Κόσμος

Τα σενάρια για το μοιραίο Αirbus

Στα δυσπρόσιτα βάθη της Μεσογείου αναζητούνται πλέον οι απαντήσεις αναφορικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στη συντριβή του μοιραίου Airbus A320 των αιγυπτιακών αερογραμμών EgyptAir, με το σενάριο της τρομοκρατίας να συνεχίζει ωστόσο να κυριαρχεί ως η πιθανότερη αιτία πίσω από την τραγωδία (δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές και ότι το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου όπως θα έκανε σε περίπτωση μηχανικής βλάβης).

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου ανακοίνωσαν χθες ότι εντόπισαν συντρίμμια της πτήσης MS804, καθίσματα, ανθρώπινα μέλη, καθώς και προσωπικά αντικείμενα κάποιων εκ των 66 επιβατών σε θαλάσσια περιοχή 290 χλμ. βόρεια της Αλεξάνδρειας, προσδιορίζοντας έτσι τον γεωγραφικό χώρο (μεταξύ Κρήτης, Καρπάθου, Κύπρου και Αιγύπτου) στον οποίο κλιμακώνονται πλέον οι έρευνες για τον εντοπισμό των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους.
Τα στοιχεία
Λίγες ώρες αργότερα, χθες, έγινε γνωστό ότι δορυφόρος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) εντόπισε πετρελαιοκηλίδα που ενδεχομένως να σχετίζεται με την αεροπορική τραγωδία σε απόσταση 40 χλμ. νοτιοανατολικά από το τελευταίο στίγμα του Airbus.
Ως προς την πορεία του αεροσκάφους, που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης από το Παρίσι, με προορισμό το Κάιρο, δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία. Είναι σαφές ότι αυτό συνετρίβη στη θάλασσα χάνοντας ξαφνικά ύψος και κάνοντας απότομους ελιγμούς τα ξημερώματα της Πέμπτης, με το που πέρασε από τον ελληνικό στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο.
Ως προς τα ακριβή αίτια ωστόσο της πτώσης, το μυστήριο παραμένει… και ως φαίνεται θα συνεχίσει να παραμένει. Για να διαλευκανθεί, θα πρέπει πρώτα να εντοπιστούν τα μαύρα κουτιά, πράγμα δύσκολο και χρονοβόρο.
Ειδικοί σημειώνουν ότι το βάθος της θάλασσας στην περιοχή όπου εντοπίζονται πλέον οι έρευνες φτάνει έως και τα 3.000 μέτρα. Τα μαύρα κουτιά εκπέμπουν (για όσο διαρκούν οι μπαταρίες τους) ειδικά υπερηχητικά σήματα ώστε να εντοπίζονται πιο εύκολα. Σε τέτοια βάθη, ωστόσο, τα εν λόγω σήματα συχνά «χάνονται».
Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να βρεθούν και να μελετηθούν τα μαύρα κουτιά, τα σενάρια θα οργιάζουν, με επικρατέστερο το σενάριο της τρομοκρατίας.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για την πτώση του αεροσκάφους, ενώ μεταξύ των επιβατών δεν φαίνεται να υπήρχαν ύποπτοι για τρομοκρατία (σύμφωνα με χθεσινές διαρροές στον Τύπο).
Η ηγεσία της Αιγύπτου αλλά και οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας έδειχναν να εστιάζουν, ωστόσο, τους προβληματισμούς τους στην πιθανότητα τρομοκρατικού χτυπήματος ή δολιοφθοράς. Αλλωστε, τόσο η Γαλλία (από όπου απογειώθηκε το αεροσκάφος) όσο και η Αίγυπτος (προς την οποία κατευθυνόταν) βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τους στόχους των τζιχαντιστών.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο ρωσικό Airbus που είχε απογειωθεί από το τουριστικό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, με κατεύθυνση της Αγία Πετρούπολη, συνετρίβη στο Σινά, όταν εξερράγη αυτοσχέδια βόμβα την οποία είχαν «φυτέψει» τζιχαντιστές πάνω στο αεροσκάφος.
Σενάρια
Πίσω στο παρόν, κάποιοι υποστηρίζουν ότι κάτι ανάλογο θα μπορούσε να είχε συμβεί και στο μοιραίο Airbus της EgyptAir, με τους Αμερικανούς ωστόσο να σημειώνουν, έχοντας αναλύσει τα δεδομένα από τους δορυφόρους, ότι δεν μπορούν να δουν κάποια λάμψη από έκρηξη στον αέρα. Κατά τα λοιπά, τα σενάρια γύρω από την πτώση είναι πολλά.
Το αεροσκάφος θα μπορούσε να είχε πληγεί από πύραυλο, όπως η πτήση MH17 στην Ουκρανία (πράγμα μάλλον απίθανο). Θα μπορούσε επίσης να είχε πέσει έπειτα από πάλη στο πιλοτήριο με αεροπειρατές (πράγμα πιθανό).
Η συντριβή του θα μπορούσε να οφείλεται και σε αυτοκτονία του κυβερνήτη ή του συγκυβερνήτη, όπως στην περίπτωση της Germanwings (πράγμα λιγότερο πιθανό, καθώς ο πιλότος ήταν εξαιρετικά έμπειρος και αξιόπιστος).
Σαρλ ντε Γκολ
Ψάχνουν απαντήσεις
Ψηλά στη λίστα με τους στόχους των τζιχαντιστών, τόσο η Γαλλία όσο και η Αίγυπτος βρίσκονται πλέον σε τρομοκρατικό συναγερμό, με τους προέδρους Φρανσουά Ολάντ και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να συγκαλούν εκτάκτως συσκέψεις για την ενίσχυση της ασφάλειας. Οι έρευνες στρέφονται και στο προσωπικό του αεροδρομίου Σαρλ ντε Γκολ, από όπου απογειώθηκε το μοιραίο αεροσκάφος, με τις γαλλικές Αρχές να αναζητούν πιθανούς εξτρεμιστές μεταξύ των υπαλλήλων που εργάζονται στο σύστημα διαχείρισης αποσκευών, θεωρώντας προφανώς ότι αυτοί θα μπορούσαν να περάσουν βόμβα πάνω σε κάποιο αεροσκάφος. Πολλοί μάλιστα από τους εν λόγω υπαλλήλους προέρχονται από το παρισινό προάστιο Ρουασί, όπου εκτιμάται ότι δρουν θύλακες ισλαμικού εξτρεμισμού.

