Ελλάδα

Τα σκουπίδια παραμένουν στους δρόμους -Τι απαντά η ΠΟΕ-ΟΤΑ στην κυβέρνηση

Κρίσιμη συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε ο Πάνος Σκουρλέτης στο υπουργείο Εσωτερικών, κατά την οποία τους παρουσίασε τη νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί τη Δευτέρα, για τους συμβασιούχους.

Η συνάντηση όμως ολοκληρώθηκε δίχως να υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη στο ζήτημα, την ώρα που η κατάσταση είναι αφόρητη στους δρόμους, εξαιτίας των βουνών από τα σκουπίδια, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ σχολίασε ότι η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης έχει μεγάλη απόσταση από αυτά που ζητά η Ομοσπονδία και συμπλήρωσε πως πλέον το ζήτημα θα το αναλάβουν οι νομικοί σύμβουλοι και η εκτελεστική επιτροπή που θα πάρει τις αποφάσεις.

«Η νομοθετική ρύθμιση απέχει πάρα πολύ από αυτά που λέμε σαν Ομοσπονδία. Εχουμε την υποχρέωση να τη δούμε με τους νομικούς συμβούλους μας και να πάρουμε αποφάσεις ως εκτελεστική επιτροπή για να απαντήσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας.

«Οι νέες συμβάσεις που δίνονται δεν καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους. Η Ομοσπονδία έχει πει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να γίνουν αορίστου χρόνου. Καταλαβαίνουμε την κοινωνία, η κοινωνία καταλαβαίνει ότι έχουμε δίκιο», πρόσθεσε και σε ερώτηση για το αν θα βγουν τα απορριμματοφόρα στους δρόμους, ξεκαθάρισε:

«Δεν θα βγει κανένας πριν καταλήξει η ομοσπονδία, πρόκειται για 10.000 ανθρώπινες ψυχές», ενώ πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση σε αυτή τη διαδικασία προσπαθεί να ρίξει το μπαλάκι στους δημάρχους και να φανεί ότι αυτοί απολύουν τους ανθρώπους».

Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση δεν θα ενδώσει σε πιέσεις

Ο κ. Σκουρλέτης διεμήνυσε, έπειτα από τη συνάντηση, ότι η κυβέρνηση δεν θα ενδώσει σε πιέσεις για να παραδοθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε ως θετικό τον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, σημειώνοντας ότι διαβλέπει ειλικρινή διάθεση από όλες τις πλευρές ώστε να βρεθεί λύση.

«Θέλω να επαναλάβω ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπουμε τη διασφάλιση της συνέχισης με νέες συμβάσεις των ήδη μέχρι τώρα εργαζομένων συμβασιούχων, μέχρι την ανακοίνωση των οριστικών των προσωρινών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την κάλυψη με μόνιμο τακτικό προσωπικό σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Είπα για άλλη μια φορά προς την ΠΟΕ-ΟΤΑ να θεωρούν δεδομένη την πολιτική θέση της κυβέρνησης να μην ενδώσει σε κάθε είδους πιέσεις για να παραδοθεί το έργο της συγκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα. Επιφυλάχθηκαν να συνεδριάσουν και να μας απαντήσουν. Περιμένουμε λοιπόν την απάντησή τους», συμπλήρωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος ώστε να μην αντιβαίνουν οι νέες συμβάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο, απάντησε:

«Μιλάμε για νέες συμβάσεις. Στην πρότασή μας υιοθετούμε τον δρόμο που μας υπέδειξε το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο είπε ότι είναι αντισυνταγματικό, θέσεις οι οποίες καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες να καλύπτονται με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις. Αυτό λοιπόν ως σκεπτικό το υιοθετούμε, το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ένα ανώτατο δικαστήριο ούτως ή άλλως και για αυτό το έχουμε ενσωματώσει στην πρόταση που καταθέτουμε. Βεβαίως από την άλλη αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν εξαιρετικές συνθήκες, οι οποίες προκύπτουν από τα συσσωρευμένα σκουπίδια και με βάση λοιπόν αυτές τις παραμέτρους έχουμε καταθέσει την συγκεκριμένη πρόταση» και συμπλήρωσε ότι οποιοσδήποτε εργαζόμενος μπορεί να υποβάλει τα έγγραφά του στον διαγωνισμό και το ΑΣΕΠ θα προβλέψει μοριοδότηση για τους ήδη εργαζόμενους. Σε ερώτηση για τον χρονικό ορίζοντα της διαδικασίας, απάντησε ότι μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί.

Ακόμη διευκρίνισε ότι ο αριθμός, με βάση την κατοχυρωμένη Συνταγματική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα προσδιοριστεί από τους ίδιους τους Δήμους. «Εμείς ήδη έχουμε εγκρίνει 2.500 προσλήψεις οι οποίες αντιστοιχούν σε αντίστοιχα αιτήματα που μας έχουν καταθέσει οι Δήμοι. Δίνουμε με τη συγκεκριμένη ρύθμιση τη δυνατότητα να υπάρχει αναπροσαρμογή στους οργανισμούς των Δήμων, έτσι ώστε να προκύψουν και άλλες οργανικές θέσεις με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες», πρόσθεσε.

Συνάντηση Σκουρλέτη – Πατούλη

Κατά τη συνάντησή τους, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης παρέδωσε στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη την τροπολογία που αφορά στις συμβάσεις εργασίας στις υπηρεσίες καθαριότητας.

«Μας κατατέθηκε το σχέδιο της τροπολογίας, εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας καθώς υπάρχουν αδιευκρίνιστα σημεία. Σε κάθε περίπτωση αυτά θα εξεταστούν, τόσο από το νομικό μας τμήμα, όσο και κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ. που συγκαλούμε την ερχόμενη Δευτέρα», είπε ο κ. Πατούλης.

Όπως επεσήμανε, επίσης, «η κυβέρνηση οφείλει να βρει λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε με δική της ευθύνη και υπαιτιότητα. Από τη συζήτηση που έγινε διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν ορισμένα ‘’αγκάθια’’, τα οποία θα μελετήσει το νομικό τμήμα της ΚΕΔΕ και στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 11:30 το πρωί της Δευτέρας θα λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις σχετικά με το επίμαχο κείμενο της τοπολογίας».

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου βαθμού είναι να μονιμοποιηθούν και να διατηρήσουν τις θέσεις τους οι συμβασιούχοι, ενώ για το καλό των πολιτών μας είναι ανάγκη να εξασφαλίσουμε καθαρές τις πόλεις μας».

Να σημειωθεί ότι μοναδικό θέμα συζήτησης της Έκτακτης Συνεδρίασης, η οποία θα ξεκινήσει της Δευτέρα 26 Ιουνίου στις 11:30 το πρωί στα γραφεία της ΚΕΔΕ (Ακαδημίας & Γεναδίου 8, 3ος όροφος) θα είναι “Οι εξελίξεις στο ζήτημα των συμβασιούχων μετά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας από το ΥΠ.ΕΣ.”.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το