Θ Plus

Τα σπάνια μπλε διαμάντια είναι το πιο βαθύ μυστικό της Γης – Αγγίζουν τα 57,5 εκατ. δολάρια

Το Hope Diamond, ένα σπάνιο μπλε διαμάντι δεν είναι μόνο ένα από τα πιο διάσημα και εντυπωσιακά κοσμήματα του κόσμου. Είναι ένα διαμάντι με μια περίπλοκη ιστορία.
Εχει περάσει από τα χέρια μοναρχών, τραπεζιτών, διάσημων κληρονόμων και κλεφτών, πριν καταλήξει στο Μουσείο της Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με έρευνα, η γεωλογική ιστορία των μπλε διαμαντιών είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Οι επιστήμονες ανέλυσαν 46 μπλε διαμάντια, μεταξύ των οποίων και ένα από τη Νότια Αφρική που πωλήθηκε το 2016 για 25 εκατ. δολάρια, και διαπίστωσαν πως μπορούν να σχηματιστούν σε βάθος τουλάχιστον 610 χιλιομέτρων, φτάνοντας τον κατώτερο μανδύα της Γης.

Τα μπλε διαμάντια είναι μόνο περίπου το 0,02 τοις εκατό των εξόρυξης διαμαντιών και περιλαμβάνονται σε μερικά από τα πιο διάσημα κοσμήματα στον κόσμο. Τα συγκεκριμένα διαμάντια κρυσταλλώνονται παράλληλα με τα ορυκτά που έχουν νερό, τα οποία εδώ και πολύ καιρό ήταν μέρος του βυθού της θάλασσας, αλλά μετατοπίστηκαν σε μεγάλα βάθη λόγω της κίνησης των τεκτονικών πλακών.
Οι επιστήμονες ήδη γνώρισαν πως απέκτησαν το μπλε τους χρώμα από το χημικό στοιχείο βόριο. Στη μελέτη διαπιστώθηκε πως το βόριο κάποτε βρισκόταν σε ωκεάνια ύδατα και ενσωματώθηκε στους βράχους της θάλασσας που για εκατομμύρια χρόνια ήταν κάτω από το έδαφος.
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια βάση για το πώς σχηματίζονται τα μπλε διαμάντια. Πριν από αυτή τη μελέτη δεν είχαμε ιδέα για το πως σχηματίζονται, για το είδος πετρώματος ή για το σημείο που θα μπορούσαν να ενσωματώσουν το βόριο», αναφέρει ο ερευνητής του Gemological Institute of America, Εβαν Σμιθ, στο περιοδικό Nature.

Τα διασημότερα και μεγαλύτερα διαμάντια του κόσμου (Shutterstock)Τα διασημότερα και μεγαλύτερα διαμάντια του κόσμου (Shutterstock)
Περίπου το 99% των όλων των διαμαντιών σχηματίζονται περίπου στα 150-200 χιλιόμετρα, βάθος πολύ μικρότερο από το σημείο που σχηματίζεται το μπλε διαμάντι.
Εκτός από Diamond Hope, ένα ακόμη μπλε διαμάντι είναι άκρως εντυπωσιακό. Το όνομά του Oppenheimer Blue, το οποίο το 2016 πωλήθηκε για 57,5 εκατ. δολάρια, την υψηλότερη τιμή που έχει «πιάσει» κόσμημα σε δημοπρασία.

Πηγή:  iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το