Πολιτισμός

«Τα Μνημεία και Εμείς» στο Μεταξουργείο

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες» σε συνδιοργάνωση με τη Διεύθυνση Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού «Μνήμη Βυζαντίου 2019», διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Τα Μνημεία και Εμείς», σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου, στις 7 μ.μ., στο Μεταξουργείο Ν. Ιωνίας.
Ο ομιλητής Μιλτιάδης Πολυβίου, δρ. αρχιτέκτων-αρχαιολόγος, με ειδικές σπουδές και πολύχρονη εμπειρία στην προστασία των μνημείων, επιχειρεί μια περιδιάβαση στην έννοια μνημείο και στη σχέση του με εμάς και επιχειρεί με απλά λόγια και αναφορές σε σχετικά παραδείγματα να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν: Τι τα θέλουμε τα μνημεία; Γιατί οι ανθρώπινες κοινωνίες θεσπίζουν αυστηρούς νόμους για την προστασία τους και δαπανούν τεράστια ποσά για τη συντήρησή τους; Τι προσφέρει η παρουσία τους στη ζωή μας; Πως θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά τους;

Ο Μιλτιάδης Πολυβίου είναι διπλωματούχος αρχιτέκτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., διπλωματούχος μεταπτυχιακών σπουδών του κλάδου Βυζαντινής Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Α.Π.Θ. και διδάκτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. Ήταν υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού, ασχολούμενος με έργα προστασίας μνημείων, κατά κύριο λόγο στον χώρο του Αγίου Όρους, καθώς επίσης, σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, και με θέματα σχετικά με εκκλησιαστικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης και της Μ. Ασίας. Διετέλεσε μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Κέντρου Διαφυλάξεως Αγιορειτικής Κληρονομίας, της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, των Φίλων των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και της συντακτικής επιτροπής του ιστορικοαρχαιολογικού περιοδικού Αθωνικά Τετράδια. Αντικείμενο των επιστημονικών του ενδιαφερόντων αποτελεί η έρευνα της μεταβυζαντινής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, κυρίως στο Άγιον Όρος και στο Πήλιο, ενώ επίσης ασχολείται και με θέματα αναφερόμενα στον μικρασιατικό ελληνισμό, τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο και τους μεταπολεμικούς ποιητές της Θεσσαλονίκης. Το βιβλίο του «Το καθολικόν της μονής Ξηροποτάμου» (Αθήνα 1999) βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Υπό έκδοση είναι μια μελέτη του για την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική στο Πήλιο κατά την όψιμη τουρκοκρατία.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης η Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου, γενική γραμματέας της Εστίας «Ίωνες», θα παρουσιάσει με λόγο και εικόνα το θέμα «Η Άλωση της Πόλης στο τραγούδι του λαού μας». Η λαϊκή μούσα, η οποία τόσο αριστοτεχνικά αποτυπώνει πτυχές από την ιστορία του έθνους μας δεν ήταν δυνατόν να μείνει ασυγκίνητη από τον χαλασμό της Πόλης. Το ότι επιβιώνουν τόσοι θρήνοι για την Άλωση, αν και έχουν περάσει από τότε περισσότερα από 500 χρόνια, δείχνει πόσο βαθιά επηρέασε τον ελληνικό λαό το γεγονός.
Την αφήγηση θα συνοδέψουν με τον ταμπουρά τους οι μουσικοί Χαρίλαος και Παναγιώτης Καραγκούνης.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Βάσσα Παρασκευά, αντιπρόεδρος της Εστίας «Ίωνες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το