Τοπικά

Τα καύσιμα εμπόδιο στο κυνήγι

Οι τιμές των καυσίμων αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για το κυνήγι φέτος, σύμφωνα με τους κυνηγούς, καθώς αρχίζει η κυνηγετική περίοδος 2018-19. Για μια εξόρμηση π.χ. στη Δυτική Μακεδονία το φουλάρισμα του ρεζερβουάρ κοστίζει 100-150 ευρώ για ένα 4Χ4 όχημα, κόστος που αποτρέπει τους λάτρεις του κυνηγιού.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίστηκε το ύψος των τελών έκδοσης αδειών θήρας για το κυνηγετικό έτος 2018 – 2019 ως ακολούθως:
Για τους κυνηγούς, οι οποίοι είναι μέλη των αναγνωρισμένων ως συνεργαζομένων με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυνηγετικών συλλόγων:
Τέλη για την έκδοση τοπικής άδειας κυνηγιού 10 ευρώ.
Τέλη για την έκδοση περιφερειακής άδειας κυνηγιού 30 ευρώ.
Τέλη για την έκδοση γενικής άδειας κυνηγιού 60 ευρώ.
Για τις δημόσιες ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές απαιτείται η έκδοση γενικής άδειας θήρας, η οποία εκδίδεται από την οικεία δασική αρχή (Δασαρχείο ή Διεύθυνση Δασών άνευ Δασαρχείου, στην περίπτωση που δεν υφίσταται δασαρχείο), στην οποία υπάγεται η ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή, με τα ακόλουθα κατά κατηγορία τέλη:
Μέχρι 15 ημέρες 60 ευρώ.
Μέχρι 2 μήνες 120 ευρώ.
Για ολόκληρη την κυνηγετική περίοδο 150 ευρώ.
Για τις ιδιωτικές ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, η γενική άδεια κυνηγιού εκδίδεται από την τοπική δασική αρχή, ισχύει για ολόκληρη την κυνηγετική περίοδο και το τέλος της καθορίζεται στα 50 ευρώ.
Για να αποκτήσει ο ενδιαφερόμενος άδεια θήρας, πρέπει να καταθέσει βεβαίωση από γιατρό αναφορικά με τη σωματική και ψυχική του υγεία, βεβαίωση από την Αστυνομική Διεύθυνση, ενώ εξετάζεται στο Δασαρχείο πάνω σε ειδικό ερωτηματολόγιο. Για την ανανέωση της αδείας θήρας απαιτούνται το ειδικό βιβλιαράκι προς θεώρηση και φωτοτυπία του δελτίου κατοχής όπλου.
Φέτος πάντως ελάχιστοι είναι αυτοί που θα εξορμήσουν εκτός Μαγνησίας, σε κυνηγότοπους της Δυτικής Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, γιατί το κόστος των καυσίμων είναι υψηλό και οι μισθοί-συντάξεις μειώθηκαν.

Σήμερα ένας κυνηγός μπορεί να εξοπλιστεί με 700-800 ευρώ, αγοράζοντας ένα μεταχειρισμένο όπλο με 400-500 ευρώ, φυσίγγια και όλο τον υπόλοιπο εξοπλισμό.
Απαραίτητος σύντροφος του κυνηγού είναι το κυνηγόσκυλό του. Οι κυνηγοί δημιούργησαν και ράτσες κυνηγόσκυλων, ενώ συνέβαλαν και στην ανάπτυξη της κυνοφιλίας. Ο κυνηγός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον σκύλο του και τον ακολουθεί, καθώς θα τον φέρει κοντά στο θήραμα. Ένας εκπαιδευμένος κυνηγετικός σκύλος κοστίζει από 2.000 μέχρι 4.000 ευρώ, ανάλογα με την ηλικία και τη ράτσα του.

Πέρα από τον εξοπλισμό ενός κυνηγού, αυτός συμβάλλει με την παρουσία του και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας (φαγητό, καύσιμα, καφές).
Τα θηράματα στον Νομό Μαγνησίας είναι δύο ειδών: Τα ενδημικά και τα αποδημητικά. Στα ενδημικά θηράματα συγκαταλέγονται η πετροπέρδικα, ο λαγός, ο αγριόχοιρος, η αλεπού και το πετροκούναβο. Κυρίως λόγω περιβάλλοντος ευνοούνται ο αγριόχοιρος και ο λαγός. Παράλληλα έχουν αυξηθεί οι αριθμοί του πετροκούναβου και της αλεπούς, εις βάρος άλλων ευάλωτων στους άρπαγες θηραμάτων (περδικάκια, λαγάκια κ.λπ.). Στα αποδημητικά θηράματα συγκαταλέγονται το ορτύκι, το τρυγόνι, η φάσα, η τσίχλα, η δενδρότσιχλα, η κοκκινότσιχλα και η μπεκάτσα.
Τα αποδημητικά είδη θα περάσουν και φέτος από τη Μαγνησία, ωστόσο ο αριθμός τους δεν μπορεί να υπολογιστεί, καθώς εξαρτώνται από την τροφή που θα βρουν, τις καιρικές συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν, αλλά και τη μεταναστευτική διαδρομή που θα ακολουθήσουν.

Είναι ασφαλές το κυνήγι;
Το κυνήγι όπως και η σκοποβολή είναι δύο ευχάριστες δραστηριότητες, γι’ αυτό και έχουν πολλούς θιασώτες στον κόσμο. Και οι δύο διεξάγονται με πυροβόλα όπλα. Καταρχάς ο κανόνας είναι ότι κανένα όπλο δεν είναι επικίνδυνο. Επικίνδυνος μπορεί να είναι μόνον ο άνθρωπος που το χρησιμοποιεί.
Όσοι κρατούν όπλα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
-Η κάνη του όπλου πρέπει να είναι πάντα στραμμένη σε ασφαλή κατεύθυνση.
-Το δάχτυλο δεν πλησιάζει τη σκανδάλη, παρά μόνο τη στιγμή που θα πυροβολήσει.
-Δεν γεμίζει ποτέ το όπλο πριν από την ώρα που θα το χρησιμοποιήσει.
-Δεν πυροβολεί ποτέ, αν δεν γνωρίζει ποιος είναι ακριβώς ο στόχος του.
-Δεν πυροβολεί ποτέ, αν γνωρίζει τι ακριβώς βρίσκεται πίσω από τον στόχο του.
-Δεν αγγίζει ποτέ όπλο, αν δεν είναι σίγουρος ότι δεν έχει κάποια λειτουργική βλάβη.
-Πριν μάθει οτιδήποτε για το όπλο, πρέπει να μάθει πώς ασφαλίζει.
-Πριν χρησιμοποιήσουν όπλα, δεν πίνουν αλκοόλ ή φάρμακα.
-Κρεμάνε το όπλο στον ώμο, όταν ακολουθούν άλλον κυνηγό.
-Αδειάζουν το όπλο και ανοίγουν το κλείστρο ή διπλώνουν το δίκαννο, όταν βρίσκονται κοντά σε ανθρώπους, ή όταν πρόκειται να ξεκουραστούν.
-Δεν επιτρέπουν σε άλλους να αγγίξουν το όπλο.
-Δεν αστειεύονται με το όπλο ή δεν σκοπεύουν ανθρώπους.
-Δεν αφήνουν το όπλο σε σημείο όπου μπορεί να το φθάσουν παιδιά ή όρθιο σε αυτοκίνητο, σε βράχο ή σε δέντρο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το