Τοπικά

Τα “εξαρτημένα” αντανακλαστικά Περιφέρειας και δημοτικής αρχής Βόλου δεν επέτρεψαν την έγκαιρη παρέμβαση για τους Ρομά

Η Λαϊκή Συσπείρωση επικρίνει τη δημοτική αρχή Βόλου για μη έγκαιρη παρέμβαση όσον αφορά τη λήψη μέτρων προστασίας των ευπαθών ομάδων, μεταξύ των οποίων οι Ρομά και οι πρόσφυγες. «Τα μειωμένα αντανακλαστικά της στο θέμα αυτό, καθώς επίσης και η “ηχηρή σιωπή” της για τη “γύμνια” του δημόσιου συστήματος υγείας, δείχνουν τη σταθερή προσήλωσή της δημοτικής αρχής στην συγκάλυψη των ευθυνών της κυβέρνησης», τονίζεται σε ανακοίνωση της παράταξης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και το ΚΚΕ, έγκαιρα, ακόμη και πριν από την επέλαση της πανδημίας του κορωναϊού είχε αναπτύξει διεκδικητικές πρωτοβουλίες για την κάλυψη των κενών και των ελλείψεων και στο Νοσοκομείο Βόλου και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ήδη από το Νοέμβριο του 2019, όταν η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΛΟΥ είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο, πριν από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, η δημοτική αρχή υποτιμούσε την ανάγκη για άμεση κάλυψη των αναγκαίων ειδικοτήτων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και την απαραίτητη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Βόλου.
Επίσης, η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είχε έγκαιρα ζητήσει άμεσα μέτρα προστασίας Ρομά και προσφύγων. Το ξέσπασμα κρουσμάτων στη Λάρισα απέδειξε ότι ούτε στη Λάρισα ούτε στον Βόλο ούτε στην υπόλοιπη Θεσσαλία είχαν παρθεί μέτρα προστασίας.

Η δημοτική αρχή Βόλου συνεχίζει να αρκείται μόνο σε δράσεις προβολής του κίβδηλου «ενδιαφέροντος» για την προστασία της δημόσιας υγείας, σιγοντάροντας την κυβερνητική προπαγάνδα περί αποκλειστικής «ατομικής ευθύνης», κάνοντας προπαγανδιστικά «show» με δήθεν «απολύμανση» δρόμων. Ακόμη και τώρα, που η πανδημία είναι σε πλήρη εξέλιξη, η δημοτική αρχή Βόλου δεν υπερασπίζεται την προστασία του υγειονομικού προσωπικού και των λαϊκών οικογενειών. Ήταν απούσα από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ημέρα πανελλαδικής δράσης για την υγεία, από δεκάδες σωματεία και φορείς.

Και οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν τα «εξαρτημένα αντανακλαστικά» της Περιφέρεια Θεσσαλίας και της δημοτικής αρχής Βόλου, στην υπεράσπιση της αντιλαϊκής πολιτικής και της σημερινής κυβέρνησης, που έχει φέρει σε απελπιστική κατάσταση τις παροχές υγείας και τα εργασιακά δικαιώματα του λαού. Πριμοδοτούν τα ιδιωτικά συμφέροντα στην υγεία, στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους με εκατομμύρια € μέσω κρατικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Δήμος Βόλου, μέσα στην έξαρση της πανδημίας, έχει χρηματοδοτηθεί μόνο με 140.000 €. Την ίδια στιγμή, που δεν έχει προβλεφθεί κανένα κονδύλι από τον προϋπολογισμό του δήμου για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που βιώνει και ο λαός του Βόλου, αποτελεί πρόκληση ο προγραμματισμός για χριστουγεννιάτικο στολισμό αξίας 300.000 € για τα επόμενα τρία χρόνια, με στόχο την στήριξη των επιχειρηματιών στον τουρισμό.

Απαιτούμε άμεσα η κυβέρνηση, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Βόλου να πάρουν μέτρα ουσιαστικής προστασίας:
• Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τη διάθεση του αναγκαίου προσωπικού για την καθημερινή παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων των περιοχών και των δομών Ρομά και προσφύγων. Να υπάρχουν κινητές μονάδες υγείας. Να συσταθούν κλιμάκια γιατρών που θα επισκέπτονται τις δομές και τους συνοικισμούς για εξετάσεις, λόγω των ενδεχόμενων συγγενικών επαφών, για να διαπιστωθεί άμεσα αν υπάρχουν επιπλέον κρούσματα, ώστε να απομονωθούν και να ακολουθηθούν οι ιατρικές οδηγίες
• Να ενισχυθεί τώρα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
• Σε σπίτια Ρομά, που δεν έχουν φως και νερό, να μετακινηθούν οι άνθρωποι σε ασφαλείς χώρους, ώστε να έχουν τα βασικά αγαθά, φως, νερό και αποχέτευση. Να εξασφαλισθεί η μετακίνησή τους σε ξενώνες ή άλλες δομές φιλοξενίας.
• Να παρασχεθούν άμεσα η υδροδότηση για να υπάρχει πρόσβαση στο κύριο αυτό αγαθό πρώτης ανάγκης.
• Να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία αλλά και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και προσωπικής υγιεινής σε όλους έχουν αδυναμία να ανταποκριθούν την προμήθειά τους με δωρεάν παροχή σε μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, χλωρίνες και σαπούνια.
• Να γίνεται διαρκής απολύμανση εξωτερικών χώρων συνάθροισης ( μάρκετ, στάσεις λεωφορείων, τράπεζες, κ.ά.), καθώς επίσης και πλύσιμο και απολύμανση κάδων απορριμμάτων.
• Η πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού στον δήμο και πλήρη κάλυψη με όλα τα μέσα προστασίας.
• Η μαζική πρόσληψη γιατρών όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμη και πλήρη απασχόληση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας.
• Η επίταξη άμεσα των χειρουργείων, των ΜΕΘ, των διαγνωστικών και των εργαστηριακών κέντρων των ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων με το υγειονομικό προσωπικό τους.
• Η επαρκής στελέχωση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», των Κοινωνικών και Υγειονομικών υπηρεσιών της περιφέρειας και του δήμου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το