Πολιτισμός

Τα «Τρελά Χρώματα» παρουσιάζουν μια συλλογή ιστοριών

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει σήμερα Σάββατο 2 Οκτωβρίου (ώρα 20.30) την παράσταση «Ιστορίες φαντασμάτων από την Ιαπωνία» από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα», για γενικό κοινό (ηλικίες 14+), στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, στον Βόλο.

Πρόκειται για μια συλλογή ιστοριών του Λευκάδιου Χερν, που αναδεικνύει την ομορφιά και την ιδιαιτερότητα της ιαπωνικής κουλτούρας και μας φέρνει στον νου τις κοινές ρίζες που μπορεί να έχουν όλοι οι πολιτισμοί. Μύθοι που διαδραματίζονται σε υπερφυσικούς κόσμους, γεμάτους οπτασίες, στοιχειά, δαιμονικές θεότητες και παράξενα όντα και που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ανθρώπινη ύπαρξη, την πίστη, την ελπίδα, την απουσία, αλλά και τη διαφορετικότητα. Η σκηνική δράση περιλαμβάνει διαφορετικά είδη θεάτρου, όπως το σωματικό θέατρο και η παντομίμα, καθώς και στοιχεία των παραδοσιακών ιαπωνικών θεατρικών τεχνικών «Νο» και «Καμπούκι». Στην παράσταση χρησιμοποιείται επίσης η τεχνική «Visual Vernacular», που συνδυάζει στοιχεία ποίησης, παντομίμας και νοηματικής γλώσσας με συμβολικές χειρονομίες (mudras) των ασιατικών παραδόσεων. Παράλληλα, αναδεικνύονται καίρια ζητήματα που αφορούν στην προσβασιμότητα στην τέχνη ανθρώπων με μορφές αναπηρίας, καθώς συμμετέχουν τόσο κωφοί-βαρήκοοι, όσο και ομιλούντες καλλιτέχνες, που χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος και τη νοηματική γλώσσα με ταυτόχρονη φωνητική ερμηνεία.

Η παράσταση απευθύνεται τόσο σε κωφούς, όσο και ακούοντες θεατές και συνοδεύεται από ελληνικούς υπέρτιτλους (ΤΚΒ) για Κ(κ)ωφούς και βαρήκοους.
Ταυτότητα παράστασης:
Συγγραφέας: Λευκάδιος Χερν, μετάφραση: Μαρία Γιακανίκη, Κώστας Κώτσιας, Πέρη Κώτσια, Ειρήνη Μαντά, Ανδρέας Μιχαηλίδης, σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη, σκηνικό – κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα, μουσική: Κωστής Βοζίκης, χορογραφία ιαπωνικού χορού – Mudras: Μάτα Μάρρα, απόδοση κειμένων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Μυρτώ Γκανούρη, Όλγα Δαλέκου, φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, βοηθός φωτιστή: Τζάνος Μάζης, γραφιστικά: Μαρία Στεφανή, φωτογραφίες promo: Κάσσυ Χρυσάκη, φωτογραφίες παράστασης: Ιουλία Λαδογιάννη, βίντεο: Δάφνη Δρακούλη, υπηρεσίες προσβασιμότητας: Πολιτιστικός Οργανισμός Liminal, μακιγιάζ: Δημόσιο ΙΕΚ Κηφισιάς. Υπεύθυνες καθηγήτριες: Στέλλα Χατζοπούλου – Στέλλα Ψαλλιδά, υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης.
Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Δαλέκου Όλγα, Μερκούρη Έλλη, Ρίκκου Μαρία, Φεσάκη Τσαμπίκα. Συμμετέχει η διερμηνέας Μυρτώ Γκανούρη.
Υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και της πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα – Embassy of Japan in Greece.
Η παράσταση επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ars Nocturna-Gothic Books.
H Θεατρική Ομάδα Κωφών δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελείται από κωφούς-βαρήκοους καλλιτέχνες με τη σύμπραξη ομιλούντων καλλιτεχνών. Μέσα από συστηματική ενασχόληση με τη θεατρική δράση, η Ομάδα έχει καταφέρει να αναδείξει νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση και τη θεατρική φόρμα, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά τη νοηματική γλώσσα, παράλληλα με τη φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις επικοινωνία με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 2421029844 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10.00-18.00).
Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η δράση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Όλα ανοιχτά με Κίτσο – Έχει συμβόλαιο με τον Βόλο, αλλά θέλει να αποχωρήσει

Από τη στιγμή που ο Βόλος παρέμεινε στη Σούπερ Λιγκ φάνταζε πολύ δύσκολο ο Αχιλλέας…

28 Μαΐου 2024

«Dylan Tomas – 31 από τα καλύτερα ποιήματα του μεγάλου Ουαλού ποιητή» στον Βόλο

  Το βιβλίο «Dylan Tomas - 31 από τα καλύτερα ποιήματα του μεγάλου Ουαλού ποιητή»…

28 Μαΐου 2024

Πλούσιο το πρόγραμμα στην «Εξωραϊστική»

  Συνεχίζεται το πρόγραμμα στην «Εξωραϊστική» (Δημητριάδος 263, τηλ. 2421030303), στον θερινό κινηματογράφο του Βόλου.…

28 Μαΐου 2024

Ανατροπή στην επίθεση με μαχαίρι – Αυτοτραυματίστηκε η 57χρονη, λέει ο ιατροδικαστής

Με σοβαρό τραύμα από μαχαίρι στην κοιλιά νοσηλεύεται στο Τζάνειο νοσοκομείο από χθες το βράδυ…

28 Μαΐου 2024

Στη δημοτική επιτροπή ο καθορισμός τιμής των εισιτηρίων για το Μουσείο της Αργούς

  Στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου, την Τετάρτη 29 Μαΐου, θα ληφθεί…

28 Μαΐου 2024

Πάπας Φραγκίσκος: Σάλος μετά από τοποθέτηση για τους γκέι στην καθολική εκκλησία – Έχουμε ήδη αρκετούς από αυτούς

Αίσθηση προκάλεσε στην ιταλία ο υβριστικός όρος που φέρεται να χρησιμοποίησε ο Πάπας Φραγκίσκος σε…

28 Μαΐου 2024