Θ Plus

Τα κοράλλια στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της υπερθέρμανσης του νερού

Οι θερμοκρασίες του νερού μέσα και γύρω από τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας την τελευταία δεκαετία ήταν οι θερμότερες εδώ και 400 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Τα κοράλλια είναι ευαίσθητα στο θερμικό στρες και αυτές οι περίοδοι αύξησης της θερμοκρασίας αυξάνουν τον κίνδυνο μαζικής λεύκανσης και θνησιμότητας των κοραλλιών, ενώ πιθανότατα οφείλονται στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Ήδη ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, έχει υποστεί μια σειρά μαζικών φαινομένων λεύκανσης τα τελευταία χρόνια και τα φαινόμενα αυξάνονται σε συχνότητα από τα πρώτα καταγεγραμμένα επεισόδια τη δεκαετία του 1980.

Στην παρούσα έρευνα οι επιστήμονες ανακατασκεύασαν δεδομένα επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας από το 1618 ως το 1995, χρησιμοποιώντας δείγματα σκελετού κοραλλιών από τη Θάλασσα των Κοραλλιών, στην οποία βρίσκεται ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος. Στη συνέχεια συνέδεσαν αυτό το σύνολο δεδομένων με καταγεγραμμένα δεδομένα επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας από το 1900 ως το 2024.

Οι ερευνητές εντόπισαν σχετικά σταθερές θερμοκρασίες πριν από το 1900, ωστόσο από το 1960 ως το 2024 παρατήρησαν μια μέση ετήσια αύξηση της θερμοκρασίας από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο κατά 0,12 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία. Όπως σημειώνουν, οι μέσες επιφανειακές θερμοκρασίες της θάλασσας για τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο κατά τα έτη μαζικής λεύκανσης των κοραλλιών 2016, 2017, 2020, 2022 και 2024 ήταν σημαντικά υψηλότερες από ό,τι σε οποιοδήποτε έτος της ανακατασκευής πριν από το 1900 και ήταν πέντε από τα έξι θερμότερα χρόνια που έχει βιώσει η περιοχή τους τελευταίους τέσσερις αιώνες. Περαιτέρω μοντελοποίηση δείχνει ότι αυτός ο ρυθμός θέρμανσης μετά το 1900 μπορεί να αποδοθεί στην ανθρώπινη επίδραση.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες αβεβαιότητες στα δεδομένα ανακατασκευής της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας λόγω του ότι ορισμένες από τις χημικές αναλογίες στα κοράλλια που χρησιμοποιούνται για τη μοντελοποίηση των θερμοκρασιών επηρεάζονται και από άλλες μεταβλητές. Ωστόσο, αυτές οι αβεβαιότητες θα μπορούσαν να μειωθούν με πρόσθετη δειγματοληψία πυρήνων κοραλλιών από την περιοχή.

Πηγή:protothema

Share

Πρόσφατα άρθρα

Γκλέτσος: Ακατάλληλος ο Κασσελάκης, αν βγει ο Πολάκης θα είμαι κωπηλάτης, αν έλθει ο Τσίπρας θα πω καλώς ήλθες, αρχηγέ!

«Ναι θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος για τον ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ξεκάθαρα το πρωί της Δευτέρας ο…

10 Σεπτεμβρίου 2024

ΠΑΣΟΚ: 14.000 υπογραφές κατέθεσε ο Κατρίνης – «Απάντηση σε κάθε προσπάθεια χειραγώγησης και ελέγχου»

Πριν από λίγο, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης κατέθεσε στην ΕΔΕΚΑΠ…

9 Σεπτεμβρίου 2024

«Σας τα χαρίζουμε»: Οργή αστυνομικών για τα 50 λεπτά αύξηση

H Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την αύξηση στην αποζημίωση…

9 Σεπτεμβρίου 2024

Τουρκία: Συνελήφθησαν δύο Έλληνες για παράνομη διακίνηση μετανάστη με λεωφορείο

Δύο Έλληνες πολίτες οδηγήθηκαν στις φυλακές Ραιδεστού (Τεκιρντάγ) στην Τουρκία, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε κύκλωμα…

9 Σεπτεμβρίου 2024

Κακοκαιρία «ATENA»: Προ των πυλών τα έντονα φαινόμενα – Τι ώρα θα «χτυπήσουν» και πότε έρχεται δεύτερο κύμα

Προ των πυλών η κακοκαιρία ATENA, με το 112 να έχει ήδη ηχήσει σε Αχαία…

9 Σεπτεμβρίου 2024

Νίκος Ανδρουλάκης: Μπορούμε μαζί να πάμε ακόμη πιο δυνατά, ακόμη πιο ψηλά

Υπογραφές 24.810 μελών και 170 μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής κατατέθηκαν σήμερα στην ΕΔΕΚΑΠ υπέρ…

9 Σεπτεμβρίου 2024