Τοπικά

Τα κουνούπια μας «συντροφεύουν» και το χειμώνα

CLOSEUP OF MOSQUITO THAT CARRIES WEST NILE VIRUS

Οι κυκλικές εναλλαγές των βροχών σε συνδυασμό με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, προκειμένου να παρατηρείται ακόμη και μέσα στο χειμώνα έντονη η παρουσία των κουνουπιών στην περιοχή της Μαγνησίας και να δημιουργούν τα εύλογα ερωτήματα των πολιτών.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Εντομολογίας του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Αθανασίου υπογράμμισε πως «Το κουνούπι είναι συνένοικος με εμάς στον αστικό χώρο και πολλές φορές μοιραζόμαστε το ίδιο περιβάλλον, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με άλλους εχθρούς δημόσιας υγείας, όπως οι σκνίπες, οι κοριοί, οι ψύλλοι. Όπου υπάρχουν οργανισμοί που μπορούν να δώσουν αίμα, εκεί υπάρχουν και οι οργανισμοί που πίνουν το αίμα, όπως τα κουνούπια».

Αναφερόμενος στην έντονη παρουσία κουνουπιών ακόμη και μέσα στο χειμώνα, είπε πως «αυτή η συνεχής κυκλική εναλλαγή με βροχές σε συνδυασμό με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, συνέβαλε και στο φαινόμενο της ύπαρξης ακόμη και τώρα υψηλών πληθυσμών σε κουνούπια. Επίσης παρατηρείται το φαινόμενο πως αρκετά κουνούπια διαχειμάζουν και ως ενήλικα μέσα σε προστατευμένες θέσεις, όπως μέσα σε ένα σπίτι, ένα υπόστεγο ή σε ένα υπόγειο. Τα κουνούπια αυτά δεν είναι ακριβώς σε λήθαργο, αφού τρέφονται περιοδικά και στη συνέχεια ξαναμπαίνουν σε λήθαργο. Πολλά από αυτά τα κουνούπια που βλέπουμε στα σπίτια, όπως στις γωνίες ντουλαπιών, είναι αυτά που θα διαχειμάσουν. Και η έλλειψη χαμηλών θερμοκρασιών νωρίς ή και αργά το χειμώνα, έχει παίξει το ρόλο της».

Παράλληλα ο κ. Αθανασίου υπογράμμισε πως το θέμα με τα κουνούπια είναι σοβαρό, γιατί σχετίζεται και με διάφορες λοιμώξεις, όπως τον ιό του Δυτικού Νείλου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το