Τοπικά

Τα «συν» της Μαγνησίας για έλευση επισκεπτών – Τι επισημαίνει ο καθηγητής Χωροταξίας Αλέξιος Δέφνερ

Μικρότερες απώλειες στην έλευση των τουριστών εκτιμά ότι θα έχει η Μαγνησία σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, ο καθηγητής Πολεοδομίας και Ελεύθερου Χρόνου του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αλέξιος Δέφνερ.
Πρεμιέρα κάνει ουσιαστικά ο τουρισμός από μεθαύριο Δευτέρα με την επαναλειτουργία όλων των τουριστικών καταλυμάτων καθώς και την απελευθέρωση των αεροπορικών πτήσεων από το εξωτερικό.
Ο κ. Δέφνερ μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» επισημαίνει πως «η Ελλάδα για τη φετινή τουριστική χρονιά επενδύει στο brand του ασφαλούς προορισμού, αλλά αυτό ενέχει και κάποιους κινδύνους, καθώς θα πρέπει να τηρήσει τους υγειονομικούς κανόνες και να μην έχουμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, ώστε να μην γυρίσει αντίστροφα το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στο εξωτερικό. Γενικώς πρόκειται για ένα δύσκολο σημείο».
Ο καθηγητής υπογράμμισε πως «αναμφίβολα οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό θα είναι φέτος πολύ λιγότερες από πέρυσι και σε δύο εβδομάδες θα έχουμε μια εικόνα του τι πρόκειται να συμβεί. Βέβαια, αν τα πάμε εξίσου καλά με την Άνοιξη, και τώρα το καλοκαίρι με την πανδημία, και μειωθεί παγκοσμίως η ένταση του ιού, δεν αποκλείεται το Φθινόπωρο να δούμε περισσότερους τουρίστες σε σχέση με άλλες αντίστοιχες χρονιές ή ακόμη και σε σχέση με τον φετινό Ιούλιο».
Πρόσθεσε πως «σημασία για τους επαγγελματίες του τουρισμού έχει να κερδηθεί το στοίχημα της εμπιστοσύνης και της συνέπειας με το βλέμμα στραμμένο και στον τουρισμό της ερχόμενης χρονιάς. Επίσης καλό θα είναι να γίνουν παρεμβάσεις μάρκετινγκ σε θέματα καθημερινής συμπεριφοράς της τουριστικής δράσης».

Η Μαγνησία ως χερσαίος προορισμός
Ο κ. Δέφνερ αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Μαγνησίας πως η περιοχή έχει δύο πλεονεκτήματα, το πρώτο είναι ότι λόγω του ελάχιστου αριθμού κρουσμάτων εμφανίζεται ως ασφαλής προορισμός για τους επισκέπτες. Το δεύτερο, και αφορά στο ηπειρωτικό κομμάτι του Νομού, είναι πως αποτελεί πολύ δημοφιλή χερσαίο προορισμό με φυσικά και πολιτιστικά αξιοθέατα, ενώ ο επισκέπτης δεν θα χρειαστεί να μπει σε πλοία».
Για τον εσωτερικό τουρισμό ο κ. Δέφνερ επισήμανε πως οι Έλληνες έχουν και την εναλλακτική της φιλοξενίας των φίλων και των συγγενών, δηλαδή μπορούν να επισκεφθούν μια περιοχή, και να την τονώσουν οικονομικά όχι τόσο στη διαμονή, όσο σε άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.
Μάλιστα αναφέρθηκε και στο δίλημμα των επαγγελματιών να ανοίξουν ή όχι τις επιχειρήσεις τους για το καλοκαίρι, λέγοντας πως, αν κάποιος δεν ανοίξει για μια χρονιά, θα χρειαστεί μια γερή προσπάθεια προβολής, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν πελάτες.

Η ψυχολογία των τουριστών
Ο καθηγητής υπογράμμισε και τη σημασία της ψυχολογίας των τουριστών που θα επισκεφθούν τη Μαγνησία. Για παράδειγμα ο προληπτικός έλεγχος με τεστ για επισκέπτες που έρχονται από χώρες με λίγα κρούσματα είναι πάντα ένας προληπτικός έλεγχος, αλλά, αν εφαρμοστεί και ένας μαζικός έλεγχος μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία των επισκεπτών. Επίσης δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν οι τοπικές κοινωνίες σε ένα ενδεχόμενο εισαγόμενο κρούσμα. Ακόμη τι θα προτιμήσει ένας τουρίστας, να τρώει έξω ή μαγειρεύει φαγητό στο κατάλυμα, ή αν θα θέλει να μένει σε ξενοδοχείο ή σε διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Μεγάλο το πλήγμα για τον πολιτισμό
Ο κ. Δέφνερ σημείωσε πως εκτός από τον τουρισμό, πολύ μεγάλο είναι το πλήγμα και για τον πολιτισμό, όπου οι εκδηλώσεις διαφόρου περιεχομένου έχουν ελαχιστοποοιηθεί. Βέβαια κάποιοι Δήμοι υλοποιούν κάποιες πρωτότυπες ιδέες, όπως στη Γλυφάδα. Από την άλλη ο πολιτισμός μπορεί να λειτουργήσει μέσα από το διαδίκτυο. Όλα αυτά ήταν υπέρ των θεατών που τα απολάμβαναν δωρεάν στο σπίτι την περίοδο της καραντίνας, αλλά οι ίδιοι οι καλλιτέχνες δεν είχαν κάποιο οικονομικό όφελος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το