Τοπικά

Τα παιδιά εμπιστεύονται «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

 

Μέσα από σειρά δράσεων η εκστρατεία «Μένει Μυστικό» από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανοίγει τον φάκελο «Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών» με στόχο να ενημερώσει, να καταγράψει απόψεις και κυρίως να κινητοποιήσει ενάντια στο σοβαρό αυτό φαινόμενο.
Με βάση τα στοιχεία έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες για βία απέναντι σε παιδιά και από τον Νομό Μαγνησίας. Ωστόσο, τα παιδιά εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο «Το Χαμόγελο» με συνέπεια το 45,57% των κλήσεων που δέχθηκε το 2021 για ψυχολογική υποστήριξη να προέρχονται από τα ίδια.
«Τα παιδιά εμπιστεύονται «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και εμείς προσπαθούμε να μην προδώσουμε την εμπιστοσύνη τους» τονίζει η κοινωνική λειτουργός του Οργανισμού στη Θεσσαλία κ. Ελένη Παραλίκη.

Οι καταγγελίες για βία κατά παιδιών που δέχεστε από τη Μαγνησία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια;

Η αλήθεια είναι πως έχουν αυξηθεί οι αναφορές για τη βία απέναντι στα παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Συνεπώς και ο νομός Μαγνησίας δεν αποτελεί εξαίρεση. Δεδομένου ότι η χώρα τα τελευταία χρόνια βιώνει μία σειρά στρεσογόνων γεγονότων, τα οποία συντελούν στην αύξηση των φαινομένων της βίας γενικότερα, όπως για παράδειγμα η οικονομική κρίση, η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του στη χώρα μας, το ποσοστό έχει αυξηθεί.
Στo πλαίσιo της εκστρατείας «Μένει Μυστικό» «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανοίγει τον φάκελο «Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών» με στόχο να ενημερώσει, συζητήσει, καταγράψει τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων και να κινητοποιήσει τους πολίτες ενάντια στο σοβαρό αυτό φαινόμενο. Μέσα από μια σειρά δράσεων και συναντήσεων η εκστρατεία αναδεικνύει την πραγματική διάσταση του προβλήματος, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
Είναι ένα πρόβλημα που – δυστυχώς – συναντάται συχνά στη χώρα μας, με υποθέσεις που συγκλονίζουν το πανελλήνιο. Σεξουαλικά εγκλήματα που συντελούνται μέσα σε σπίτια και κοινωνίες και ελάχιστες περιπτώσεις που ζητούν βοήθεια. Ο θυμός, η ντροπή, η ενοχή, αλλά και ο φόβος οδηγεί τα παιδιά θύματα να μην αποκαλύπτουν αυτό που τους συμβαίνει.
Σε κάποιες περιοχές πράγματι παρατηρείται αύξηση των αναφορών περιστατικών βίας κατά των παιδιών. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες κάθε φορά. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη συζήτηση εμπεριέχει δυο διαστάσεις. Πόσα παιδιά κακοποιούνται και για πόσα παιδιά ενημερώνονται οι αρχές. Στην πρώτη διάσταση δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα ούτε σχετίζεται με το πόσα περιστατικά αναφέρονται. Το φαινόμενο δυστυχώς υπάρχει παντού, σε πόλεις και χωριά.

Στα χρόνια της πανδημίας το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας με θύματα παιδιά εντάθηκε. Για ποιους κυρίως λόγους;

Σε καταστάσεις πίεσης, στρες και αστάθειας όπως και αυτή της πανδημίας, παρατηρείται γενικότερη αύξηση των φαινομένων της βίας και ως συνέπεια αυτού θύματα είναι πάντα τα παιδιά. Σε περιόδους, όπως αυτές της συνεχούς καραντίνας λόγω της πανδημίας, η αδυναμία εργασίας, η οικονομική δυσχέρεια δημιούργησαν ένα πρόσφορο έδαφος ώστε οι ήδη προβληματικές οικογένειες να οδηγηθούν σε αθέμιτες συμπεριφορές.

