Τοπικά

Τα κοινωνικά στερεότυπα ευθύνονται για την περιθωριοποίηση των τσιγγάνων

Δεν είναι οι Ρομά κλέφτες, επαγγελματίες ζητιάνοι, τσιγκούνηδες, αμόρφωτοι και πολλά άλλα επίθετα και προσδιορισμοί που γεννά η προκατάληψη. Ακόμη και σήμερα που όλοι οι Ρομά είναι σχεδόν μόνιμα εγκατεστημένοι σε αστικά κέντρα, το «ρομαντικό» ή «απαξιωτικό» στερεότυπο του τσιγγάνου, εξακολουθεί να υφίσταται και οι ίδιοι να βρίσκονται ανάμεσα σε ένα «πριν» κι ένα «μετά», δίπλα μας και μακριά μας συγχρόνως. Αυτές τις επισημάνσεις  έκανε  και ο  πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Μπατάκας, πρόεδρος του Συλλόγου Συμπαράστασης Κρατουμένων Βόλου «Ο Εσταυρωμένος», ο οποίος, με τη βοήθεια της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος διοργάνωσε το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποιμαντικής και Διακονίας Φυλάκων στο Συνεδριακό Κέντρο στα Μελισσάτικα.

Πάνω από 145 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, σήμερα και αύριο, συζητούν για τις εμπειρίες τους από την υλοποίηση προγραμμάτων για τους Ρομά, για την παροχή υπηρεσιών μέσα από δημοτικές ή άλλες υπηρεσίες. Οι τρεις βασικοί εισηγητές είναι Ρομά και συγκεκριμένα ένας κοινωνιολόγος, ένας φιλόλογος και μία πρόεδρος γυναικείου συλλόγου. «Εμείς θέλαμε να έλθουν να μας βοηθήσουν να διακονήσουμε αυτή την ομάδα πολιτών που από την πολύχρονη ενασχόλησή μας μαζί τους μέσα στις φυλακές αλλά και έξω από αυτές, δημιουργούν προβλήματα αλλά και μας δίνουν κουράγιο για το μέλλον» επισημαίνει ο ιερέας Θ. Μπατάκας.

Γιαννούλα Μάγκα
Γιαννούλα Μάγκα

Την ικανοποίησή της από τα όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα η φυλή της, αλλά και την πικρία της για την αντιμετώπιση των Ρομά από την ελληνική πολιτεία, εξέφρασε στην e-thessalia.gr η κα Γιαννούλα Μάγκα, πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης. Η ίδια «για να δώσει το καλό παράδειγμα» στις 380 γυναίκες μέλη του συλλόγου, τελείωσε το Δημοτικό και πρόσφατα το Γυμνάσιο, στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, ενώ είναι διαμεσολαβητής των Ρομά σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα.  «Ο σύλλογός μας ιδρύθηκε το 2002, με βασικότερο σκοπό την ένταξη της γυναίκας στο χώρο εργασίας και στην κοινωνία γενικότερα, αλλά και την ένταξη των παιδιών μας στο χώρο της εκπαίδευσης. Ζούμε σε μια κωμόπολη 3500 κατοίκων εκ των οποίων το 85% είναι Ρομά». Οι Ρομά αναγνωρίστηκαν ως Έλληνες πολίτες το 1980 και είναι δύσκολο μέσα σε 34 χρόνια να αλλάξουν συνήθειες και τρόπο ζωής αιώνων επισημαίνει η κ. Μάγκα. Επιπλέον αναφέρει ότι έχουν γίνει πολλά βήματα ώστε τα παιδιά τους να φοιτούν στα σχολεία. «Βλέπω γονείς να τα πηγαίνουν και να τα παίρνουν το μεσημέρι από το σχολείο τους, αλλά και  γυναίκες να κάνουν σεμινάρια για ένταξη στον επαγγελματικό χώρο, ή να δέχονται συμβουλές υγιεινής και ασφάλειας».

τσιγγανοι 2
Ιουλία Τριανταφύλλου

Η Ιουλία Τριανταφύλλου, υπεύθυνη δράσεων στο Κέντρο Στήριξης Ρομά στο Αλιβέρι Ν. Ιωνίας που ανήκει στην ΚΕΠΚΑ ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, χαρακτήρισε  σημαντική πρωτοβουλία τη διοργάνωση του συνεδρίου. Τόνισε ότι τα 16 χρόνια που λειτουργεί το Κέντρο στο Αλιβέρι έχουν γίνει  σημαντικά βήματα στον τομέα ένταξης των Ρομά. «Όλες οι παρεμβάσεις σε αυτή ειδικά την κοινωνική ομάδα απαιτούν πολύ χρόνο, αλλά πλέον μπορούμε να μιλάμε για θετικά αποτελέσματα» τόνισε. Έχει αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που παρακολουθούν το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο, τόσο που να υπερτερούν σε αριθμό των υπολοίπων παιδιών στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Αλιβερίου που φοιτούν. Θετικά αποτελέσματα όμως καταγράφονται και στο γυναικείο πληθυσμό καθώς ήδη 10 γυναίκες εργάζονται με μισθωτή εργασία αφού καταρτίστηκαν κατάλληλα και φέτος ακόμη οκτώ γυναίκες παρακολουθούν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

Αύριο Κυριακή το πρωί οι σύνεδροι μπορούν να παρακολουθήσουν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των μελών και συνεργατών του Εσταυρωμένου, φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα αλλά και καλλιτεχνική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος στις 6μ.μ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το