί στη διασφάλιση της φύλαξης των βλαστοκυττάρων και την παράλληλη διασύνδεσή τους με την παγκόσμια τράπεζα, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη κατά το δυνατόν αξιοποίηση των διαθέσιμων βλαστοκυττάρων και έτσι και να γίνει πραγματικότητα ένα αίτημα των καιρών μας, η ισότιμη πρόσβαση στις συγκεκριμένες θεραπείες όλων των ανθρώπων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το