Τοπικά

Τα μέτρα για τα προβλήματα από την κακοκαιρία που προτείνει η “Συμμαχία για τον Βόλο”

Σε δηλώσεις σχετικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα και τις προτάσεις της «Συμμαχίας για τον Βόλο» προχώρησε σήμερα ο επικεφαλής του συνδυασμού Νίκος Παπαπέτρος. Όπως ανέφερε το τελευταίο δίμηνο ο Δήμος μας βρέθηκε αντιμέτωπος δύο φορές με φαινόμενα φυσικών καταστροφών. Σημείωσε ότι αιτίες υπάρχουν και πολύ συγκεκριμένες. Χαρακτηριστικά ανέφερε:
«-Πρώτη αιτία για τις πλημμύρες ήταν ο υψηλός όγκος βροχής αλλά ήταν γνωστός εκ των προτέρων. Η επιστήμη έχει τη δυνατότητα να μας πληροφορεί. Αλλά πως αξιολογήθηκε αυτό; Καθόλου. Την προηγούμενη ημέρα ο δήμαρχος έκανε βόλτα στις λαϊκές και την ημέρα της εξέλιξης του φαινομένου μοίραζε νερά στην πόλη ως υδρονόμος.
-Έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας. Ευτυχώς που δεν υλοποιήθηκε η άποψη του Δήμου. Το 2016 η Οικονομική επιτροπή πρότεινε να επανακαθοριστούν τα όρια του ρέματος Ξηριά πέριξ του αμαξοστασίου του Δήμου, τα οποία κρίνονται υπερβολικά σε σχέση με την ενεργό διατομή του χειμάρρου. Φανταστείτε τι καταστροφή θα είχαμε.
-Έλλειψη συντήρησης και καθαρισμού των αγωγών ομβρίων και των ρεμάτων. Υπήρχαν συγκεκριμένα αιτήματα που επισήμαιναν το πρόβλημα και παρόλο αυτό αγνοήθηκαν.
-Εσφαλμένη αντίληψη των αρμοδιοτήτων. Ισχυρίζονται ακόμη και τώρα πως δεν είναι αρμοδιότητα των δήμων ο καθαρισμός των χειμάρρων.
-Πλημμελής και πρόχειρες κατασκευές όπως οι κόμβοι. Κατασκευάστηκαν χωρίς υδραυλική μελέτη και το αποτέλεσμα το είδαμε μπροστά στο δημαρχείο με την εκτροπή των υδάτων στο Παλιό Λιμεναρχείο
-Μη κατασκευή αντιπλημμυρικής τάφρου».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαπέτρο οι προτάσεις της «Συμμαχίας για τον Βόλο» περιλαμβάνουν:
-Να καθαριστούν οι αγωγοί απορροής των ομβρίων. Η σκόνη, όπως είπε, εισερχόμενη μέσα στους αγωγούς θα «τσιμπεντοποιηθεί» και θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα.
-Ενίσχυση των έργων ορεινής υδρονομίας για να μειωθεί ο όγκος ροής
-Καθαρισμός των χειμάρρων και εφαρμογή των εγκεκριμένων μελετών. «Αν είχαν ληφθεί υπόψη οι μελέτες, τα σημεία που αστόχησαν οι χείμαρροι ήταν γνωστά» πρόσθεσε.
-Διάνοιξη των ρεμάτων που έχουν μπαζωθεί
-Αυστηρός έλεγχος των χρήσεων γης.
-Εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης πρόβλεψης πλημμυρικών φαινομένων.

Ο ίδιος ανέφερε πως μία από τις βασικές συνέπειες των πλημμυρικών φαινομένων ήταν η έλλειψη νερού και η βασική αιτία ήταν η βλάβη των δικτύων γιατί δεν λήφθηκαν μέτρα προστασίας από το παρελθόν.
«Το 2017 που και τότε είχαμε διακοπή νερού, η εισαγγελία πρωτοδικών είχε διατάξει προκαταρκτική για να διαπιστωθεί τι έφτιαξε στο σύστημα των αγωγών. Τι έγινε από τότε; Τίποτα. Έλλειψη συντήρησης των πηγών. Διασώθηκε μόνο η πηγή «Μάνα». Οι άλλες πηγές είναι αμφίβολο αν έχουν ικανότητα υδρομάστευσης. Λανθασμένη όδευση του νερού. Δεν έγινε καμία προσπάθεια από το 2017 η όδευση να αλλάξει. Υπήρχε έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου. Υπήρχαν περίπου 13 γεωτρήσεις στην Κάρλα που είχαν αδρανοποιηθεί αλλά και καθυστέρηση υλοποίησης μελετών και εκτέλεσης έργων. Το 2014 υπήρχαν έτοιμες μελέτες για επέκταση του δικτύου ύδρευσης με πηγαίο νερό από το Πήλιο. Αυτές αδρανοποιήθηκαν και το 2017 έγινε σχέδιο συλλογής πηγαίου ύδατος και μόλις το 2020 υπεγράφη σύμβαση με μελετητή η οποία και αυτή ουδέποτε υλοποιήθηκε».
Ο κ. Παπαπέτρος σημείωσε πως το πρόβλημα έλλειψης νερού αντιμετωπίστηκε απολύτως επικοινωνιακά. «Έγινε διανομή νερού με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείονται πολίτες που ίσως δεν είναι φιλικοί στη δημοτική αρχή» ανέφερε.

