Τοπικά

Τα ηρώα του Βόλου και του Πηλίου – Τα παλιότερα σε Σαρακηνό και Μακρινίτσα από το 1892

Μετά από έρευνα περίπου τριών ετών της κ. Βασιλείας Γιασιράνη – Κυρίτση και με την ευκαιρία του εορτασμού της Εθνικής Επετείου, η «Μαγήτων Κιβωτός» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Το Εγγλεζονήσι» διοργάνωσαν χθες το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας την εκδήλωση με τίτλο «Τα ηρώα του Βόλου και του Πηλίου, σημεία αναφοράς τοπικών, εθνικών γεγονότων και προβολής της γλυπτικής τέχνης».
Η κ. Βασιλεία Γιασιράνη – Κυρίτση, φιλόλογος και συγγραφέας, τόνισε ότι «τα ηρώα είναι πάρα πολλά. Περίπου 10 βρίσκονται σε Βόλο, Μελισσάτικα και Φυτόκο, ενώ τα υπόλοιπα είναι σε Μακρινίτσα, Πορταριά, Κεραμίδι, Κανάλια, Κερασιά, Αγριά, Άνω και Κάτω Λεχώνια, Αφέτες, Νεοχώρι, Άγ. Βλάσιο, Πινακάτες, Δράκεια, Άγ. Λαυρέντιο, Άγ. Γεώργιο, Μηλιές, Τσαγκαράδα, Μούρεσι, Κισσό, Ζαγορά, Αργαλαστή, Τρίκερι κ.ά.».

Από αριστερά: Η κ. Βασιλεία Γιασιράνη – Κυρίτση, ο κ. Νίκος Βαραλής και η κ. Ουρανία Σταματιάδου

Η ίδια σημείωσε ότι τα ηρώα συμβολίζουν πως οι κάτοικοι δεν ξέχασαν τη θυσία των ανθρώπων που έπεσαν για την πατρίδα, υπερασπιζόμενοι τον τόπο τους. «Όλοι αυτοί έχουν πεθάνει σε πολέμους, από τους βαλκανικούς, τον παγκόσμιο, τη μικρασιατική εκστρατεία, τον πόλεμο του ’40 και τον εμφύλιο» πρόσθεσε.
«Σε κάποια ηρώα που είναι παλιά, δεν υπάρχουν ονόματα, αλλά αρχαιοπρεπείς επιγραφές, όπως για παράδειγμα στο νεκροταφείο, αλλά και παραστάσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το λυχνάρι και οι δάδες ανάποδα φανερώνουν τη ζωή που έχει σβήσει» συμπλήρωσε.

Τα ηρώα είναι το συλλογικό αντίδωρο των κατοίκων στους ήρωες που έπεσαν για την πατρίδα

Η κ. Βασιλεία Γιασιράνη – Κυρίτση επισήμανε ότι υπάρχουν και παραστάσεις στα ηρώα. «Στο Κεραμίδι και τη Ζαγορά υπάρχει η ελληνική σημαία που είναι η παράσταση της νίκης και το όπλο που συμβολίζει ότι με αυτό έχουν διώξει τους εχθρούς» ανέφερε, για να σημειώσει πως το παλιότερο ηρώο βρίσκεται στον Σαρακηνό και τη Μακρινίτσα που χρονολογούνται από το 1892.
Η ίδια ανέφερε πως χρειάστηκε περίπου δύο με τρία χρόνια μέχρι να τελειώσει την έρευνά της, ενώ οι πηγές της προέρχονταν από ανθρώπους των κατά τόπους Δημοτικών Συμβουλίων ή ακόμα από ιερείς ή παλιούς κατοίκους.

«Τα ηρώα είναι το συλλογικό αντίδωρο των κατοίκων στους ήρωες που έπεσαν για την πατρίδα» κατέληξε.
Από την πλευρά της η κ. Ουρανία Σταματιάδου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Το Εγγλεζονήσι», τόνισε ότι «το χρονικό σημείο αυτής της εκδήλωσης δεν ήταν τυχαίο, επειδή ακριβώς «δένει» με το έπος του ’40, που με τον εορτασμό τιμώνται οι ήρωες και οι χιλιάδες των Ελλήνων που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της πατρίδας μας, για οικογένεια, πίστη, ελευθερία, δημοκρατία. Επειδή ακριβώς τα ηρώα αναφέρονται σε αυτούς τους χιλιάδες ήρωες που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά αυτά, πιστεύουμε ότι ήταν ο καταλληλότερος χρόνος για γίνει αυτή η εκδήλωση».
Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε από προβολή φωτογραφικού υλικού και την πλαισίωσαν μουσικά οι Κωνσταντίνος Ζεμπίλας, φωνή, και Δημήτρης Γεωργίου, πιάνο, ενώ τον συντονισμό είχε ο κ. Νίκος Βαραλής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το