Τοπικά

Τα μέλη του «EcoΖην Σκιάθου» ενώνουν τις φωνές τους με όσους ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για το περιβάλλον

Στις αρχές Μαΐου δημοσιεύθηκε ο νόμος 4685/2020 για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, για τον οποίον, όμως, αυξάνονται συνεχώς οι διαμαρτυρίες πως περιέχει προβληματικές διατάξεις. Τα μέλη του οικολογικού συλλόγου «EcoΖην Σκιάθου» ενώνουν τις φωνές τους με όσους ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες από την ελληνική Βουλή.

Η πρόεδρος του «EcoΖην Σκιάθου», κ. Δέσποινα Συμιακάκη, μίλησε για την πρωτοβουλία που έχει προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο 30-31/5 στο νησί του Παπαδιαμάντη. Επί ένα διήμερο στην είσοδο της βραχονησίδας Μπούρτζι (μεταξύ 20.00 – 22.00), τα μέλη του συλλόγου θα διοργανώσουν δράστη υποστήριξης των «Άγρυπνων Πολιτών». Έτσι ονομάζεται το κίνημα, που ξεκίνησε στην Αθήνα στις 4 Μαΐου από μια ομάδα πολιτών, οι οποίοι την παραμονή της ψηφοφορίας του νόμου 4685/2020, εξέφρασαν την αντίθεσή τους μένοντας άγρυπνοι ολόκληρη τη νύχτα έξω από το Κοινοβούλιο. Με την υπερψήφισή του, αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους απαιτώντας την κατάργησή του και μέχρι σήμερα συνεχίζουν τις ολονύχτιες διαμαρτυρίες τους έξω από το Σύνταγμα στην Αθήνα, αλλά και υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης στη Θεσσαλονίκη.

«Οι «Άγρυπνοι Πολίτες» έχουν συμπληρώσει 25 ημέρες δυναμικών κινητοποιήσεων», τόνισε η κ. Συμιακάκη, για να συμπληρώσει: «Στην παρούσα φάση είναι η πιο ενεργή δράση για την απόσυρση του νέου νόμου». Οι οικολογικές οργανώσεις και άλλοι φορείς διαμαρτύρονται πως η κυβέρνηση με τον νέο νόμο, εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα και πλέον με τη… βούλα του κράτους θα επιτρέπονται επενδύσεις σε περιοχές που μέχρι πρότινος ήταν προστατευόμενες, απειλώντας στην ουσία τον εθνικό πλούτο και τη φυσική κληρονομιά της χώρας. «Όντας ένα από τα ιδρυτικά μέλη στο Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), που έχει έδρα τον Βόλο, από το περασμένο φθινόπωρο συνυπογράψαμε επιστολή κατά του νομοσχεδίου, που δεν προστατεύει το περιβάλλον», ανέφερε η Σκιαθίτισσα οικολόγος.

Η ενημέρωση των Σκιαθιτών στη δράση του Σαββατοκύριακου είναι το ζητούμενο για το «EcoΖην Σκιάθου», αφού ο τόπος τους μελλοντικά δεν αποκλείεται να επηρεαστεί από τα νέα δεδομένα: «Αξίζει να ενημερωθούν οι συντοπίτες μας για το νομοσχέδιο. Για παράδειγμα, καταργείται η προστασία των περιοχών, που ανήκουν στο δίκτυο Natura. Στο νησί μας έχουμε το δάσος των Κουκουναριών, που θεωρείται περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως αύριο-μεθαύριο θα εμφανιστεί κάποιος επενδυτής και οι Κουκουναριές θα γεμίσουν τσιμέντο και μπετόν. Ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτήρισε τις περιοχές Natura ως «μουσειακά κομμάτια». Εάν είναι δυνατόν, να αντιμετωπίζουμε ως… μουσείο τη Φύση. Τελείως άτοπος ο χαρακτηρισμός».

Στο μεταξύ, την περασμένη Κυριακή 24 Μαΐου, μέλη και φίλοι του «EcoΖην Σκιάθος», επανέλαβαν τον ετήσιο καθαρισμό ακτών του νησιού. Τόσο της Αγίας Ελένης που έχει «υιοθετηθεί» από τον σύλλογο, όσο και των παραλιών Ξανέμια και Στοιβωτό που βρίσκονται κοντά στον Ξάνεμο. «Υπάρχει μία παράδοση την τελευταία δεκαετία. Κάθε άνοιξη και φθινόπωρο, όλοι οι σύλλογοι καθαρίζουμε τις παραλίες. Φέτος λόγω του κορωνοϊού πήγαμε πιο πίσω. Εκείνη την ημέρα, νέοι της Σκιάθου, που δεν είναι οργανωμένοι σε κάποιο σωματείο, καθάρισαν τις παραλίες Ασελήνου και Ελιάς κι αυτό δείχνει πως κάτι αλλάζει στην τοπική κοινωνία», τόνισε η κ. Συμιακάκη, η οποία βρίσκεται στην προεδρία τα τελευταία χρόνια κι έχει ανανεώσει σε μεγάλο βαθμό τον κατάλογο των μελών του «EcoΖην Σκιάθος», όπως λέγεται από το 2018 ο Οικολογικός, Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Κουκουναριές», ένας από τους παλαιότερους που δραστηριοποιούνται στις Βόρειες Σποράδες. «Μας νοιάζει το περιβάλλον και η προστασία του είναι ο κοινός μας στόχος, όταν οι κεντρικές δομές εξουσίας δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον», σημείωσε εύστοχα.

Φωτό: Μετά τον καθαρισμό ακτών του νησιού από τον οικολογικό σύλλογο «EcoΖην Σκιάθου» ακολουθεί διήμερη δράση στις 30-31/5 για την υποστήριξη του κινήματος των «Άγρυπνων πολιτών», που ζητούν την απόσυρση του νέου περιβαλλοντικού νόμου 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το