Τοπικά

Τα γευστικά θαύματα της κουζίνας Πηλίου

Τα γαστρονομικά μυστικά που κρύβει η πηλιορείτικη κουζίνα αποκαλύπτονται στις σελίδες του βιβλίου «Οι γαστρονομικές ανησυχίες ενός ξενοδόχου. Ιστορίες και μαγειρέματα στο Πήλιο», που κυκλοφόρησε από τον Φιλάρετο Ψημμένο. Ο ιδιοκτήτης του παραδοσιακού ξενώνα «Αμανίτα» στην Τσαγκαράδα, πέρα από την αγάπη του για τον τόπο, όπου εδώ και μία 12ετία έστησε με πολύ μεράκι μία επιτυχημένη επιχείρηση, δείχνει πως ανακάλυψε το… κλειδί για τον γευστικό παράδεισο του Πηλίου.
Χρειάστηκε πέντε έτη σκληρής δουλειάς, ώστε να μεταφέρει στο χαρτί τα μικρά θαύματα που βιώνει ο ίδιος και η οικογένειά του στην Τσαγκαράδα, την οποία ερωτεύθηκε από την πρώτη ματιά. Αγάπησε το Πήλιο, όπου σε κάθε γωνιά του υπάρχουν άνθρωποι που μαγειρεύουν με περίσσιο μεράκι και γνώση των απλών υλικών. Στις 140 σελίδες του βιβλίου, χώρεσε 34 ιστορίες και 64 συνταγές, που «παντρεύουν» την πλούσια γαστρονομική παράδοση του Πηλίου, με τις εμπειρίες που απόκτησε από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της οικοτουριστικής μονάδας, η οποία στο παρελθόν έχει βραβευθεί από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας για το πρωινό που προσφέρει.

Σ’ αυτό το υπέροχο γευστικό οδοιπορικό του, πηγή έμπνευσης αποτέλεσε και η ενασχόλησή του με την πηλιορείτικη γη. Δεν μετάνιωσε στιγμή για την απόφασή του να γίνει παραγωγός. Πέρα από τον οπωρώνα που φύτεψε και το βιολογικά καλλιεργούμενο κτήμα που διατηρεί, στο μποστάνι του ξενώνα καλλιεργεί χίλια-δυο καλούδια, ενώ το 2014 προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Δημιούργησε ένα βοτανόκηπο με 390 αρωματικά φυτά από 15 διαφορετικά είδη, τον οποίο μέχρι και σήμερα ανανεώνει και εμπλουτίζει.
«Αγαπώ το Πήλιο και θεωρώ ότι με το βιβλίο έχουμε την ευκαιρία να πείσουμε ξανά τους Πηλιορείτες ότι η κουζίνα τους αξίζει», εξομολογήθηκε ο κ. Ψημμένος, ο οποίος προτού πιάσει στα χέρια του το πρώτο αντίτυπο από το τυπογραφείο (συνεργάστηκε με τις Εκδόσεις Terrain), «έτρεξε» μία διεθνή διαδικτυακή εκστρατεία στο Indiegogo, γνωστή πλατφόρμα crowdfunding. «Όσοι μας χρηματοδότησαν στην καμπάνια, ουσιαστικά έκαναν προπαραγγελία του βιβλίου. Πλέον ξεκινήσαμε να στέλνουμε τα αντίτυπα στους υποστηρικτές μας. «Οι γαστρονομικές ανησυχίες ενός ξενοδόχου» έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, στο Ισραήλ, μέχρι και στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Το 90% ήταν επισκέπτες του ξενώνα. Υπήρξαν όμως και άνθρωποι που μας στήριξαν, επειδή απλά μοιράστηκαν το όνειρό μας κι ας μην έχουν έρθει ποτέ στο Πήλιο. Είχαμε μία ανάλογη περίπτωση με έναν Νορβηγό, ενώ υπήρξαν και πολλοί Έλληνες του εξωτερικού, που νιώθουν νοσταλγία για όσα άφησαν εδώ και ψάχνουν τρόπους σύνδεσης με την πατρίδα», είπε στη συνέχεια ο Καρδιτσιώτης ξενοδόχος.

Όσο για τις ιστορίες που κατέγραψε ο Φιλάρετος Ψημμένος στις σελίδες του βιβλίου, μοιάζουν… πασπαλισμένες με τις αυθεντικές γευστικές μνήμες, που κουβαλά τόσο ο ίδιος, όσο και υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του. Σαν τα μπαχάρια που νοστιμεύουν τα φαγητά, επιτρέποντας στον συγγραφέα να στήσει ένα βιβλίο που αποθεώνει την κουζίνα του Πηλίου και τους ανθρώπους του.

* Όσοι ενδιαφέρονται να προμηθευτούν το βιβλίο, μπορούν να επικοινωνούν με τον συγγραφέα είτε τηλεφωνικά (24260-49707), είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ([email protected]).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το