Ελλάδα

Τα παράπονα μιας Ελληνίδας μετανάστριας

metanastria
Μιλάει η Χαρά, μετανάστρια στη Γερμανία. «Είμαι μετανάστρια δύο χρόνια. Και φέτος είχα την τιμή να επισκεφθώ την χώρα μου Καθαρά Δευτέρα. Την χώρα μου. που ότι κι αν λένε οι Γερμανοί συμπολίτες μου την αγαπώ.
Την αγαπώ όχι για το πολιτικό, ελαφρώς μέχρι τώρα εξαθλιωμένο σύστημά της. Ούτε για τα λαμόγια που την κυβερνούν και με κάθε αλλαγή κυβέρνησης ευελπιστούμε να εξαφανιστούν, κι όμως όλο ξαναεμφανίζονται με νέο προσωπείο. Και φυσικά δεν την αγαπώ μόνο για τον ήλιο, τη θάλασσα, το φαγητό, τη μουσική, τη λογοτεχνία, την ιστορία της.
Την αγαπώ για τους ανθρώπους της. Για την ελληνική ψυχή που όσο κι αν δεινοπαθεί, όσο και να λασπολογείται από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, επιμένει να αγωνίζεται, να επιμένει, να ελπίζει. Αυτή την ελληνική ψυχή αδημονούσα να συναντήσω την Καθαρά Δευτέρα πίνοντας το ουζάκι μου στην Πειραϊκή. Ο άτιμος καιρός δεν μας επέτρεψε να βγούμε στον Φιλοππάπου.
Όμως, αναδείχθηκε ιδανικός για μια βόλτα στην παραλιακή. Πρώτη στάση στο γνωστό ταβερνάκι πλάι στη Μαρίνα. Ένα ανάμεσα στα πολλά, που όμως είχαμε επισκεφθεί ουκ ολίγες φορές. Πρώτο σοκ. Ο συνήθης κατάλογος είχε εξαφανιστεί και στη θέση του εμφανίστηκε ένα φύλλο χαρτί με ονομασία ¨Μενού Καθαράς Δευτέρας¨.
Και σαν τολμήσαμε να ζητήσουμε τον συνηθισμένο κατάλογο, μας απαξίωσαν εντελώς και μας είπαν πως την συγκεκριμένη ημέρα αυτό ήταν το μενού. Φυσικά, κανείς δεν μας είχε ενημερώσει στο τηλέφωνο κάνοντας κράτηση στο τραπέζι. Αφού χωνέψαμε το πρώτο σοκ ήλθε το δεύτερο. Οι τιμές του καταλόγου ημέρας. Οι γνωστές στην παρέα τιμές είχαν αντικατασταθεί με το διπλάσιό τους!
Αρχικά νομίσαμε, πως μόνο στο δικό μας ταβερνάκι υπήρξε αυτή η παράνοια. Όχι, όμως! Σε όλα τα μαγαζιά της παραλιακής οι κατάλογοι είχαν κάνει φτερά και στη θέση τους μοιράζονταν φυλλάδια με υπερτιμολογημένα μενού θαλασσινών. Ντροπή με κυρίευσε. Ντροπή για τους μαγαζάτορες που βρήκαν ευκαιρία να υπερτιμολογήσουν ασύστολα τον απλό κοσμάκη.
Ντροπή για την ελληνική ψυχή που περίμενα να δω κι αντ’αυτού συνάντησα τον Έλληνα της λαμογιάς και της αρπαχτής.
Τον Έλληνα που ενώ κακοχαρακτηρίζεται ως πονηρός απο τα ΜΜΕ της Ευρώπης, αντί να διορθωθεί, αυτοσπιλώνεται τελικά μόνος του.
Ντροπή. Και απογοήτευση που η κυβέρνηση δεν φρόντισε να θέσει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και με όλα τα οικονομικά προβλήματα που διανύουμε πλαφόν στην υπερτιμολόγηση των θαλασσινών.
Ζητάμε μεγάλες αλλαγές. πολιτικές και οικονομικές. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μήπως προέχει να αλλάξουμε τα εσωτέρικα αγκάθια της ντροπής μας;»
Μια στεναχωρημένη μετανάστρια
Πηγή: www.lifo.gr
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το