Παραπολιτικά

Τα παιδία παίζει…

Αλαλούμ φαίνεται πως επικρατεί στο Υπουργείο Οικονομικών. Αφού κατάργησαν τον περασμένο Νοέμβριο τα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων, σκέπτονται τώρα να τα επαναφέρουν… Θα φθάνουν τα νέα πρόστιμα τα 100-300 ευρώ…
Τις επόμενες ημέρες προωθείται στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές, κατά τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων, να επιβάλλουν στους παραβάτες αυτοτελές πρόστιμο από 100 έως 300 ευρώ, για κάθε απόδειξη ή τιμολόγιο, που δεν κόβουν, ανάλογα με το αν η επιχείρηση τηρεί απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία.
Το ακριβές, πάντως, ύψος του προστίμου θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς υπάρχει ακόμη διάσταση απόψεων μεταξύ των στελεχών του Υπουργείου, κυρίως ως προς το ποιο ποσό προστίμου θα αποτρέπει τη φοροδιαφυγή, αποφέροντας ταυτόχρονα έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου, ούτως ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος επανάληψης του φαινομένου, να μπαίνουν πρόστιμα, αλλά να μην πληρώνονται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 τα πρόστιμα κυμαίνονταν από 250 ευρώ έως και 500 ευρώ, ανά απόδειξη, η μετάβαση στο καθεστώς «ατιμωρησίας» είχε ως αποτέλεσμα να ανθήσει και πάλι η φοροδιαφυγή.
Το σκεπτικό ότι τα υψηλά πρόστιμα δεν πληρώνονται, ενώ οι χαμηλές ποινές αποδίδουν, έπεσε στο «κενό» και ως εκ τούτου σήμερα, με την έγκριση μάλιστα των επικεφαλής του κουαρτέτου, προωθείται εκ νέου η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το καθεστώς που ισχύει σήμερα, το πρόστιμο για μη έκδοση απόδειξης ανέρχεται στο 50% του ΦΠΑ, που εμπεριέχεται στη συναλλαγή για την οποία δεν εκδόθηκε απόδειξη, ενώ στις περιπτώσεις επαγγελματικών κλάδων οι οποίοι απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ (π.χ. γιατροί κ.ά.) δεν προβλέπεται καν η επιβολή προστίμου και οι ελεγκτές περιορίζονται μόνο στο να επιδίδουν στους παραβάτες μια απλή έκθεση παραβάσεων χωρίς άλλες κυρώσεις…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το