Πολιτισμός

«Τα σημάδια μένουν» από την οικογενειακή σύμβουλο Τένια Μακρή – Η συναισθηματική κακοποίηση και οι επιπτώσεις της σε βιβλίο

 

Με τον ευρηματικό τίτλο «Τα σημάδια μένουν» η Τένια Μακρή, η Βολιώτισσα οικογενειακή σύμβουλος, επανέρχεται με τη δύναμη του λόγου της και τη δυναμική τής σκέψης της προσφέροντας τη γνώση και κυρίως τη συνειδητοποίηση όσων συμβαίνουν και αφορούν στη συναισθηματική κακοποίηση. Το βιβλίο «Τα σημάδια μένουν» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κάκτος».

Η Τένια Μακρή που έχει διακριθεί για την ευστοχία των θέσεων και παρατηρήσεών της σε θέματα επίκαιρα για συμπεριφορές, σκέψεις και πράξεις, δίνει την ευκαιρία για διάλογο, για συζήτηση, σε θέματα που οφείλουμε να είμαστε ενήμεροι ως ωφελούμενοι από τους ανοικτούς διαύλους που αποκτούμε με τη δύναμη της κατανόησης και της γνώσης.

Ανεξίτηλα σημάδια ψυχής
Στο ενδέκατο βιβλίο της η Τένια Μακρή ακουμπά για πρώτη φορά την αντιστροφή του οικείου της θέματος που αφορά στην αγάπη αναδεικνύοντας την κακοποιητική συμπεριφορά στις ανθρώπινες σχέσεις. «Στο βιβλίο αυτό γίνεται μια ανατροπή, καθώς γράφεται για το πώς καταστρέφεται η αγάπη. Και πώς καταστρέφεται η αγάπη από τη συμπεριφορά που υπάρχει μεταξύ των ζευγαριών και ιδιαιτέρως από τον άνθρωπο εκείνο, από τον σύζυγο ή τη σύζυγο, που κακοποιεί συναισθηματικά. Τη γυναίκα ή τον άντρα, αν και κυρίως αναφέρεται στη γυναίκα το βιβλίο, που κακοποιείται συναισθηματικά, και όχι μόνο, από τον σύντροφό της. Η συναισθηματική κακοποίηση είναι μια παρεξηγημένη, αν το θέλετε κακοποίηση» τονίζει η κ. Τένια Μακρή, επισημαίνοντας ότι αφενός είναι καθημερινή και αφετέρου δεν ενοχοποιείται όσο η σωματική, καθώς θεωρείται ότι δεν αφήνει σημάδια. Κι αυτό ακριβώς το σημείο για τη διακεκριμένη οικογενειακή σύμβουλο είναι το σημείο-κλειδί ή αλλιώς το λάθος που οδηγεί σε οδυνηρές καταλήξεις.

Στόχος η συνεχής υποτίμηση
Η συνειδητοποίηση του ατόμου που υφίσταται τη συναισθηματική κακοποίηση επέρχεται με τον προσδιορισμό της υποτίμησης που δέχεται και συνίσταται σε παρατηρήσεις, κατηγορίες, σε συνεχή απαξίωση. «Η γυναίκα, η οποία υφίσταται αυτήν την κακοποίηση, έχει κακοποιηθεί κατά τον ίδιο τρόπο μέσα στην οικογένειά της. Έχει η ίδια υποτιμηθεί από τη μητέρα της, από τον πατέρα της, από τα αδέρφια της, από τη μία πλευρά… Και ο σύντροφός της, ο οποίος είναι κακοποιητικός, έχει νιώσει την κακοποίηση από τον δικό του πατέρα, από τη δική του μητέρα» ανέφερε. Με την επισήμανση αυτή η Τένια Μακρή δηλώνει ότι οι συμπεριφορές αυτές επαναλαμβάνονται χωρίς την ανάλογη συνειδητοποίηση, καθώς θεωρούνται δεδομένες. «Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι όταν διαλέγουμε έναν σύντροφο ή μία σύντροφο, σε αυτόν τον άνθρωπο όταν δούμε συμπεριφορές τις θεωρούμε οικείες. Και πάντα μας έλκει το να πούμε το «ναι» σε μία σχέση για να την κάνουμε δεσμευτική, αυτή η οικειότητα. Δηλαδή ότι μπορώ, την ξέρω τη συμπεριφορά αυτή, άρα ξέρω πώς να τη χειριστώ. Αυτό λοιπόν είναι και η μεγάλη παγίδα» εξηγεί η ίδια.

Προτάσεις κλειδιά
Το βιβλίο δίνει τον τρόπο αντίληψης της συναισθηματικής κακοποίησης που θα οδηγήσει στην αντιμετώπισή της. Επιπλέον βοηθάει τους γονείς στον ρόλο τους απέναντι στα παιδιά τους και τα ίδια τα παιδιά ως ενήλικοι στη συνέχεια πώς θα μπορέσουν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Εντοπισμός και αντίληψη και καταληκτικά αντιμετώπιση είναι ο στόχος της Τένιας Μακρή που και σε αυτό της το συγγραφικό εγχείρημα κατορθώνει με λέξεις απλές και περιεκτικές, άμεσα να δώσει τον τρόπο να μάθει κανείς να αναπνέει, να ονειρεύεται, να ζει… Στο τέλος μάλιστα του βιβλίου παραθέτει ένα ερωτηματολόγιο για να συνειδητοποιήσει ο καθένας μας τη θέση και την κατάστασή του σχετικά με το θέμα της συναισθηματικής κακοποίησης που όπως τονίζει γίνεται η πύλη για τη σωματική κακοποίηση με όλα τα σχετικά επακόλουθα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το