Ελλάδα

Τα πάνω κάτω στο πολιτικό σκηνικό λόγω Πρεσπών

Σε θρυαλλίδα εξελίξεων έχει αναδειχθεί η συμφωνία των Πρεσπών, καθώς, πέραν της ανασύνθεσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, λόγω της αποχώρησης του Πάνου Καμμένου, συνεχίζει να ρίχνει βαριά τη σκιά της στο πολιτικό σκηνικό: Η διασφάλιση άνω των 150 «ναι» στην εντός της προσεχούς εβδομάδος ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας θα οριοθετήσει πλήρως τα «μέτωπα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Παράλληλα, θα δρομολογήσει εξελίξεις στο Ποτάμι και ενδεχομένως στο ΚΙΝΑΛ, που ήδη πιέζονται ασφυκτικά, από την «εκκόλαψη» ενός νέου δικομματισμού, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κινείται σταθερά με στρατηγική κάλυψης ενός τμήματος του πολιτικού κέντρου.
Τέλος, με φόντο και το σημερινό συλλαλητήριο, η επίδραση που θα έχει η Συμφωνία στις διαθέσεις της κοινής γνώμης θα είναι επίσης κρίσιμη, καθώς η χώρα βρίσκεται σε οιονεί προεκλογική περίοδο και οι δημοσκοπήσεις του Μαρτίου θα βαρύνουν καταλυτικά στην απόφαση του πρωθυπουργού να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον Μάιο ή να επιχειρήσει να εξαντλήσει την τετραετία.

Η μάχη για τους «151»
Το Μέγαρο Μαξίμου όλο το προηγούμενο διάστημα διατυμπάνιζε ότι η συμφωνία των Πρεσπών «πρέπει» να κυρωθεί με 151 ψήφους, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος στόχος δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα προχωρούσε στην κύρωση της Συμφωνίας ακόμη και με απλή πλειοψηφία, αποσυνδέοντάς την από την επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων και την προκήρυξη εκλογών σε «εύθετο» χρόνο, όπως είχε πράξει με την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Η «θολή» εικόνα για τις κινήσεις του πρωθυπουργού αποτελεί, επί της ουσίας, έναν τακτικισμό με στόχο να μεταδοθεί εικόνα πολιτικής ηγεμονίας του κ. Τσίπρα μετά την ψηφοφορία. Εξάλλου, σύμφωνα με την αριθμητική του Μεγάρου Μαξίμου, τα «ναι» για τις Πρέσπες έχουν φθάσει ήδη τα 151: Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αθροίζονται, πλέον, οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ Ελενα Κουντουρά και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης, που διεγράφη από το Ποτάμι και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Επίσης, μετά και το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού, καθίσταται σαφές ότι θα υπερψηφίσουν οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς. Μάλιστα, οι θετικές ψήφοι στις Πρέσπες μπορεί να ανέλθουν σε 153, καθώς είναι πολύ πιθανό υπέρ της Συμφωνίας να ταχθούν τόσο ο Σπύρος Λυκούδης, που δεν ανήκει οργανικά στο Ποτάμι, όσο και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ.

Η συμφωνία των Πρεσπών οδηγεί όμως και σε ευρύτερη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, καθώς διεμβολίζει τα μικρότερα κόμματα: Οι ΑΝΕΛ επί της ουσίας διασπάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, με όχημα την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Πάντως, ο κ. Τσίπρας μπορεί να πέτυχε τον στόχο της παραμονής στην εξουσία με «καθαρή» κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά είναι σαφές πως εφεξής θα έχει απέναντί του τον μέχρι πρότινος κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο, που σχεδόν προεξοφλείται πως –με τους ΑΝΕΛ να χάνουν τον αγώνα επιβίωσης στις προσεχείς εκλογές– θα λειτουργήσει ως ωρολογιακή βόμβα για το Μέγαρο Μαξίμου. Ηδη, ο τέως υπουργός Αμυνας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αθέτησε δις τις δεσμεύσεις του για τον χρόνο κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ διατύπωσε, μέσω Twitter, βαρύτατους υπαινιγμούς κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Το δεύτερο κόμμα που έχει εισέλθει σε «μέγγενη» είναι το Ποτάμι. Ως γνωστόν, οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία, ενώ πιέζουν για σύμπλευση με τη Ν.Δ. ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Οπως λέγεται, ακόμη και εάν παραμείνουν επί του παρόντος στο Ποτάμι, προκειμένου να διατηρήσει το κόμμα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του, μέσα στο επόμενο δίμηνο θα ζητήσουν να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο, καθώς στη συνέχεια θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξουν για τους ίδιους οι πόρτες της Ν.Δ.
Τέλος, αναταράξεις εκδηλώνονται και στο ΚΙΝΑΛ, όπου η «ανοχή» προς τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο φθάνει μέχρι την αποχή ή το «παρών» στην επερχόμενη ψηφοφορία. Αντιθέτως, το «ναι» θα οδηγήσει στη διαγραφή του.

Και στο βάθος ανασχηματισμός
Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία αποκομίζει οφέλη από τις πολιτικές εξελίξεις, παρότι θα βρεθεί ενώπιον διλημμάτων όταν θα έλθει προς κύρωση όχι η συμφωνία, αλλά το πρωτόκολλο εισδοχής της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Η Ν.Δ. αποκλείεται να υπερψηφίσει το πρωτόκολλο και θα κινηθεί μεταξύ «όχι» και αποχής. Σημειώνεται, τέλος, ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι μία από τις παραμέτρους που θα διαμορφώσουν το πολιτικό κλίμα του Μαρτίου, όποτε και ο κ. Τσίπρας θα λάβει τις αποφάσεις του για προσφυγή στις κάλπες. Εάν εκτιμήσει ότι η διαφορά με τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές θα είναι διαχειρίσιμη, ο πρωθυπουργός θα κινηθεί στην κατεύθυνση της εξάντλησης της τετραετίας. Σε διαφορετική περίπτωση, θα οδηγήσει τη χώρα σε πολλαπλές κάλπες τον Μάιο. Εξάλλου, η ατζέντα που έχει προτάξει –αναθεώρηση, κατώτατος μισθός, προστασία πρώτης κατοικίας, επιδότηση ενοικίου– θα υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Τέλος, αμέσως μετά την κύρωση των Πρεσπών ανοίγει ο δρόμος για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που είναι επιβεβλημένος μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ και τις υποψηφιότητες των Νάσου Ηλιόπουλου και Κατερίνας Νοτοπούλου στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αντιστοίχως. Εάν ο κ. Τσίπρας έχει ισχυρές «εφεδρείες» που θα σηματοδοτούν κεντροαριστερό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι ουσιαστικές. Σε διαφορετική περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε συμπληρωματικές κινήσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το