Τοπικά

Τα στέκια των νεαρών προσφύγων στον Βόλο – Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου για να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη

Έχουν έρθει εδώ και μερικά χρόνια στην πόλη και σιγά-σιγά διαμορφώνουν τα δικά τους στέκια για την ψυχαγωγία και την κοινωνικοποίησή τους. Πρόκειται για τους νέους πρόσφυγες που ζουν στις δομές φιλοξενίας στη Μακρινίτσα, στην Παιδόπολη Αγριάς στον πρώην Μόζα και αναζητούν τις δικές τους παρέες για να περάσουν κάποιες ώρες την εβδομάδα όμορφα, όπως θέλουν όλοι οι συνομήλικοί τους.
Το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Άρσις και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας υλοποίησε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Περπατώντας μαζί, πολιτιστικές διαδρομές στην πόλη του Βόλου» μέσα από το οποίο φοιτήτριες του Ιδρύματος, ενήλικες μαθητές και νεαροί πρόσφυγες γνώρισαν μαζί τα διάφορα αξιοθέατα και δημοφιλή σημεία της περιοχής μας.
«Ήταν ένα πρόγραμμα που είχε ως στόχο, αφενός την αρμονική μείξη αυτών των διαφορετικών πλευρών αφετέρου με τις διαδρομές που έγιναν, οι πρόσφυγες μάς μίλησαν για τη δική τους διαδρομή από τις χώρες τους στην Ελλάδα. Κάναμε τη διαπολιτισμική εκπαίδευση στην πράξη και έξω από τα αμφιθέατρα, ενώ και οι πρόσφυγες γνώρισαν ακόμη καλύτερα τα αξιοθέατα της πόλης» τόνισε ο καθηγητής διαπολιτισμικής εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης και υπεύθυνος του προγράμματος κ. Κώστας Μάγος.


Στο πλαίσιο της περιήγησής τους στον Βόλο οι πρόσφυγες γνώρισαν την πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, άλλες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, ενώ μυήθηκαν και στην ιστορία των Παλαιών, όπου υπάρχουν και τα οθωμανικά αποτυπώματα, όπως επιγραφές, που κάποιοι μπόρεσαν να αναγνωρίσουν.

Εκεί που συχνάζουν
Ο κ. Μάγος ανέφερε πως «με αφορμή το πρόγραμμα, οι νεαροί πρόσφυγες μας ξενάγησαν και στα στέκια τους. Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία, αλλά και καφέ που συγκεντρώνονται οι πρόσφυγες. Τέτοια είναι τα πεζούλια στην παραλία αλλά και το κορδόνι, καθώς και κάποιες καφετέριες στο ευρύτερο κέντρο».
Καθότι στον Βόλο διαβιούν νεαροί πρόσφυγες από διάφορες εθνικότητες, επιλέγουν παρέες και με το κριτήριο της κοινής γλώσσας που μιλούν. «Υπάρχουν οι νεαροί πρόσφυγες από το Πακιστάν, που έχουν μια ενωμένη ομάδα, οι νεαροί από τη Συρία, αλλά και από άλλες περιοχές. Η κάθε ομάδα έχει τον δικό της χώρο που συγκεντρώνεται, ενώ στις μεταξύ τους συζητήσεις κυριαρχούν τα βιώματα της προσφυγιάς και της προσπάθειας για επιβίωση» είπε ο κ. Μάγος.

Τα ροφήματα και οι γεύσεις
Μάλιστα στα ροφήματα που επιλέγουν, υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, το καλοκαίρι επιλέγουν περισσότερο τον φραπέ και τον φρέντο.
Σε κάποιες πολιτιστικές διαδρομές υπήρχε και το στοιχείο του φαγητού με τους πρόσφυγες να παρασκευάζουν εδέσματα με τις γεύσεις των χωρών μεταφέροντας στην περιοχή μας μια διαφορετική γαστρονομική παράδοση.
Ποιοι είναι όμως οι στόχοι αυτών των νέων προσφύγων; Θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα ή να φύγουν; «Κάποιοι από τους νέους που γνωρίσαμε και βρίσκονται στην Ελλάδα, τρία και τέσσερα χρόνια, θέλουν να μείνουν στη χώρα μας. Μάλιστα έχουν βρει και ορισμένες εργασίες, όπως στον αγροτικό τομέα ή στον τουρισμό. Έχουν σχεδόν εγκατασταθεί. Όσοι όμως έχουν μια άκρη, ένα πολύ γνωστό τους πρόσωπο στην Ευρώπη ή στον Καναδά, θέλουν να μετακινηθούν, οπότε είναι με το ένα πόδι εδώ και με το άλλο στο εξωτερικό. Ωστόσο και αυτοί αξιοποιούν τον χρόνο της παραμονής τους στην Ελλάδα, όπως να φοιτούν σε σχολείο, να κάνουν κάποιες δουλειές».
Άλλωστε στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου ζουν μερικές εκατοντάδες νέων προσφύγων, οπότε κρίνεται σημαντικό και το θέμα της αλληλεπίδρασής τους με την τοπική κοινωνία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το