Τοπικά

Τα πεφταστέρια Λυρίδες ορατά από σήμερα στον βολιώτικο ουρανό

Η ετήσια βροχή διαττόντων Λυρίδες αρχίζει σήμερα Κυριακή του Πάσχα να μας επισκέπτεται. Παρά το γεγονός ότι δεν θα κορυφωθεί μέχρι το πρωί της 22ας Απριλίου, ίσως είναι ορατά μερικά μετέωρα πριν αρχίσει το λυκαυγές.

Για να ξεχωρίσετε έναν «Λυρίδη» από ένα σποραδικό μετέωρο, παρατηρήστε από πού έρχεται το μετέωρο αυτό. Οι Λυρίδες φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό της Λύρας, ενώ τα σποραδικά μετέωρα εμφανίζονται τυχαία και μπορεί να προέρχονται από οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Στην κορύφωση του φαινομένου, στις 22 του μήνα, ένα σμήνος μετεωριτών Λυρίδων, προερχόμενο από τον αστερισμό της Λύρας, με ταχύτητα μεγαλύτερη από 170.000 χιλιόμετρα την ώρα, θα εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης σαν μια βεντάλια πυροτεχνημάτων.
Τα μετέωρα αυτά μικροσκοπικά σωματίδια, βάρους περίπου ενός γραμμαρίου, αποτελούν μέρος από την ουρά του κομήτη Θάτσερ, που πέρασε κοντά από τον πλανήτη μας το 1861.
Στο μέγιστο του φαινομένου στον ουρανό εμφανίζονταν κατά μέσο όρο 20 μετέωρα την ώρα, που καθώς διασχίζουν με ταχύτητα τον ουρανό, αφήνουν πίσω τους μια λαμπερή ουρά, που ακτινοβολεί για κάποια δευτερόλεπτα.
Οι Λυρίδες ονομάστηκαν έτσι, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους, δηλαδή το σημείο από το οποίο φαίνεται να πηγάζει η βροχή μετεώρων, βρίσκεται κοντά στην περιοχή του αστερισμού της Λύρας.

 
Η βροχή των διαττόντων διαρκεί από τις 16 έως τις 26 Απριλίου κάθε χρόνο και συνήθως κορυφώνεται τα ξημερώματα της 22ας Απριλίου, με συχνότητα που κυμαίνεται από 5 έως 20 διάττοντες ανά ώρα. Οι πρώτες αναφορές στην βροχή των Λυρίδων χρονολογούνται στον 6ο αιώνα π.Χ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο κομήτης θα ξαναπεράσει το 2276, επειδή η διάρκεια της τροχιάς του γύρω από τον Ήλιο είναι 415 χρόνια, όμως σωματίδια από την ουρά του από το τελευταίο πέρασμα τον 19ο αιώνα παρέμειναν στο Διάστημα και τροφοδοτούν το σμήνος των Λυρίδων.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι είναι καλύτερα να παρατηρήσουμε τα μετεωρικά σμήνη με γυμνό μάτι και όχι με κιάλια.
Τον κομήτη Θάτσερ ανακάλυψε στις 5 Απριλίου 1861 ο Αμερικανός καθηγητής Α. Ε. Θάτσερ στην πόλη της Νέας Υόρκης και γι΄ αυτό του έδωσε και το όνομά του.
Η βροχή των διαστημικών πυροτεχνημάτων αρχίζει μόλις ο πλανήτης μας περάσει μέσα από τη σκόνη της ουράς του κομήτη. Ανάλογα με το πόσο πυκνή είναι η σκόνη, στο σημείο που θα τη συναντήσει η Γη, τόσο πιο έντονος είναι και ο βομβαρδισμός των μετεώρων.
ΔΗΜΟ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το