Τοπικά

Τα πρώτα δειλά χαμόγελα για την εμπορική αγορά του Βόλου μετά από 2,5 μήνες “λουκέτου”

Μια εβδομάδα μετά την έναρξη λειτουργίας της εμπορικής αγοράς με τον παραδοσιακό γνωστό τρόπο, δηλαδή να μπορούν να εισέρχονται εντός του καταστήματος οι πελάτες, και τα πρώτα δειλά χαμόγελα είναι ήδη εμφανή, καθώς η αγοραστική κινητικότητα στον Βόλο είναι αυξημένη.
Τα καταστήματα επαναλειτούργησαν μετά από 2,5 μήνες, καθώς για όλο αυτό το διάστημα είτε ήταν κλειστά είτε δεν μπορούσαν να δεχτούν πελάτες στους εσωτερικούς τους χώρους με το click away να προκαλεί πολλά προβλήματα.
Οι πρώτες μέρες ανοίγματος της αγοράς συνδυάστηκαν με το ψύχος που επικρατούσε και η κίνηση των πολιτών δεν ήταν δυναμική. Από τα μέσα, όμως της περασμένης εβδομάδας η κινητικότητα γινόταν όλο και πιο έντονη και κορυφώθηκε από την Παρασκευή μέχρι και χθες. Ενδεικτικά προχθές Σάββατο στην εμπορική αγορά της πόλης, η παρουσία του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και έβλεπε κανείς αρκετές σακούλες με είδη στα χέρια των καταναλωτών. Μάλιστα οι ουρές των μικρών και μεγάλων καταναλωτών έξω από πολυκαταστήματα ήταν συνεχείς από το πρωί μέχρι και το απόγευμα.

Χθες η αγορά ήταν ανοικτή και αρκετά καταστήματα λειτούργησαν, ενώ υπήρξε και καλή αγοραστική κίνηση. Άλλωστε και ο καιρός βοήθησε στο να κατέβουν οι πολίτες στο κέντρο και να κάνουν τη βόλτα τους συνδυάζοντας και τα ψώνια.
Ο κόσμος αξιοποίησε ουσιαστικά δύο ευκαιρίες. Η πρώτη ήταν ότι μπορούσε να εισέλθει στα καταστήματα για να κάνει αγορές σε μια περίοδο μάλιστα που οι ανάγκες είχαν αυξηθεί κατακόρυφα, αφού είχε περάσει πολύς καιρός από τις τελευταίες αγορές που είχε κάνει.
Η δεύτερη είναι οι χειμερινές εκπτώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, με πολύ καλά ποσοστά σε αρκετά είδη, με τους καταναλωτές να μην θέλουν να χάσουν την ευκαιρία αυτή.

Πώς, όμως αξιολογούν οι έμποροι την κατάσταση μέχρι στιγμής; «Υπάρχει μια κινητικότητα και οι έμποροι αρχίζουν να αισιοδοξούν για τη συνέχεια. Ωστόσο δεν κινούνται όλοι οι κλάδοι το ίδιο. Υπάρχουν συνάδελφοι που δηλώνουν ικανοποιημένοι και άλλοι όχι» τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος και συμπλήρωσε πως «βρισκόμαστε ακόμη στην πολύ αρχή. Με λειτουργία μόνο μιας εβδομάδας τα καταστήματα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πολλά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί».
«Για εμάς αυτές οι μέρες μπορούν να χαρακτηριστούν «μικρά Χριστούγεννα» τόνισε από την πλευρά του έμπορος ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο της υπόδησης και πρόσθεσε πως «άλλωστε όλο αυτό που ζήσαμε στην περίοδο των γιορτών δεν μπορεί να συγκριθεί με τα προηγούμενα χρόνια. Σε γενικές γραμμές για αυτές τις πρώτες μέρες λειτουργίας της αγοράς είμαστε ευχαριστημένοι από την αγοραστική κίνηση και την ανταπόκριση του κόσμου».
Τα πρώτα δειλά χαμόγελα είναι γεγονός για τους εμπόρους, αν και ο δείκτης αγοραστικής κίνησης για τον κάθε κλάδο και το κάθε κατάστημα είναι διαφορετικός.
Σίγουρα, αν λειτουργούσε η εστίαση και επιτρέπονταν οι διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις τα πράγματα στην αγορά θα ήταν περισσότερο ενθαρρυντικά, καθώς οι καταναλωτές θα είχαν κίνητρο να αγοράσουν ακόμη περισσότερα είδη.

Από την άλλη το γεγονός ότι επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων δημιουργεί μια άλλη δυναμική, καθώς περίπου 12.000 έφηβοι θα βγουν από τα σπίτια τους μετά από 2,5 μήνες και είναι λογικό να θέλουν να καλύψουν διάφορες ανάγκες όσον αφορά την ένδυση και την υπόδηση.
Πάντως η αγωνία των εμπόρων είναι να μην κλείσει ξανά η αγορά και βρεθούν σε τραγικό αδιέξοδο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το