Τοπικά

Τα «κόκκινα» δάνεια «πνίγουν» τα ξενοδοχεία “Θ”

kokkwsis
Ο κ. Κοκκώσης

Μεγάλο πρόβλημα και για τα ξενοδοχεία είναι τα «κόκκινα» δάνεια, πολλοί ιδιοκτήτες των οποίων πανελλαδικά βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Το θέμα μελετά ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χάρης Κοκκώσης ο οποίος αφενός διδάσκει το θέμα του τουρισμού στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος, αφετέρου συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την ευρωπαϊκή έδρα σπουδών Ζαν Μονέ, ερευνώντας αυτά τα ζητήματα μαζί με τραπεζίτες, άλλους επιστήμονες και παράγοντες της τουριστικής αγοράς.

Μάλιστα ο κ. Κοκκώσης βρέθηκε πριν μερικές ημέρες στο πανεπιστήμιο της Τουλούζης, όπου δίδαξε μάθημα για τον τουρισμό ως επισκέπτης καθηγητής.

Ο κ. Κοκκώσης δήλωσε πως η ευρωπαϊκή έδρα Ζαν Μονέ διοργανώνει στην Αθήνα ένα σεμινάριο για τον τουρισμό. Μέχρι στιγμής έγιναν δύο συναντήσεις με θέματα για τον τουρισμό στην Ελλάδα και παγκοσμίως, αλλά και τις προοπτικές του μαζικού τουρισμού, ενώ η τρίτη συνάντηση θα έχει θέμα τα κόκκινα δάνεια των ξενοδοχείων. Το ζήτημα είναι ότι πάρα πολλές ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα βρίσκονται σε άσχημη θέση με τη δανειοδότησή τους. Και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς οι μεγάλες εταιρείες διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, θα διαχειριστούν τα «κόκκινα» δάνεια των ξενοδοχείων. Δεν είναι εύκολο να βγει ένα ξενοδοχείο σε πλειστηριασμό. Την ίδια στιγμή υπάρχει ενδιαφέρον από funds που θέλουν να αγοράσουν αυτά τα «κόκκινα» δάνεια και στην Κρήτη, τη Ρόδο έχουν μπει πολύ δυναμικά, με αποτέλεσμα να αλλάζει η ιδιοκτησία.

Αναφορικά με την πορεία του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι ο κ. Κοκκώσης είπε ότι πάει καλά, εκτός και αν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή με τους πρόσφυγες και τη Συνθήκη της Σένγκεν. Αναμένεται να υπάρξει μια μείωση της έλευσης Ρώσων τουριστών, αλλά η ροή από τη Γερμανία, την Αγγλία θα πάει καλά. Και αυτό φαίνεται από τις κρατήσεις. Βέβαια τα πράγματα είναι πιο συγκρατημένα για τις κρατήσεις σε Κω, Χίο, Σάμο, Λέσβο. Επίσης και οι αεροπορικές εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων και έχουν αναφέρει ότι θα αυξήσουν τα δρομολόγια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το