Αθλητισμός

Τα “χαρακτηριστικά της κολύμβησης” από τον τεχνικό διευθυντή του Ολυμπιακού Βόλου Λευτέρη Χατζηστάμο

Το προπονητικό τιμ του Ολυμπιακού Βόλου στην κολύμβηση σε τακτά χρονικά διαστήματα θα προσπαθεί να ενημερώνει τους φίλους του υγρού στίβου με άρθρα, επιστημονικές ανακοινώσεις, αλλαγές κανονισμών και θα είναι ανοικτό σε οποιονδήποτε θα ήθελε να ενημερωθεί για οτιδήποτε. Ακολουθεί άρθρο του Λευτέρη Χατζηστάμου (φωτό), ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε το πόστο του τεχνικού διευθυντή (με αυξημένες αρμοδιότητες) στο κολυμβητικό τμήμα των “ερυθρολεύκων”. Σε αυτό αναλύονται τα χαρακτηριστικά της κολύμβησης:

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  ΤΗΣ  ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Η κολύμβηση έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στη προπόνηση. Γενικά 6-12 προπονήσεις την εβδομάδα με απόσταση που καλύπτεται να κυμαίνεται από 1000 έως 2000 μέτρα για ένα κολυμβητή ταχύτητας στη φάση της τεχνικής μέχρι 10 χιλιόμετρα για κολυμβητή αποστάσεων στη βασική φάση της προπόνησης στο ανώτατο επίπεδο των αθλητών οι προπονήσεις είναι δυνατόν να φθάνουν 2-3 καθημερινά συμπληρώνοντας μέχρι 6 ώρες την ημέρα. Επιπρόσθετα οι αθλητές της κολύμβησης κάνουν αερόβιες προπονήσεις και εκτός του νερού όπως τρέξιμο ποδηλασία και ασκήσεις με βάρη . οι απαιτήσεις της προπόνησης σε επίπεδο σχολικό και συλλογικό είναι συνήθως μικρότερο αλλά και περισσότερο περίπλοκο  αφού οι μαθητές πρέπει να πάνε στο σχολείο και να  τα φροντιστήρια.

ΑΓΩΝΕΣ

Τα ολυμπιακά αγωνίσματα της κολύμβησης διαρκούν από 20sec και 15 min. Η κολύμβηση λοιπόν είναι λοιπόν ένα ιδιαίτερα αναερόβιο  άθλημα με τον αερόβιο μεταβολισμό να γίνεται επικρατέστερο όσο η απόσταση της κούρσας  αυξάνει.  Παρ όλο που κάθε κούρσα μπορεί να   είναι σύντομη οι αγώνες κολύμβησης διαρκούν από 3-7 ημέρες με τους κολυμβητές συνήθως να αγωνίζονται σε προκριματικούς , ημιτελικούς και τελικούς αλλά και να λαμβάνουν μέρος σε πολλά αγωνίσματα 2,3 φορές την ημέρα σε μεσοδιαστήμα τα 20-30 min έως πολλές ώρες μεταξύ των αγωνισμάτων.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

Οι κολυμβητές συνήθως είναι άτομα ψηλά με ιδιαίτερη ανάπτυξη των μυών του ανωτέρου τμήματος του σώματος. Το χαμηλό ποσοστό λίπους του σώματος είναι προσόν, αφού οι κολυμβητές πρέπει να μετακινούν το σώμα τους μέσα στο νερό και το βάρος του σώματος παίζει ρόλο Παρ όλα αυτά ένα ποσοστό λίπους (υποδόριο) βοηθάει στην επίπλευση.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πολλοί κολυμβητές υψηλού επιπέδου βρίσκονται στην ηλικία της εφηβείας. Η εφηβεία στα αγόρια είναι μια περίοδος μεγάλης ανάπτυξης και αύξησης των μυών πράγμα που απαιτεί υψηλή παροχή ενέργειας. Για τα αγόρια εφήβους η πρόσθετη επιβάρυνση της προπόνησης φέρει τον κίνδυνο να μην μπορούν οι αθλητές να προσλάβουν αρκετές θερμίδες τόσες όσες είναι οι ενεργειακές ανάγκες. Αντίθετα  η εφηβεία στα κορίτσια φέρει ορμονολογικές αλλαγές οι οποίες αυξάνουν το ποσοστό λίπους στο σώμα Παρ όλη τη σκληρή προπόνηση πολλά κορίτσια προσπαθούν σκληρά να διατηρήσουν χαμηλά ποσοστά λίπους στο σώμα . Οι πολλές ώρες προπόνησης περιορίζουν τον ελεύθερο χρόνο του κολυμβητή. Αυτή μπορεί είτε να μειώσει τις ευκαιρίες για κανονική διατροφή.

ΑΠΛΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΚΑ ΘΕΜΑΤΑ  ΣΤΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Καθημερινή αναπλήρωση ενέργειας: Η καθημερινή σκληρή προπόνηση των κολυμβητών απαιτεί διατροφή υψηλή σε θερμίδες από υδατάνθρακές.  Εάν οι κολυμβητές δεν μπορούν να καταναλώσουν αρκετούς  υδατάνθρακές  αποτυγχάνουν στη αναπλήρωση των ελλείψεων τους με αποτελέσματα την εμφάνιση κόπωσης απώλειας βάρους και χαμηλών επιδόσεων. Οι κολυμβητές με υψηλές ενεργειακές δαπάνες πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό των ενδιάμεσων γευμάτων και να καταναλώνουν τροφές με υψηλή θερμιδική αξία. Προτιμώνται οι τροφές  που περιέχουν υδατάνθρακες αμέσως μετά τη προπόνηση  για να αρχίζει γρήγορα η διαδικασία της αναπλήρωσης.
Έλλειψη  σιδήρου: Έλλειψη  σιδήρου μπορεί να εμφανιστεί σε κολυμβητές οι οποίοι κάνουν έντονη προπόνηση  και οι οποίοι αποτυγχάνουν να πάρουν αρκετό σίδηρο από τη διατροφή  τους χρήση σε ιδιαίτερο κίνδυνο έχουν οι κολυμβήτριες που βρίσκονται στην εφηβεία  προσπαθούν να χάσουν κιλά μειώνοντας τη διατροφή τους (κάνοντας δίαιτα).  Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας τα  ανεπεξέργαστα δημητριακά σπανάκι και φακές, σέλινο.
Ανοσολογική κατάσταση: Οι κολυμβητές συνήθως ανησυχούν μήπως αρρωστήσουν σε περιόδους έντονης  προπόνησης. Έχουν προταθεί πολλά συμπληρώματα  διατροφής και διάφορες στρατηγικές  για να βοηθήσουν τους κολυμβητές από το να κρυολογήσουν ή  να ασθενήσουν σοβαρότερα. Σήμερα η πιο σπουδαία στρατηγική που βρέθηκε μετά από ανασιολογικές μελέτες στους αθλητές είναι να αναπληρώνουν  τις απώλειες τους κατά την διάρκεια των προπονήσεων. Υγρά κατά τη διάρκεια της προπόνησης και ένα γεύμα αναπλήρωσης αμέσως μετά τη προπόνηση  βοηθούν στην ελάττωση του stress στο ανοσολογικό σύστημα που εμφανίζεται μετά την προπόνηση (μετά από μία σκληρή προπόνηση δεν έχουμε όρεξη για φαγητό).
Ξεκούραση-ανάπαυση: Είτε το πιστεύετε είτε όχι ο κολυμβητής δεν γίνεται γρηγορότερος κατά τη διάρκεια της προπόνησης.  Στην προπόνηση μπορεί να βλέπει τους χρόνους του να βελτιώνονται αλλά οι προσαρμογές στη προπόνηση γίνονται στην πραγματικότητα όταν ο οργανισμός  βρίσκεται σε ηρεμία. Αντιλαμβανόμαστε  λοιπόν τη σπουδαιότητα της ξεκούρασης και της ηρεμίας είτε στο σώμα είτε στο σώμα. Ο  ύπνος είναι η βάση των προσαρμογών. Η  έκκρισης  της αυξητικής ορμόνης γίνεται κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους του ύπνου και 8-9 ώρες ύπνου με έναρξη στις 22.00 είναι σημαντική υπόθεση.  Ο μεσημεριανός ύπνος όπου και όποτε μπορεί να γίνεται βοηθά σημαντικά. Σημαντική  όμως προϋπόθεση είναι στον οργανισμό να υπάρχουν τα ανάλογα καύσιμα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το