Τοπικά

Τα παραλειπόμενα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα- Οι δεσμεύσεις για τη Θεσσαλία

tsipras
Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο αμφιθέατρο Κορδάτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έγινε με το ακροατήριο να είναι ιδιαιτέρως ένθερμο. Ο κόσμος ήταν τόσος πολύς, που είχε στηθεί και video wall στη Θόλο, η οποία είχε κατακλυστεί από φίλους του κόμματος.

20150118_201622
Στο αμφιθέατρο βρέθηκαν απολυμένοι της ΕΡΤ, αλλά και σχολικοί φύλακες, ενώ η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βρίσκονταν στο άνω διάζωμα του αμφιθεάτρου, δεν σταματούσε να επευφημεί τον κ. Τσίπρα.
Πολλές φορές ακούστηκε το σύνθημα «Αγώνας, Ρήξη, Ανατροπή», αλλά και το «Podemos verseremos».

Σε ότι αφορά τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, φάνηκε στην αίθουσα και όχι μόνο πως άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές καταβολές θέλησαν να δουν και να ακούσουν τον κ. Τσίπρα.
Οι συναντήσεις

Αν και προσπέρασε αρχικά τον επικεφαλής των Δρόμων Ανατροπής κ. Μαργαρίτη Πατσιαντά, ο Τσίπρας μετά το σκούντημα που δέχτηκε , γύρισε το βλέμμα του και ο κ. Πατσιαντάς αγκάλισε και φίλησε ένθερμα τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρών ήταν και ο πρώην Δήμαρχος κ. Κουντούρης, όπως και ο νυν Δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος. Ο κ. Μπεος χαιρετήθηκε τυπικά με τον κ. Τσίπρα, κάθισε στη δεύτερη σειρά καθισμάτων δίπλα σε υποψηφίους βουλευτές του κόμματος, ενώ χειροκρότησε έστω τυπικά, σε ορισμένα σημεία της ομιλίας του κ. Τσίπρα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε θερμό εναγκαλισμό με αγωνιστές της αντίστασης, που παρά το γήρας βρέθηκαν κοντά του να τον στηρίξουν.
Η άφιξη από Φιλανδία

20150118_190132
Στη επίσκεψή του στο Βόλο, ο κ. Τσίπρας συνοδευόταν και από τον κ. Paavo Arhinmaki, πρόεδρο του αριστερού κόμματος στη Φινλανδία. Μιλώντας στα μέσα ο πρόεδρος του φιλανδικού κόμματος στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί η Ελλάδα να βρίσκεται στην Ευρώπη και στο ευρώ, αλλά θέλει να αλλάξει τις πολιτικές που ακολουθούνται. Τόνισε πως υπάρχει ρεύμα ανατροπής των πολιτικών που ακολουθούνται στην Ευρώπη κι από άλλες χώρες, χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα χαρισματικό και μάλιστα ανέφερε πως μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τον Βόλο και ολόκληρη τη Θεσσαλία

Το σχέδιο ανάπτυξης της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας παρουσίασε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως στη Μαγνησία οι πολίτες βίωσαν την χρεοκοπία του success story. Αποβιομηχανοποίηση, περιβαλλοντική υποβάθμιση, ανεργία.
«Αυτός ο τόπος με το τεράστιο ιστορικό κεφάλαιο στους εργατικούς, συνεταιριστικούς και πολιτισμικούς αγώνες. Με τα πρωτοπόρα εργατικά κέντρα του Βόλου και του Αλμυρού, με το παιδαγωγικό κίνημα.

