Κόσμος

Τα κίτρινα γιλέκα ξανά στους δρόμους του Παρισιού – Ξύλο και δακρυγόνα

Στους δρόμους για πέμπτο συνεχόμενο Σάββατο βρίσκονται τα Κίτρινα Γιλέκα στη Γαλλία, παρά τις παροχές που εξήγγελλε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Αν και οι διαδηλωτές είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα Σάββατα, τα Κίτρινα Γιλέκα συνεχίζουν να δίνουν το παρόν.
Ο Λόικ Μπολέ, 44 ετών, ο οποίος διαδηλώνει στην Champs-Elysees με κίτρινο γιλέκο, μιλώντας στο Reuters, ανέφερε ότι ναι μεν οι διαδηλωτές είναι λιγότεροι σε σχέση με τα περασμένα Σάββατα αλλά το κίνημα θα συνεχίσει μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά του.
«Λόγω της επίθεσης στο Στρασβούργο, τα πράγματα είναι πιο ήρεμα, αλλά πιστεύω ότι το επόμενο Σάββατο και τα Σάββατα που θα ακολουθήσουν, το κίνημα θα επιστρέψει πιο δυναμικά».
Σύμφωνα με τον Γάλλο ΥΠΕΣ περίπου 69.000 αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους. Ενισχυμένη είναι η παρουσία στην Τουλούζη, στο Μπορντό και στην πόλη Σεν Ετιέν.

Αισθητή η αστυνομική παρουσία και στο Παρίσι (περίπου 8.000) όπου όμως, σε αντίθεση με τα προηγούμενα Σάββατα μεγάλα πολυκαταστήματα, όπως τα Galeries Lafayette είναι ανοιχτά, λόγω και των χριστουγεννιάτικων αγορών.
Αστυνομική πηγή ανέφερε στο Reuters ότι συνολικά περίπου 16.000 διαδηλωτές υπολογίζεται ότι είχαν βγει στους δρόμους μέχρι τις 11 ώρα Γαλλίας, αρκετά λιγότεροι σε σχέση με τους 22.000 διαδηλωτές το περασμένο Σάββατο.
Στο Παρίσι στις14:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδος) υπολογίζεται ότι βρίσκονταν στους δρόμους περίπου 3.000 διαδηλωτές.
Ηδη πάντως, άρχισαν οι πρώτες οδομαχίες στο Παρίσι με την αστυνομία να εκτοξεύσει δακρυγόνα κατά διαδηλωτών κοντά στα Ηλύσια Πεδία.

Σε κοντινή απόσταση μια χούφτα διαδηλωτών Femen βρέθηκαν αντιμέτωπες με την αστυνομία, λίγα μέτρα από την προεδρική κατοικία.
Στο Παρίσι, μέχρι το μεσημέρι είχαν συλληφθεί περίπου 85 άτομα.
Σύμφωνα με το Reuters στο Παρίσι μέχρι το μεσημέρι είχαν συλληφθεί 85 άτομα, αριθμός πολύ μικρότερος από τις 598 προσαγωγές και την κράτηση 475 ανθρώπων που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα λίγο μετά τις 14:00 (τοπική ώρα).
Ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις για την αστυνόμευση της γαλλικής πρωτεύουσας σήμερα είναι παρόμοιες με αυτές της περασμένης εβδομάδας, με εκτεταμένες έρευνες σε πρόσωπα και αυτοκίνητα, ενώ κινητές μονάδες της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των ταραχών βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε επεισοδίων ξεσπάσουν.

Live εικόνα:

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το