Πηγή www.iefimerida.gr

Share
Ετικέτες: AirbusEgyptAirσενάρια

Πρόσφατα άρθρα

Τρόμος για οικογένεια στο Μενίδι: Αδέσποτες σφαίρες βρέθηκαν σε αυλή και αυτοκίνητο

Έδωσαν και πήραν, για ακόμη μια Πρωτοχρονιά οι «μπαλοθιές», στο Μενίδι: Μάλιστα, μια οικογένεια γλίτωσε…

2 Ιανουαρίου 2024

Τέλος και ο Κορνέ από τον Βόλο

Σε ακόμη μία λύση συμβολαίου προχώρησε η ΠΑΕ Βόλος, με τον Κουεντίν Κορνέ να αποτελεί…

2 Ιανουαρίου 2024

Νέο Προεδρείο Σώματος και νέα Δημοτική Επιτροπή Νοτίου Πηλίου

Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και πρώην αντιδήμαρχος Δημ. Ραμματάς είναι ο νέος πρόεδρος του…

2 Ιανουαρίου 2024

Βρεφικό γάλα: Ακριβότερη στην ΕΕ η Ελλάδα [πίνακας]

Ένα είδος απόλυτης ανάγκης, το βρεφικό γάλα, στην περίπτωση που επιλέγεται το γάλα σε σκόνη…

2 Ιανουαρίου 2024

Επεισόδια στου Ρέντη: «Αξιωματούχοι του ποδοσφαίρου είχαν επικοινωνία με ηγέτες των χούλιγκαν»

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τα επεισόδια στου Ρέντη που στοίχισαν τη ζωή του…

2 Ιανουαρίου 2024

Κων. Καραγεωργίου, δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου: Ήρθαμε να ενώσουμε

Σε ενωτικό κλίμα και σε γιορτινή ατμόσφαιρα μετά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, πραγματοποιήθηκαν σήμερα…

2 Ιανουαρίου 2024