Ελλάδα

Τα σενάρια που επεξεργάζεται το Μαξίμου για ψήφο εμπιστοσύνης-εκλογές

maximou708top

Με τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να ετοιμάζονται να ψηφίσουν επί του ελληνικού προγράμματος ώστε να εκταμιευθεί το ποσό από τον ESM, ο Αλέξης Τσίπρας αγωνιά για την σταθερότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λόγω των «ανταρτών» που καταψήφισαν το τρίτο μνημόνιο.

Ο Πρωθυπουργός δείχνει να ασχολείται επί του παρόντος αποκλειστικά με την υπογραφή της σύμβασης με τον ESM και την εκταμίευση των 23 δισ. ευρώ, όπως διαβεβαιώνουν πηγές του μεγάρου Μαξίμου. Την Τρίτη θα έχει συνάντηση στο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο, ενόψει και της συζήτησης και της ψηφοφορίας στο ολλανδικό κοινοβούλιο της Τετάρτη, η οποία αναμένεται δύσκολη.

Οι Ολλανδοί βουλευτές διέκοψαν τις θερινές τους διακοπές για να ψηφίσουν το έκτακτο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας και η συζήτηση στην 150μελή Κάτω Βουλή του ολλανδικού κοινοβουλίου θα αρχίσει το μεσημέρι της Τετάρτης. Η Ολλανδία είχε τηρήσει σκληρή γραμμή σε ό,τι αφορά τον δανεισμό της Ελλάδας και η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε αναμένεται να δεχθεί έντονα πυρά.

Ο Πρωθυπουργός, θα ασχοληθεί με το πολιτικό και εσωκομματικό σκηνικό που διαμορφώνεται από την Πέμπτη 20 Αυγούστου, οπότε και θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις.

Διαφωνίες για τις πρόωρες εκλογές

Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού, ο πονοκέφαλος είναι οι «αντάρτες» της Αριστερής Πλατφόρμας – και όχι μόνο – καθώς η κυβέρνηση στην ψηφοφορία για το 3ο μνημόνιο, απώλεσε τύποις την δεδηλωμένη των 120 βουλευτών. Ετσι όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και το να αναγκαστεί να πάει σε πρόωρες εκλογές εντός του Σεπτεμβρίου, είναι στο τραπέζι.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα είναι διχασμένοι ως προς την σκοπιμότητα των εκλογών: Αλλοι θεωρούν ότι πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία και άλλοι ότι είναι η μόνη λύση.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα ήθελε να αποφύγει τις εκλογές, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρει. Δεδομένου ότι δεν μπορεί να εξακολουθήσει να κυβερνά χωρίς την δεδηλωμένη, θεωρείται βέβαιο ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν εσωκομματικά, προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Αν δεν την πάρει – το ΠΑΣΟΚ ήδη δήλωσε ότι δεν θα την παράσχει – μοιραία οδηγούμαστε σε παραίτηση της κυβέρνησης.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν και πάλι διαφορετικές εκτιμήσεις στο πρωθυπουργικό επιτελείο: Ορισμένοι εκτιμούν ότι πρέπει να διεξαχθούν εκλογές το συντομότερο δυνατόν (13 ή 20 Σεπτεμβρίου) ώστε να μην προλάβουν να συνταχθούν οι εσωκομματικοί αλλά και οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλοι ωστόσο, θεωρούν ότι πρέπει να έχει μια «σημαία» στα χέρια του προεκλογικά και τέτοια θα μπορούσε να είναι μόνο η ελάφρυνση του χρέους. Οι συζητήσεις γι’ αυτό θα γίνει μετά τον Οκτώβριο, οπότε εισηγούνται εκλογές σε προσφορότερο χρόνο, όπως αρχές Νοεμβρίου ή και αργότερα. Πάντως τόσο η Ανγκελα Μέρκελ, όσο και ο Βόλφκαγκ Σόιμπλε απέρριψαν εκ νέου το ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους, όχι όμως και τις ελάφρυνσής του μέσω μείωσης των επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα κριθούν και από τις τάσεις του εκλογικού σώματος, καθώς το φθινόπωρο το Μαξίμου θα έχει στα χέρια του κρυφές δημοσκοπήσεις, αλλά και από τις εσωκομματικές «ζυμώσεις».

