Ελλάδα

Τα μέτρα για την Αττική που βράζει – 45% αύξηση στις εισαγωγές ασθενών

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση στις νέες εισαγωγές ασθενών με κορvνοϊό σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ κατά 28% σε σύγκριση με εκείνες της περασμένης Τετάρτης. Μάλιστα στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής αυξήθηκαν οι εισαγωγές κατά 45%, γεγονός που θα ληφθεί σοβαρά υπ όψιν στις αποφάσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα (5/2) το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά κατόπιν της συνεδρίασης των 32 ειδικών της επιτροπής που συνεδριάζει σήμερα το πρωί.

Αναλυτικά την Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, έγιναν 193 εισαγωγές ασθενών λόγω κορvνοϊού στο ΕΣΥ, με τις 110 εξ αυτών να γίνονται στα νοσοκομεία της Αττικής. «Σωτηρία», «Ελπίς» και «Λαϊκό» υποδέχθηκαν δεκάδες ασθενείς κατά την εφημερία τους. Συνολικά, στο λεκανοπέδιο οι νοσηλευόμενοι ήταν χθες (04/02) 747, με τους 146 να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται πλέον 440 ασθενείς με τους 249 διασωληνωμένους – χθες μάλιστα καταγράφηκε αύξηση στους διασωληνωμένους, κατά 3 ασθενείς. Εξάλλου για τρεις συνεχόμενες ημέρες αυτή την εβδομάδα η επιδημία έχει ξεπεράσει τα 1.000 κρούσματα – χθες καταγράφηκαν 1.070 – με αποκορύφωμα την περασμένη Τρίτη όταν ξεπέρασαν τα 1.200. Ο Φεβρουάριος φτάνει τα 4.025 κρούσματα σε μόλις τέσσερις ημέρες.

Έχει εκτιμηθεί πάντως ότι το 10%-15% των κρουσμάτων κορvνοϊού νοσηλεύονται, και το 5% αυτών θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Ετσι πολύ απλά μπορεί να υπολογιστεί ότι από τα κρούσματα των τριών τελευταίων ημερών και μόνο προκύπτει ένας αριθμός τουλάχιστον 300 ασθενών στο ΕΣΥ τις επόμενες 10-15 ημέρες. Όλα λοιπόν τα παραπάνω στοιχεία αναμένεται να συνεκτιμηθούν στις απογευματινές ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά. Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν συμφωνεί να διακοπεί το click inside στις κόκκινες περιοχές καθώς οι πιέσεις που δέχεται από τους επιχειρηματίες του κλάδου είναι ασφυκτικές. Άλλωστε το υπουργείο Ανάπτυξης θεωρεί ότι από μόνο του το click away δεν βοηθά την αγορά. Γι αυτό και επιχειρεί με κάθε τρόπο να μην κλείσει το click in shop.

Η λύση που συζητείται η οποία όμως μπορεί να αλλάξει με βάση τόσο τις εισηγήσεις των ειδικών όσο και τις αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου, είναι να διακοπεί το click in shop μόνο στις περιοχές της Αττικής που παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Ωστόσο, ο διαχωρισμός αυτός δεν φαίνεται να είναι εύκολη υπόθεση καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα έχουμε μετακίνηση πολιτών σε άλλες περιοχές. Για αυτό και είναι πιθανό και στην Αττική να διακοπεί πλήρως το click in shop με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αγορά.

Τα σχολεία
Από την άλλη διαφωνίες υπάρχουν και για το θέμα των σχολείων. Πολλοί ειδικοί θεωρούν πως θα πρέπει να επιστρέψουν τα παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην τηλε-εκπαίδευση, παρότι δεν έχει φανεί ακόμη εάν η δια ζώσης μάθηση έχει επηρεάσει την επιδημιολογική εικόνα. Εκτιμούν ωστόσο ότι έτσι θα περιορισθεί η κινητικότητα.

Όμως υπάρχουν και εκείνοι οι επιστήμονες που δεν θέλουν να βάλουν την υπογραφή τους σε άλλο ένα κλείσιμο της εκπαίδευσης αφού θεωρούν ότι τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται σε σχολικό περιβάλλον.

Και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όμως επιδιώκει με κάθε τρόπο να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως διαμήνυσε ουσιαστικά την πρόθεσή της ότι δεν θέλει να κλείσουν τα σχολεία, αφού δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα σχολείων στην τηλεδιάσκεψη της επιτροπής σήμερα.

Οι μετακινήσεις
Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις το σενάριο που κερδίζει έδαφος για τον περιορισμό της κινητικότητας είναι να μπουν νέοι περιορισμοί στον κωδικό 6 του sms στο 13033. Να μην επιτρέπεται δηλαδή η αλλαγή περιοχής για άθληση. Άλλωστε η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι ο συγκεκριμένος κωδικός έχει συνεχώς αυξητικές τάσεις και οι πολίτες τον αξιοποιούν για να αλλάζουν περιοχές και να πηγαίνουν σε παραλίες, πάρκα κλπ που βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους.

Μάλιστα ο φόβος της κυβέρνησης περιγράφουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr είναι τι θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο που ο καιρός θα είναι σχεδόν ανοιξιάτικος αλλά και τις επόμενες ημέρες που επίσης οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές.

Σε ό,τι αφορά στην Αττική πάντως και την απαγόρευση κυκλοφορίας, θεωρείται κάτι παραπάνω από πιθανό να περιορισθούν οι ώρες από τις 18:00 έως τις 5:00 το πρωί αλλά μόνο για τα Σαββατοκύριακα.

Εξάλλου οι καθημερινές φοβίζουν τους ειδικούς αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη πως είναι τέτοιος χρονικός περιορισμός θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα με συνωστισμό και μποτιλιαρίσματα την ώρα που τελειώνουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το