Πολιτισμός

«Τα ρωμιοχώρια της Γιάλοβας της Μικράς Ασίας» – Εκδήλωση από το Εγγλεζονήσι στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν.Ιωνίας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Νομού Μαγνησίας “Το Εγγλεζονήσι” παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην Πόλη, το Σάββατο 11 Μαΐου και ώρα 7:30 μ.μ., στο κλειστό θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν.Ιωνίας (Μ.Μερκούρη – Μανδηλαρά).
Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι «Τα ρωμιοχώρια της Γιάλοβας της Μικράς Ασίας». Ομιλητής της βραδιάς ο χαρισματικός Θοδωρής Κοντάρας, φιλόλογος, ιστορικός, μελετητής της λαογραφίας και της ιστορίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, κυρίως των περιοχών της Ιωνίας, της Αιολίδας και της Προποντίδας.
Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτισμού & Αθλητισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και την Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης & Πολιτισμού (ΕΚΠΟΛ), της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων.

Η εκδήλωση πλαισιώνεται με τραγούδια της Πόλης από την μικτή χορωδία ενηλίκων του Συλλόγου υπό την διεύθυνση της μαέστρου Στάσας Τζάλλα, στο πιάνο η Εύη Κανελλοπούλου.
Πρόκειται για ένα σεργιάνι μνήμης στα οχτώ ελληνικά χωριά της Γιάλοβας, με τα πολύβουα λιμανάκια, τους εύφορους αγρούς, τα λιοστάσια, τα θαυματουργά λουτρά και τα βαθύσκιωτα δάση, καρσί στη Βασιλεύουσα, σε μια περιοχή της Βιθυνίας που εξημέρωσαν οι Έλληνες από τα χρόνια του μύθου.
Ονόματα πολυαγαπημένα κι ακριβά, που μας φέρνουν σ’ έναν άλλο κόσμο, απόμακρο κι άγνωστο στους πολλούς: Κατιρλί, Σαφράνι, Τσινάρι κι Ελμαλί, Άγια Κυριακή, Καντίκιοϊ, Κουρί κι Άη-Χαράλαμπος, τόποι του καημού, πατρίδες προγονικές. Οχτώ ρωμαίικες φωλιές καρφωμένες στις απότομες, μα πλούσιες ακτές της βιθυνικής γης, οι οποίες αποτέλεσαν μια δυναμική εστία του Ελληνισμού στην Προποντίδα, σε καθημερινή επαφή με την Κωσταντινούπολη, που την έθρεψαν με τα μπερεκέτια της γης και της θάλασσάς τους, τη ζέσταναν με τα ξυλοκάρβουνα και τη δρόσισαν με τον πάγο των βουνών τους, την έντυσαν με τα μετάξια τους και την τραγούδησαν στα εξαίσια και γοητευτικά τραγούδια τους, σε γλώσσα ρωμαίικη ή τούρκικη.
Μια ομιλία-φόρος τιμής στη νευραλγικής σπουδαιότητας επαρχία της Γιάλοβας και στους Έλληνες κατοίκους της, που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους τον Ιούνιο του 1921 και μπόλιασαν γόνιμα το Βόλο και την περιοχή του.
Είσοδος ελεύθερη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το