Οικονομία

Τα μεγάλα στοιχήματα του νέου προϋπολογισμού

Στο στοίχημα της ανάκαμψης της οικονομίας στηρίζεται ο προϋπολογισμός του 2017, με την κυβέρνηση να προσδοκά ότι η έξοδος από την ύφεση με μοχλό τις επενδύσεις και τον τουρισμό θα αντισταθμίσει το δεύτερο κύμα φόρων που τίθενται σε εφαρμογή τον επόμενο χρόνο και ταυτόχρονα θα αλλάξει το κλίμα στην αγορά και θα ενισχύσει την απασχόληση.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 που κατατίθεται στη Βουλή τη Δευτέρα προβλέπει ανάπτυξη 2,7% για το 2017, ενώ στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα, τουλάχιστον, 1,75% του ΑΕΠ το 2017, από άνω του 0,5% που αισιοδοξούν στο οικονομικό επιτελείο πως θα διαμορφωθεί φέτος.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reu­ters, το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος το πιθανότερο είναι να αποδειχθεί υψηλότερο του στόχου για 0,5% του ΑΕΠ, δημιουργώντας «μαξιλάρι ασφαλείας» για τα δημόσια οικονομικά και την αποτροπή ενεργοποίησης του «κόφτη».

Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν και για το πλεόνασμα του 2017: Ο μνημονιακός στόχος είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, αλλά υπάρχει προσδοκία για έστω οριακή υπέρβαση. Μεγάλο ερώτημα παραμένει το πώς θα «τρέξει» φέτος το ελληνικό ΑΕΠ. Η πρόβλεψη του μνημονίου είναι για οριακή μέση ύφεση 0,3%.

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος σε συνέντευξη στο Reuters είχε εκτιμήσει πως τα έσοδα της κυβέρνησης και οι εισροές από τον τουρισμό είναι ισχυρά και η Ελλάδα μπορεί να καταγράψει ανάπτυξη 0,2% έως 0,4% φέτος. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, το προσχέδιο θα προβλέπει ανάπτυξη 2,7% το 2017, ενώ το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να υποχωρήσει στο 175,8% του ΑΕΠ το 2017 από περίπου 180% φέτος.

Η Κομισιόν
Μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία το 2016 αναμένεται αφού κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Στις αρχές Νοεμβρίου η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις αναθεωρημένες φθινοπωρινές προβλέψεις, όπου θα ενσωματωθούν νέα στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων αλλά και του τουρισμού και μένει να φανεί εάν θα υπάρξει αναθεώρηση.

Τα πιο επικαιροποιημένα στοιχεία θα αποτελέσουν τη βάση για τη σύνταξη του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2017, μέσα στον Νοέμβριο. Σε εκκρεμότητα παραμένει η κατάθεση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, όπου το μεγάλο ανοικτό ζήτημα παραμένει το ύψος των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά. Η Αθήνα επιδιώκει να εξαντλήσει τα όποια περιθώρια υπάρχουν για την αναθεώρηση των στόχων, σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα από το 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπεται τώρα, από το 2018 και μετά.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,7% κρίνεται ήδη φιλόδοξος από την αγορά αλλά και από Ελληνες αξιωματούχους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό άλλωστε πως και το 2017 θα επιβληθούν νέοι φόροι που θα δράσουν σωρευτικά στα φοροεισπρακτικά μέτρα που έχουν ήδη επιβληθεί, «γονατίζοντας» νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαία η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία σε επίπεδα πάνω από τα 91,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα προβλέπονται:

Αυξήσεις στα καύσιμα: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.

Αυξήσεις στα τσιγάρα: Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών θα είναι άνοδος στις λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

Ακριβότερος ο καφές: Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης, που θα επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

Φόρος στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Σταθερή τηλεφωνία: Νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας, που θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Η τελική επιβάρυνση θα αγγίξει το 6%.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το