Πολιτισμός

Tα Μαθηματικά εμπνέουν συγγραφείς

Τα βιβλία τους παρουσίασαν τρεις μαθηματικοί και συγγραφείς στην εκδήλωση «Μαθηματικές Μυθοπλασίες» που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος, ενώ εξήγησαν πως τα Μαθηματικά ενέπνευσαν το έργο τους. Την εκδήλωση οργανώθηκε από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία – Παράρτημα Μαγνησίας με την ομάδα «Θαλής και Φίλοι» και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Στο βιβλίο «Φονικό στη Μεγάλη Εκκλησία» του Τεύκρου Μιχαηλίδη «Φονικό στη Μεγάλη Εκκλησία» η κύρια ηρωίδα και ο αγαπημένος της είναι μαθηματικοί της εποχής του Ιουστινιανού που δίνουν τη μάχη τους ώστε να επιβιώσει η μαθηματική παράδοση, για να μεταφερθεί στον καινούργιο κόσμο. Είναι μια ιστορία μυστηρίου που εξελίσσεται γύρω από την οικοδόμηση του ναού της Αγίας Σοφίας με βάση τη μετάβαση της αρχαιοελληνικής παράδοσης των μαθηματικών στον χριστιανικό κόσμο.

Το βιβλίο «Μπράντι με πάγο» του Στάμου Τσιτσώνη αποτελεί μια συλλογή διηγημάτων.
Όπως ανέφερε ο συγγραφέας, τα μαθηματικά επηρεάζουν τα πάντα, πόσο μάλλον τη συγγραφή. «Το βιβλίο περιγράφει ποικίλους χαρακτήρες που έχουν τα μαθηματικά ως βάση ερμηνείας αυτόν που αντιμετωπίζουν. Ό,τι παράδοξο υπάρχει ερμηνεύεται μέσα από μια μαθηματική θεωρία».

Ο Ανδρέας Λύκος παρουσίασε το αστυνομικό μυθιστόρημα «Το πιστόλι του Νεύτωνα».
Σύμφωνα με τον συγγραφέα το βιβλίο σχετίζεται τόσο με τα μαθηματικά, όσο και με τη φυσική. Οι κεντρικοί ήρωες είναι δύο παράλληλες ιστορίες, η μία σύγχρονη που εξελίσσεται στη Θεσσαλονίκη σε πανεπιστημιακούς φίλους, εκ των οποίων οι δύο ανακάλυψαν ταυτόχρονα την απόδειξη μιας εικασίας, και η δεύτερη αφορά στη διαμάχη Νεύτωνα και Λάιμπνιτς και την πατρότητα της ιδέας του απειροστικού λογισμού.
«Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη διαμάχη περί πνευματικών δικαιωμάτων. Οι δύο παράλληλες ιστορίες συνδέονται και τελικά ο αναγνώστης οδηγείται στην εύρεση του εγκλήματος» σημείωσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το