Τοπικά

Τα μαθηματικά είναι παντού γύρω μας

Τρεις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίες πρόσφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους κατά τη διεξαγωγή του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Mαθηματική εκπαίδευση και ζωή σε καιρούς κρίσης» που έγινε στον Βόλο το διάστημα 7-12 Απριλίου, μίλησαν για τις εντυπώσεις τους από την ευκαιρία που είχαν να βρεθούν ανάμεσα σε λαμπρά μαθηματικά μυαλά. Οι τρεις νεαρές κοπέλες σπουδάζουν παιδαγωγικά και η πραγματοποίηση του συνεδρίου, που έγινε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της διεθνούς κοινότητας Μathematics Education and Society (Μ.E.S.), τις βοήθησε να αντιληφθούν τη σημασία των μαθηματικών, τα οποία προσφέρουν απλόχερα τη δυνατότητα σε όλους να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω μας, επηρεάζοντας τη ζωή και την καθημερινότητα.

Η Όλγα Ντασιώτη, η Βιβή Καλτσά και η Μελίνα Οραχίδου (όπως διακρίνονται από αριστερά), μίλησαν για τις εντυπώσεις τους από το 9ο Διεθνές Συνέδριο της κοινότητας Μathematics Education and Society.

H Όλγα Ντασιώτη κατάγεται από τον Βόλο. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αυτή την περίοδο παρακολουθεί το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στο διεθνές συνέδριο εργάστηκε ως βοηθός γραμματείας και ήταν υπεύθυνη για τους εθελοντές. Η Βολιώτισσα φοιτήτρια εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για το επίπεδο του συνεδρίου, εξηγώντας τους λόγους: «Όταν κάποιος ακούει για ένα συνέδριο μαθηματικής εκπαίδευσης, το μυαλό του θα πάει αλλού. Κι όμως δόθηκε μεγάλη έμφαση στην κριτική σκοπιά των πραγμάτων. Δηλαδή πώς τα μαθηματικά υπάρχουν σε μία κοινωνία, η οποία βρίσκεται σε κρίση. Πώς θα μπορούσαν π.χ. να ενισχύουν την κοινωνία. Ποιος είναι ο ρόλος τους και με ποιόν τρόπο θα μπορούσαν να βοηθήσουν κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι μειονότητες. Στο κοινωνικό κομμάτι δόθηκε η έμφαση και όχι τόσο στο μαθηματικό. Θεωρώ ότι ήταν πολύ ενδιαφέρον για όλους. Στον Βόλο ταξίδεψαν άνθρωποι από 30 χώρες απ’ όλον τον κόσμο, για να παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους, αλλά και να ακούσουν ταυτόχρονα. Ήταν τόσες πολλές διαφορετικές οπτικές και πραγματικότητες. Θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου, που μπόρεσα να συμμετάσχω σε ένα τόσο σημαντικό συνέδριο, το οποίο θα κάνουμε πολλά χρόνια να επαναληφθεί στη χώρα μας».
Η Βιβή Καλτσά είναι από τη Λαμία. Φοιτά στο τελευταίο εξάμηνο στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ παράλληλα κάνει την πρακτική της άσκηση. Στο συνέδριο του M.E.S. ήταν στη γραμματεία και μίλησε για τις εντυπώσεις της από τα όσα έγιναν στην πόλη μας στις αρχές του περασμένου Απρίλη: «Ήταν φανταστική εμπειρία. Εντυπωσιάστηκα από τους ομιλητές, αλλά και όσους ήρθαν να παρακολουθήσουν το συνέδριο και το ενδιαφέρον που έδειχναν για όλα τα θέματα. Άπαντες συμμετείχαν ενεργά στις συζητήσεις. Ομιλητές και ακροατήριο βρέθηκαν πολύ κοντά».
Την άποψή της κατέθεσε η Μελίνα Οραχίδου, η οποία κατάγεται από την Κατερίνη. Αυτή την περίοδο κάνει την πρακτική της, ούσα τελειόφοιτη στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Μου άρεσε που παρακολούθησα ένα τόσο μεγάλο συνέδριο, που προσέλκυσε κόσμο κυριολεκτικά από παντού. Περισσότερο με εντυπωσίασε το γεγονός ότι δεν εστίαζαν στις μαθηματικές πράξεις, αλλά το πώς τα μαθηματικά επηρεάζουν τη ζωή μας. Ενδεικτικά μπορώ να αναφέρω τις έρευνες που παρουσιάστηκαν, για το πώς πρέπει να διδάσκονται τα μαθηματικά ή το πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να ξεκινούν τα μαθηματικά σε μία συγκεκριμένη ηλικία, ώστε να μπορούν να καταλαβαίνουν καλύτερα τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος γύρω μας. Ας μη λησμονούμε, άλλωστε, ότι τα μαθηματικά βρίσκονται παντού δίπλα μας. Εξίσου μεγάλη εντύπωση μου έκανε το ότι οι ομιλητές συσχέτιζαν τα μαθηματικά με έννοιες όπως ο ρατσισμός», σημείωσε η Κατερινιώτισσα φοιτήτρια, ενώ στη συνέχεια ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για την σχέση των μαθηματικών με άλλους τομείς την καθημερινότητά μας: «Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αλληλεπίδραση των μαθηματικών με τη λογοτεχνία. Σήμερα υπάρχουν πολλά μυθιστορήματα, τα οποία εμπλέκουν τα μαθηματικά. Για παράδειγμα, στην εργασία που κάνουμε αυτό το εξάμηνο ασχολούμαστε με δύο τέτοια βιβλία. Το ένα έχει τίτλο «Ο μέτοικος και η συμμετρία», που έγραψε ο Τεύκρος Μιχαηλίδης και την «Επιπεδοχώρα» του συγγραφέα Edwin Abbott, στην οποία γράφει για το πώς διαμορφώνεται ένας φανταστικός κόσμος, όπου κατοικείται από νοήμονα γεωμετρικά σχήματα».

 

Του Χριστόφορου Σεμέργελη

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το