Στην τηλεφωνική γραμμή του Χαμόγελου του Παιδιού σας καλούν συχνότερα απ’ ότι στο παρελθόν για να καταγγείλουν ένα περιστατικό βίας;

Είναι γεγονός πως όλη αυτή η κατάσταση άρχισε να ευαισθητοποιεί περισσότερο την κοινωνία. Δεχόμαστε περισσότερες κλήσεις, και αυτό οφείλεται ιδιαίτερα στο ότι η κοινωνία δύσκολα πλέον αποδέχεται και «κλείνει» τα μάτια σε φαινόμενα βίας και πόσο μάλλον όταν τα φαινόμενα αυτά αφορούν παιδιά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχει διασύνδεση της Εθνικής Γραμμής 1056 με Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης Θεσσαλίας και είναι στη διάθεση κάθε παιδιού και ενήλικα για την παροχή υποστήριξης σε θέματα που τους απασχολούν. Η αναγνωρισμένη ως Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS είναι στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο δωρεάν.
Ένα σημαντικό δεδομένο της Γραμμής μας είναι οτι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία το 45,57% των κλήσεων που δεχθήκαμε το 2021 για ψυχολογική υποστήριξη προέρχονταν από τα ίδια τα παιδιά. Τα παιδιά εμπιστεύονται Το Χαμόγελο του Παιδιού και εμείς προσπαθούμε να μην προδώσουμε την εμπιστοσύνη τους.

Και ο φόβος του στενού περιβάλλοντος των παιδιών υποχωρεί ευκολότερα για να στηριχτούν όσα παιδιά έχουν άμεση ανάγκη;

Ως αποτέλεσμα της μεγάλης προβολής των περιστατικών βίας στις μέρες μας παρατηρούμε αύξηση στην αναφορά των περιστατικών που δεχόμαστε. Σίγουρα η δημοσιογραφική επικαιρότητα αποτελεί ένα βασικό εργαλείο στο να μπορέσουν οι άνθρωποι να αναφέρουν περιστατικά βίας χωρίς να δείχνουν πλέον ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Πλέον γίνεται αντιληπτό από όλα τα μέλη της κοινωνίας το πόσο σημαντικό είναι να αναφέρεται το κάθε περιστατικό το οποίο δημιουργεί κάποιου είδους προβληματισμό και το πόσο σημαντικό είναι να μπορεί να συζητηθεί με επαγγελματίες είτε με ψυχολόγους είτε με κοινωνικούς λειτουργούς που θα μπορέσουν να παρέχουν την υποστήριξη που αρμόζει στην κάθε περίπτωση.

Το σχολείο θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο τα παιδιά; Προς ποια κατεύθυνση;

Είναι σημαντικό η εκπαιδευτική κοινότητα να βρίσκεται κοντά στα παιδιά. Στο σχολείο τα παιδιά νιώθουν πιο απελευθερωμένα και εκφράζουν πιο έντονα τα συναισθήματά τους, ενώ ταυτόχρονα το σχολείο θα πρέπει να είναι ένας χώρος όπου τα παιδιά θα εκπαιδεύονται σε θέματα που αφορούν την κοινωνία και κατ’ επέκταση τα ίδια. Θέματα τα οποία αποτελούσαν «ταμπού» για την εκπαιδευτική κοινότητα πλέον θα πρέπει να διδάσκονται. Αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε και εμείς ως «Το Χαμόγελο του Παιδιού», μέσα από τις συνεχείς παρεμβάσεις στα σχολεία με εξειδικευμένους ψυχολόγους.

Ποια μέτρα στήριξης από τη μεριά της πολιτείας είναι αναγκαία, ειδικότερα για να βοηθηθεί το έργο δομών, όπως το Χαμόγελο του Παιδιού;

Πρέπει να αναδιαμορφωθεί και να ενισχύει το σύστημα προστασίας του παιδιού. Υπάρχουν ελλείψεις που πολλές φορές οδηγούν σε τραγικά αποτελέσματα για την ασφάλεια, αλλά και ζωή των παιδιών. Οι υπηρεσίες πρέπει να στελεχωθούν με επαρκές προσωπικό, αλλά και διαφορετικές ειδικότητες προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπιστούν διεπιστημονικά τα προβλήματα των παιδιών και των οικογενειών του. Και η στελέχωση θα πρέπει να γίνει με ειδικά εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό. Πολλές φορές το πτυχίο μιας σχολής δεν αρκεί. Κάποια φαινόμενα είναι ιδιαίτερα σύνθετα και θα πρέπει να υπάρχει εξειδίκευση.

25+1 χρόνια δράσης

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στα 25+1 χρόνια δράσης του έχει στηρίξει 1.802.303 παιδιά και τις οικογένειές τους και οι Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας (1056, 116000, 116111) έχουν διαχειριστεί 4.493.933 κλήσεις.
Το 2021 στήριξε 48.403 παιδιά και τις οικογένειές τους και οι Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας (1056, 116000, 116111) έχουν διαχειριστεί 203.618 κλήσεις.