Το σενάριο – έκπληξη

Ενα σενάριο που μελετά με ενδιαφέρον το Μαξίμου είναι να υπάρξει κίνηση καλής θέλησης προς τους διαφωνούντες. Τι προβλέπει; Με παρασκηνιακή συνεννόηση, να επιλέξουν «παρών» ή αποχή οι 43 διαφωνούντες. Αν επιλέξουν την ίδια τακτική και οι 17 βουλευτές του Ποταμιού, φτάνουμε στους 60 με αποτέλεσμα για την ψήφο εμπιστοσύνης να προσμετράται η πλειοψηφία επί των 240 βουλευτών. Σ’ αυτή την περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί – όπως εκτιμάται – να βρει πιο εύκολα τους 121 βουλευτές που αποτελούν το 50%+1 του βουλευτικού σώματος. Είναι ένα σενάριο το οποίο στελέχη ακόμη και της Αριστερής Πλατφόρμας δεν αποκλείουν, προκειμένου να μην πέσει η κυβέρνηση, εφόσον ευοδωθούν οι παρασκηνιακές κινήσεις.

Σύμφωνα με το Mega στην αριστερή πλατφόρμα λένε ότι «είναι όπλο μας και η αποχή και το “παρών”».

Ο Στάθης Λεουτσακος τα αφήνει όλα ανοιχτά, μιλώντας στο Mega. «Θα τα δούμε όλα συγκεκριμένα όταν φτάσει η στιγμή. Πιθανότατα να μην χρειαστεί. Η κυβέρνηση ίσως δεν είναι ωφέλιμο να επιδιώξει έναν εκβιασμό της ψήφου των βουλευτών. Γιατί δεν κινδυνεύει από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν ‘όχι’ υπερασπιζόμενοι τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τη μνημονιακή πολιτική που κάκιστα υιοθέτησε τελευταία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τις προβλέψεις του συντάγματος στην περίπτωση της ψήφου εμπιστοσύνης εξήγησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνταγματολόγος Ανδρεάς Λοβέρδος. «Όταν η κυβέρνηση ζητάει να της ανανεωθεί η εμπιστοσύνη, τότε η Βουλή ψηφίζει και η έγκριση χορηγείται, εάν υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, που δεν επιτρέπεται όμως να είναι κάτω των 120. Όταν δηλώνω ‘παρών’ κατ’ ουσίαν καταψηφίζω την κυβέρνηση, δεν την εγκρίνω, όταν δεν μπαίνω μέσα στην αίθουσα βοηθάω την κυβέρνηση να αποκτήσει μια έστω μικρή πλειοψηφία. Δεν έχουμε πάρει συγκεκριμένη απόφαση, δεν συνεδριάσαμε, αλλά η λογική των πραγμάτων και η τοποθέτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ότι μέχρις εδώ, τελειώσαμε εμείς», είπε στο Μega.

SOS από βουλευτές: Οχι στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

Μια τελευταία εξέλιξη είναι το δραματικό SOS που έστειλαν την Κυριακή 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι προέρχονται από όλες τις τάσεις: Αλλοι εξ αυτών επέλεξαν το «Ναι», άλλοι το «Οχι» και κάποιοι το «Παρών», παρά ταύτα σε κοινή τους δήλωση ζητούν να αποτραπεί η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. «Παραδεχόμαστε ότι η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα, αρνούμαστε όμως να δεχτούμε τη διάσπαση σαν προαποφασισμένο γεγονός» αναφέρουν. Τονίζουν δε πως είναι σημαντικό να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο εκεί συντεταγμένα, χωρίς η πόλωση να καθορίζει τα πάντα, μακριά από χαρακτηρισμούς περί «προδοτών», «ανταρτών» και «αποστατών», μακριά από αντισυντροφικές συμπεριφορές, αιφνιδιασμούς και εύκολες απαντήσεις.

Τονίζουν ότι ντρέπονται για τα όσα συνέβησαν στη Βουλή, κάνοντας λόγο για «διαδικασίες ακραίας αντιπαράθεσης ανάμεσα σε συντρόφους, που μας λυπούν και μας κάνουν να ντρεπόμαστε, καθώς διαρρηγνύουν δεσμούς συντροφικότητας, εκτίμησης και αγάπης στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ».

Ζητούν από την κυβέρνηση να επανακαθορίσει τη στάση της στις νέες συνθήκες και δεδομένα καθώς, όπως αναφέρουν, «ούτε η εφαρμογή του Μνημονίου μπορεί να συγκροτεί σχέδιο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, ούτε όμως ο διαχωρισμός με βάση το νόμισμα και μόνο μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται, καθώς το πάση θυσία Grexit δεν συγκροτεί βιώσιμη λύση».

Δηλώνουν δε αποφασισμένοι να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος στις συνεδριακές διαδικασίες που ζητούν να ξεκινήσουν αμέσως και θεωρούν αυτονόητο ότι το συνέδριο και οι διαδικασίες του πρέπει να διεξαχθούν πριν τις εκλογές.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το