Ελλάδα

Τα εισοδηματικά κριτήρια για δωρεάν ρεύμα, επίδομα σίτισης και ενοικίου

newego_LARGE_t_1101_54387402

Από 2.400 έως 6.000 ευρώ θα είναι το εισοδηματικό κριτήριο, με βάση το οποίο θα χορηγηθεί η έκτακτη βοήθεια που προβλέπεται στο νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και συγκεκριμένα για τη συμμετοχή στα προγράμματα επιδότησης ενοικίου ή σίτισης και παροχής δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε, για να είναι κάποιος δικαιούχος το εισόδημά του δεν πρέπει να υπερβαίνει:

– Τα 2.400 ευρώ ετησίως εφόσον πρόκειται για μεμονωμένο άτομο.

– Τα 3.600 ευρώ ετησίως για το ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 600 ευρώ ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ ετησίως

Η παροχή ρεύματος σε άπορους αφορά 300 kwh το μήνα και δωρεάν επανασύνδεση, ενώ οι παροχές για το ενοίκιο ή τη δωρεάν σίτιση είναι οι εξής:

  • Για μεμονωμένο άτομο 70 ευρώ το μήνα
  • Για οικογένεια χωρίς παιδί 100 ευρώ
  • Για οικογένεια με 1 παιδί 130 ευρώ
  • Για οικογένεια με 2 παιδιά 160 ευρώ
  • Για οικογένεια με 3 παιδιά 190 ευρώ
  • Για οικογένεια με 4 παιδιά και άνω 220 ευρώ

Η ηλεκτρονική κάρτα σίτισης με το ποσό που θα αναλογεί στον κάθε δικαιούχο θα είναι συμβατή με τα τερματικά των καταστημάτων τροφίμων και των σούπερ μάρκετ.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και μέσω των ΚΕΠ. Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων ξεκινά από τις 20 Απριλίου του 2015 και θα διαρκέσει έως τις 20 Μαΐου.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι «υλοποιείται εντός είκοσι ημερών από την ομόφωνη ψήφιση των 4 άρθρων την 18η Μαρτίου, η δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα εκδοθεί ΚΥΑ άμεσα και διαψεύδονται όσοι στη Βουλή ενθυμούμενοι το παρελθόν έλεγαν ότι η ΚΥΑ χρειάζεται τουλάχιστον έξι μήνες για να εγκριθεί».

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση, υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Νίκος Βούτσης (Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης), Γιάννης Βαρουφάκης (Οικονομικών), Παναγιώτης Λαφαζάνης (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και Πάνος Σκουρλέτης (Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και οι αναπληρωτές υπουργοί Γεώργιος Κατρούγκαλος (Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης), Όλγα – Νάντια Βαλαβάνη (Οικονομικών), Δημήτριος Μάρδας (Οικονομικών) και Θεανώ Φωτίου (Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

Το υπουργείο Εργασίας ενημερώνει τους ενδιαφερομένους ότι «οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από οποιοδήποτε σημείο εισόδου στις υπηρεσίες του διαδικτύου, σε ειδική εφαρμογή που θα υπάρχει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπου θα υπάρχει και αναλυτική πληροφόρηση για τους όρους, τις προϋποθέσεις και την εξέλιξη του προγράμματος.

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτύου, οι ωφελούμενοι μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΠ) όπου θα του παρέχεται βοήθεια για τη συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το