Οικονομία

Τα πάνω-κάτω στη χρήση του Αιγιαλού – Αυστηροποιείται το πλαίσιο

Αυστηροποίηση του πλαισίου για την αδειοδότηση της χρήσης του αιγιαλού, καθώς και παρεµβάσεις για την προστασία του προβλέπει πολυνοµοσχέδιο του υπουργείου Οικονοµικών, το οποίο κατατέθηκε το απόγευµα της Παρασκευής (6/4) στη Βουλή.
Παράλληλα προβλέπει και την απαλλαγή των αναδροµικών που έλαβαν τα ειδικά µισθολόγια από την εισφορά αλληλεγγύης.

Ειδικότερα το νοµοσχέδιο:

  • Περιορίζει τις δυνατότητες χρήσης του αιγιαλού που έδινε ο ν. 2971/2001 είτε µε αναφορά είτε µε αποσιώπηση, από δραστηριότητες ξενοδοχειακές, εµπορικές αλλά και κάθε αυθαίρετη χρήση, γιατί ρητά απαγορεύει την ύπαρξη κατοικιών (µικρών ή… βιλών), καταστηµάτων υγειονοµικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες, µπαρ κ. λπ.), ξενοδοχείων, πισινών και λοιπών αντίστοιχων εγκαταστάσεων στον αιγιαλό.
  • Αναφέρεται σε όποιες δραστηριότητες, δηµόσιες, κοινωφελείς (βιολογικοί καθαρισµοί, αφαλατώσεις), δηµοτικές, προστασίας και εκτάκτων αναγκών, άρσης επικινδυνότητας, εθνικής άµυνας, ιδιωτικές, είναι εκ της φύσης τους δεδοµένο ότι δεν µπορούν να ασκηθούν χωρίς πρόσβαση στον αιγιαλό, όπως ναυταθλητικές, λιµενικές, αλιευτικές, ναυπηγοεπισκευαστικές, ενεργειακές – ΑΠΕ.
  • Ορίζεται από της ισχύος των νέων ρυθµίσεων ότι ο παλιός αιγιαλόςανήκει στη δηµόσια κτήση και όχι στην ιδιωτική περιουσία του ∆ηµοσίου, µε αποτέλεσµα να περιορίζονται δραστικά οι χρήσεις του και να επικρατεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του.
  • Περιορίζει σηµαντικά τα όρια απλής χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας (οµπρέλες, ξαπλώστρες κ.λπ.), αυξάνει τις δυνατότητες κοινοχρησίας και αυστηροποιεί το συνολικό πλαίσιο.
  • ∆ίνει δυνατότητες συµµετοχής στις τοπικές κοινωνίες µέσω των αρµοδίων ΟΤΑ.

Ειδικά µισθολόγια

Επιπλέον µε το νοµοσχέδιο θεσπίζεται και η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης των αναδροµικών που έλαβαν οι αµειβόµενοι στο ∆ηµόσιο µε ειδικό µισθολόγιο. Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι µε παλαιότερη διάταξη τα αναδροµικά των ειδικών µισθολογίων προβλέπεται ότι θα φορολογηθούν αυτοτελώς µε συντελεστή 20%, εξαντλούµενης της φορολογικής υποχρέωσης.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το