Με τους υποδειγματικούς -ακόμη και στις μέρες μας -συνεταιρισμούς της Ζαγοράς και της ΕΒΟΛ. Με το σημαντικό παραγωγικό δυναμικό στον αγροτικό τομέα, στην αλιεία και στη μεταποίηση των τροφίμων, στον κλάδο του μετάλλου, στις νέες τεχνολογίες, στον τουρισμό. Αυτός ο τόπος και αυτό το δυναμικό αυτό ασφυκτιούν. Βιώνουν την χρεοκοπία από τις παράλογες πολιτικές και τη βαρβαρότητα της μνημονιακής λιτότητας, αλλά και από την έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού και δημοσίων επενδύσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι δεσμεύσεις
«Στη Μαγνησία υπάρχουν σημαντικές υποδομές. Αυτές είτε έχουν εγκαταλειφθεί είτε υπο-αξιοποιούνται. Και σε πολλές μεθοδεύεται η ιδιωτικοποίησή τους, από το εκτροφείο σκανδάλων που λέγεται ΤΑΙΠΕΔ. Από τη μεριά μας. Με αίσθημα ευθύνης έχουμε καταθέσει την πρότασή μας για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση όλης της Θεσσαλίας. Ένα σχέδιο συνεκτικό, για την ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλίας, με μέριμνα για όλες τις περιοχές. Δεσμευόμαστε για την αναβάθμιση με δημόσιο έλεγχο του αεροδρόμιου της Αγχιάλου. Για την αναβάθμιση του λιμανιού για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών και παραγωγικών αναγκών σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Δεσμευόμαστε για το Θεσσαλικό σιδηροδρομικό δίκτυο με επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης και έναρξη της σύνδεσης με το αεροδρόμιο.

Επενδύουμε στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, την ανάδειξη του Παγασητικού σε διακριτό τουριστικό προορισμό και την άρση της απομόνωσης των Σποράδων με ενίσχυση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης. Στον αγρο-διατροφικό τομέα έχουμε εκπονήσει και καταθέτουμε ένα πλήρες σχέδιο για την επίτευξη θετικού ισοζυγίου στο υδατικό δυναμικό.

Για την ολοκλήρωση του έργου της Κάρλας που θα πρέπει να συνδυαστεί με ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων.

Εξασφαλίζουμε τις προϋποθέσεις επιτυχίας, επικαιροποιώντας και εφαρμόζοντας το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων για τη Θεσσαλία, με την εκπόνηση ειδικών Σχεδίων για το Πήλιο και τις Σποράδες.

Θεσπίζουμε σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο και μηχανισμούς στήριξης για τις ομάδες παραγωγών και σύγχρονους συνεταιρισμούς με ενισχυμένο ρόλο σε όλη την αλυσίδα αξίας.

Αναβαθμίζουμε τις τεχνολογικές δραστηριότητες και υποδομές και τη σύνδεση με την εφαρμοσμένη έρευνα.

Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε στοχευόμενα την ανάπτυξη των βιομηχανικών δραστηριοτήτων στο μέταλλο, τη συσκευασία, τις νέες τεχνολογίες με την ανάπτυξη του αγρο-διατροφικού τομέα και των ανανεώσιμών πηγών ενέργειας.

Στο νέο μοντέλο ανάπτυξης ενισχύουμε την τοπικά προστιθέμενη αξία και στοχεύουμε στην αύξηση του εισοδήματος στην ύπαιθρο, με την καθετοποίηση της παραγωγής, τη σύνδεση με τον τουρισμό και την παραγωγή ενέργειας με ΑΠΕ.

Επιδιώκουμε την επιστροφή των νέων στον τόπο τους με επένδυση στις υποδομές υγείας και παιδείας.Ο Βόλος και οι άλλες Θεσσαλικές πρωτεύουσες έχουν την τύχη να φιλοξενούν ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας. Δεν θα αφήσουμε αυτή την επένδυση στην τύχη της.

Η ανάπτυξη των Πανεπιστημίων και της Έρευνας αποτελούν κρίσιμες προτεραιότητες στο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Όχι ως αυτοσκοπός, αλλά ως μέσο υπηρέτησης των κοινωνικών αναγκών και της κοινωνικής προόδου.Για την Θεσσαλία της αγροτιάς δεσμευόμαστε για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Για μια Θεσσαλία με ισόρροπη πολύ-πολική ανάπτυξη με διακριτές τοπικές ταυτότητες. Διότι μόνο έτσι θα παραχθεί πραγματικό τοπικά προστιθέμενο προϊόν και θα δημιουργηθεί πλούτος και ευημερία.

Θέτουμε, τέλος, ως προτεραιότητα το περιφερειακό Σχέδιο Μετάβασης σε Βιώσιμη Γεωργία προσαρμοσμένη στην οικονομία των αναγκών στηριγμένη στη μικρομεσαία οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση και τη συνεταιριστική δράση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το