Η πρόταση της Συμμαχίας για τον Βόλο όπως σημείωσε περιλαμβάνει την άμεση αποκατάσταση των βλαβών και υπεύθυνη ενημέρωση του Τύπου για το νερό, αν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, διανομή των εμφιαλωμένων νερών μέσα από άλλο δίκτυο διανομής ( μέσα από εμπορικά καταστήματα) για να μην αποτελεί μέσο εκμετάλλευσης πολιτικής και προβολής.

Μιλώντας για τη ρύπανση ως συνέπεια, ο ίδιος έκανε λόγο για αστοχίες του βιολογικού καθαρισμού. «Ο βιολογικός καθαρισμός αυτή τη στιγμή αδυνατεί να διαχειριστεί τον όγκο νερού και των λυμάτων με αποτέλεσμα ένας μεγάλος όγκος λυμάτων να πηγαίνει στον Παγασητικό». Πρόσθεσε ότι η σκόνη και η λάσπη δεν βρίσκεται μόνο στους δρόμους αλλά στα υπόγεια δημοσίων κτιρίων αλλά υπάρχει και αιωρούμενη σκόνη. « Ο τουρισμός είναι στα όρια της καταστροφής αυτή τη στιγμή, η βιομηχανική περιοχή δεν έχει νερό, απαγορεύεται η αλιεία στον Παγασητικό, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ουσιαστικά υπολειτουργούν γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης νερού, οι εμπορικές επιχειρήσεις στην περιοχή των Παλαιών είναι στα όρια της καταστροφής ενώ δεν έχουμε λειτουργία των σχολείων» είπε και σημείωσε:
«Πρόταση μας είναι ο άμεσος καθαρισμός των σχολείων, έλεγχος των αποβλήτων και έλεγχος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και συνεχής και έγκυρη ενημέρωση».
Αναφορικά με τα οικονομικά ζητήματα που έχουν υποστεί επιχειρηματίες και πολίτες, η Συμμαχία για τον Βόλο προτείνει αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, επίδομα δημότη που θα κυμαίνεται σε 200-300 ευρώ σε οικογένειες δημοτών με χαμηλά εισοδήματα και με βάση κοινωνικά κριτήρια. «Δεν είναι λύση η απαλλαγή από τα τέλη ύδρευσης ενός μήνα διότι αν παρέχεται νερό, επειδή είναι ανταποδοτικό προϊόν οφείλει ο δήμος να εισπράττει. Αν δεν παρέχεται σημαίνει ομολογία αποτυχίας».
Ανάπτυξη υποστηρικτικού δικτύου για τη δημόσια υγεία
Εκτεταμένες δράσεις απολύμανσης
Δέσμευση για χρήση νερού από τις βρύσες ανάλογου του εμφιαλωμένου σε έναν χρόνο από σήμερα
Οριζόντια μείωση 20% των δημοτικών τελών.
Ανάπτυξη δικτύου κέντρων εξυπηρέτησης δημότη
ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών
Προσωποποιημένη ενημέρωση μέσα από κινητά τηλέφωνα
Στήριξη της βιομηχανίας και της εστίασης που έχουν πληγεί.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ιστορική επιτυχία της Εθνικής αφιερωμένη στον Μπάλντοκ, νίκησε 1-2 την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ

Στο Λονδίνο η Εθνική μας ομάδα έκανε ακριβώς αυτό που είχε δεσμευθεί να κάνει. Έπαιξε…

11 Οκτωβρίου 2024

Πελάτης πήγε να ψωνίσει και βρήκε νεκρό τον καταστηματάρχη

Μπροστά σε ένα απρόσμενο θέαμα που τον σόκαρε βρέθηκε πελάτης που πήγε να ψωνίσει σε…

11 Οκτωβρίου 2024

Η Αθηνά Ωνάση είναι πιο φτωχή από ποτέ

Λίγες μέρες πριν μια φωτογραφία της Αθηνάς Ωνάση έγινε viral για την αλλαγή στην εξωτερική…

10 Οκτωβρίου 2024

Νεπάλ: 18χρονος ορειβάτης έγινε ο νεότερος άνθρωπος που κατέκτησε και τις 14 ψηλότερες κορυφές του κόσμου

Ένας 18χρονος ορειβάτης από το Νεπάλ έγινε ο νεότερος άνθρωπος που κατάφερε να ανέβει και…

10 Οκτωβρίου 2024

Ζιζέλ Πελικό: Aποχώρησε σε κακή κατάσταση από το δικαστήριο με την ανατριχιαστική κατάθεση βιαστή της

Στη μέση της ακροαματικής διαδικασίας, λόγω της ανατριχιαστικής κατάθεσης ενός από τους δράστες, αποχώρησε η…

10 Οκτωβρίου 2024

Εκλογές ΗΠΑ – Δημοσκόπηση: Η Χάρις παίρνει κεφάλι στην κούρσα για την προεδρία – Πού προηγείται;

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία στις εκλογές ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, διέγραψε το πλεονέκτημα…

10 Οκτωβρίου 2024