Τοπικά

Τα νέα δεδομένα στον χώρο της εργασίας επιτάσσουν νέες πολιτικές για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων

Ημερίδα με θέμα «Η Προαγωγή Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία: Σύγχρονες Προκλήσεις και Καινοτόμα Εργαλεία», πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο Valis στην Αγριά Βόλου, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου του «2ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία», το οποίο διοργανώνεται από το ΕΛΙΝΥΑΕ στην Αθήνα στις 18 & 19 Νοεμβρίου 2019.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που προηγήθηκε της ημερίδας η Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας – ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. κ. Ρένα Μπαρδάνη, τόνισε μεταξύ των άλλων ότι η υγεία και η ασφάλεια πρέπει προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να ενσωματώσουν πολιτικές διαχείρισης όλων των νέων κινδύνων, όπως το εργασιακό άγχος και η επαγγελματική εξουθένωση.

«Ζούμε την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Η ρομποτική, η τεχνική νοημοσύνη και άλλες επαναστατικές καινοτομίες διαμορφώνουν ένα νέο εργασιακό μοντέλο στο οποίο αντιστοιχούν νέες ευκαιρίες, νέοι επαγγελματικοί κίνδυνοι, νέα εργαλεία αντιμετώπισης», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μπαρδάνη και πρόσθεσε ότι υπάρχει σχεδιασμός για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων σε τοπικό επίπεδο που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Κολιοπούλου υπογράμμισε την άψογη συνεργασία του Συνδέσμου με το ΕΛΙΝΥΑΕ, που δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε νέες τεχνικές. “Ο χαρακτήρας της εργασίας αλλάζει με την τεχνολογία και την παραγωγή και οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι έτοιμες να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα μέτρα ασφαλείας στις επιχειρήσεις της Μαγνησίας, η κ. Κολιοπούλου επισήμανε ότι καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις να ενημερωθούν για τα ζητήματα ασφαλείας. Οι πολύ μικρές εταιρείες δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν, ωστόσο οι μεσαίες και μεγαλύτερες εταιρείες βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο. “Η πραγματικότητα είναι μικτή και έχει να κάνει με το μέγεθος της επιχείρησης”, είπε.

Η κ. Κολιοπούλου υπογράμμισε ότι οι δεσμοί συνεργασίας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας με το ΕΛΙΝΥΑΕ, είναι μακροχρόνιοι και δυνατοί. “Υποστηρίξαμε από την αρχή την ίδρυση του ΕΛΙΝΥΑΕ, ως πολύτιμο δημιούργημα των Κοινωνικών Εταίρων. Διεκδικήσαμε τη δημιουργία του Παραρτήματος με έδρα το Βόλο και Περιφέρεια εμβέλειας δράσης τις Περιφέρειες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας”, είπε.

Σύμφωνα με την ίδια, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι σε θέματα υγείας και ασφάλειας αναλαμβάνουν κοινές δράσεις και αυτό γιατί: Είναι κοινό το ενδιαφέρον για την ελαχιστοποίηση εκείνων των παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα (εργατικά ατυχήματα ή και επαγγελματικές ασθένειες). Είναι κοινή η προσπάθεια για να ενσωματωθούν οι πολιτικές πρόληψης σε όλα τα πεδία της καθημερινότητάς. Είναι κοινή η μέριμνα για να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα υιοθέτησης και εφαρμογής κανόνων ασφάλειας και υγείας στους εργασιακούς χώρους.

Η κ. Κολιοπούλου υπογράμμισε ότι “η προστασία της ανθρώπινης υγείας και ασφάλειας δεν αποτελεί μόνο νομική και ηθική υποχρέωση των επιχειρήσεων. Αποτελεί συστατικό στοιχείο και γνώρισμα των σύγχρονων επιχειρήσεων που θέλουν να έχουν δυνατότητες ανάπτυξης και προόδου”.

“Οι προσαρμογές στα νέα δεδομένα πρέπει να είναι ταχύτατες διαφορετικά θα μας ξεπεράσουν. Θα πρέπει να γίνουμε συνδιαμορφωτές του μέλλοντος, προλαβαίνοντας τις εξελίξεις με τρόπο ενεργητικό” τόνισε από την πλευρά της η κ. Μπαρδάνη.

Στο συνέδριο «Με το βλέμμα στο μέλλον» στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα διερευνηθούν όλες αυτές οι τάσεις, θα ανιχνευθούν τα προβλήματα, θα προταθούν λύσεις και θα προβληθούν πρωτοβουλίες και καλές πρακτικές που θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου εργασιακού περιβάλλοντος.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το