Οι δράσεις στη Θεσσαλία
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» απέκτησε και φυσική παρουσία στην Θεσσαλία με έδρα τη Λάρισα το 2014. Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης Θεσσαλίας που βρίσκεται στην οδό Ηφαίστου 9, παρέχονται οι εξής υπηρεσίες:
– Γραμμές Βοήθειας και Στήριξης – Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 – Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111 – Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 – Εθνική Γραμμή για τους Αγνοούμενους Ενήλικες 1017 – Στήριξη Παιδιών με προβλήματα Υγείας – Ενημέρωση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών – Λήψη καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης παιδιών – Επιτόπιες παρεμβάσεις για παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο – Ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και οικογενειών.
Στη διάθεση της ευρύτερης περιοχής τίθενται όλες οι εξειδικευμένες δράσεις που υλοποιεί πανελλαδικά, 24 ώρες και δωρεάν ο Οργανισμός, όπως οι Κινητές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Νεογνών και Παιδιών (ασθενοφόρα στη διάθεση του ΕΚΑΒ), το Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας «Οδυσσέας». Παράλληλα, λειτουργεί το Τμήμα Εθελοντισμού καθώς και το Εθελοντικό Δημιουργικό Εργαστήρι.
Επιπλέον, στην οδό Αγιάς 97, από το 2015 λειτουργεί το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Θεσσαλίας, με σκοπό την υποστήριξη παιδιών και των οικογενειών τους με προβλήματα διαβίωσης. Το εξειδικευμένο προσωπικό, που στελεχώνει τα Κέντρα Στήριξης παρέχει στις οικογένειες υλική ενίσχυση (τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, σχολικά, Χριστουγεννιάτικα πακέτα, Πασχαλινά πακέτα, είδη ένδυσης, είδη υπόδησης, οικοσκευές, βρεφικά είδη, έπιπλα, κ.λ.π.), είδη σημαντικά για κάθε παιδί (βιβλία, παιχνίδια κ.λ.π.), ψυχολογική στήριξη, ιατρική στήριξη (φαρμακευτική κάλυψη, ιατρικές εξετάσεις, επεμβάσεις κ.λ.π., κάλυψη άλλων αναγκών για τα παιδιά (θεραπείες, φροντιστήρια κ.λ.π.) και ο,τιδήποτε άλλο χρειάζεται η οικογένεια σε κρίση για να σταθεί στα πόδια της με αξιοπρέπεια.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οι Αμαζόνες μπορεί να υπήρξαν πραγματικά, υποστηρίζει αρχαιολόγος

Στους αρχαιοελληνικούς μύθους, οι Αμαζόνες ήταν τρομερές πολεμίστριες που ζούσαν στα όρια του γνωστού κόσμου.…

25 Μαρτίου 2024

Βραζιλία: Πάνω από 2 εκατ. μολυσμένοι από δάγκειο πυρετό – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μεγάλες πόλεις

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανέφερε 2.045.277 κρούσματα δάγκειου πυρετού μέχρι στιγμής το 2024. Από…

25 Μαρτίου 2024

«Ταχυδρομείο των πιγκουίνων»: Αναζητά εργαζόμενους για να… μετρούν πιγκουίνους

Νέους εργαζόμενους ψάχνει το «ταχυδρομείο των πιγκουίνων» με τις αιτήσεις των υποψηφίων να πέφτουν «βροχή».…

25 Μαρτίου 2024

Μόσχα: Συνελήφθησαν δύο άτομα και ο πατέρας τους για την τρομοκρατική επίθεση

Ένας από τους συλληφθέντες για την υπόθεση της τρομοκρατικής επίθεσης στην αίθουσα συναυλιών Crocus City…

25 Μαρτίου 2024

Χειροπέδες σε σωφρονιστικό υπάλληλο και ακόμη 1 για διακίνηση σε φυλακές

Ένας σωφρονιστικός υπάλληλος και ένας ιδιώτης συνελήφθησαν το πρωί από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων…

25 Μαρτίου 2024

Η Αλβανία κερδίζει Σέρβους τουρίστες από την Ελλάδα

H Ελλάδα είναι ο αγαπημένος προορισμός των Σέρβων. Η απόσταση της Χαλκιδικής από τα σερβικά…

25 Μαρτίου 2024