Κόσμος

Τα έσπασαν πάλι οι πολιτικοί αρχηγοί στα Σκόπια -Δεν τα βρήκαν για το δημοψήφισμα

Την Κυριακή ή την Δευτέρα θα επαναληφθούν οι συνομιλίες των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια αναφορικά με τις προετοιμασίες για το επικείμενο δημοψήφισμα.

Στη χθεσινή δεύτερη συνάντηση, που διήρκεσε τέσσερις ώρες και είχε ως στόχο τον καθορισμό της σύνθεσης της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής που θα οργανώσει το δημοψήφισμα, μετείχαν μόνον οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων, αλλά το αντιπολιτευόμενο VMRO αρνήθηκε να ορίσει εκεί μέλη του, με αποτέλεσμα να προκύψει νέο αδιέξοδο και ο Ζόραν Ζάεφ να αναβάλει τη συζήτηση για την Κυριακή ή τη Δευτέρα.

«Ο στρατηγικός στόχος της “Μακεδονίας” είναι η πλήρης ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤO και δεν χωρούν παραχωρήσεις σε στρατηγικούς στόχους. (…) Θα δώσουμε μια ευκαιρία στο διάλογο, εφόσον είναι εφικτό», είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μετά τις επαφές του με τους αρχηγούς του VMRO, του DUI και του Besa, Χριστιάν Μίτσκοσκι, Αλί Αχμέτι και Μπιλάλ Κασάμι, αντίστοιχα.

Παράλληλα τόνισε ότι περιμένει οι νέες συνομιλίες να οδηγήσουν σε συμφωνία για τη σύσταση της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής. «Στόχος μας είναι να στεφθεί με επιτυχία το δημοψήφισμα καθώς από αυτή τη διαδικασία εξαρτώνται τα περαιτέρω βήματα που θα οδηγήσουν στην επικύρωση της συμφωνίας Σκοπίων-Αθήνας από την ελληνική Βουλή», είπε.

Μένει επίσης να διευκρινιστεί η ημερομηνία του δημοψηφίσματος, το κατά πόσον θα έχει δεσμευτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και το ερώτημα που θα τεθεί. Ο Ζάεφ προκρίνει το εξής: «Συμφωνείτε με την υποψηφιότητα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και Ελλάδας;», αλλά αντιδρά το VMRO.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το