Άρθρα

Τα «έργα» του Βόλου είναι έργο υφαρπαγής ψήφου

Του Νικολάου Κατσιαβριά,
υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου με την Παράταξη «Βόλος – έξυπνη πόλη»

Είναι αλήθεια ότι οι εκλογές είναι η γιορτή της Δημοκρατίας. Κάθε ομάδα πολιτών δημιουργεί προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση της πόλης, της Περιφέρειας, της χώρας. Και αυτό κατά βάσιν είναι καλό. Ωστόσο, στη χώρα όπου αναπτύχθηκε η δημοκρατία ο πολιτικός διάλογος συχνά υποβαθμίζεται και τον τόπο του καταλαμβάνει ο λαϊκισμός. Χαρακτηριστικό του λαϊκισμού είναι ο αποπροσανατολισμός του πολίτη, η προβολή των ασήμαντων και δευτερευόντων ως σημαντικών και η υποβάθμιση των σημαντικών ως ανάξιων λόγου.
Ανάμεσα στα πλέον χαρακτηριστικά εργαλεία του λαϊκισμού είναι τα λεγόμενα «έργα» και μάλιστα τα έργα βιτρίνας. Ως ένα σημείο χρειάζονται και αυτά. Και ο καλλωπισμός της πόλης είναι απαραίτητος.
Αυτός όμως ο καλλωπισμός, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια στην περίπτωσή μας, έχει, κατά τη φτωχή μου γνώμη, τρία βασικά ελαττώματα.

1. Επενδύονται χρήματα (πόσα άραγε;) σε λουλουδάκια που αλλάζουν κάθε τόσο και φωτάκια, που όλο και αυγαταίνουν τη στιγμή που χωλαίνουμε σε βασικά θέματα. Είναι δυνατόν να ξοδεύουμε σε λουλούδια , όταν ανοίγεις το πρωί το παράθυρό σου και σε παίρνει η μπόχα, όταν είσαι κάτω από το Πήλιο και πίνεις εμφιαλωμένο νερό; Όταν πέφτουν σοβάδες στα σχολεία, όταν μαθητές μετακινούνται από ένα κτίριο σε άλλο, όταν σε κάποια σχολεία υπάρχει ανεπάρκεια αιθουσών. Όταν, όταν …
Τόσο έχουμε χαζέψει που μπερδεύουμε τις προτεραιότητες – ασφάλεια, υγεία, παιδεία, εργασία – με τα λουλούδια, τα λαμπάκια και τους κόμβους;

2. Υποτιμούνται ως «πολιτική αλητεία» όλοι οι προηγούμενοι άρχοντες της Πόλης – Νομάρχες και Δήμαρχοι. Βρήκε η παρούσα Δημοτική Αρχή την παραλία, την Αργώ, τους κόμβους, το πανεπιστήμιο, πλατείες, πάρκα, περιφερειακό, μια σύγχρονη, δηλαδή πόλη με πολλές υποδομές και καυχάται για τα έργα βιτρίνας; Το στολισμό της πόλης;
Ποιος είναι σπουδαιότερος αυτός που έφτιαξε το δρόμο και τη διασταύρωση ή αυτός που έκανε την υπάρχουσα κυκλικό κόμβο με λουλουδάκια; Και αν τα λουλούδια θέλουν κάθε τόσο αλλαγή; Και εργάτες και έξοδα;
Ας σοβαρευτούμε. Στο τέλος θα χάσουμε και τη λογική μας;
Και όμως υπάρχουν συμπολίτες που «χάφτουν» το δόλωμα. Κρίμα. Αδικούν τον εαυτό τους.

3. Τα «έργα» γίνονται, δυστυχώς, προεκλογικώς. Εφ’ όσον τα χρήματα είναι της πόλης, ή της Περιφέρειας ή … , όποτε εξοικονομηθούν πρέπει οι εργασίες να γίνουν. Αλλά δεν γίνεται έτσι. Μαζεύονται όλα για πριν τις εκλογές. Αλλά, αυτό κι αν είναι ύβρις προς τον πολίτη και τη δημοκρατία. Εδώ ο λαϊκισμός γίνεται κραυγαλέος και η προσπάθεια εντυπωσιασμού του ψηφοφόρου είναι προφανής. Τα «έργα» εμφανίστηκαν στην πόλη μας από το καλοκαίρι που πέρασε και τώρα υπάρχει οργασμός. Γίνονται μάλιστα με μεγάλη πρεμούρα – ευτυχώς θα τελειώσουν γρήγορα. Ο στόχος είναι διπλός: Πρώτα, όπως αναφέραμε ο εντυπωσιασμός του πολίτη με τη λάμψη τους και η υφαρπαγή της ψήφου του. Δεύτερον η προσωρινή παροχή εργασίας και χρημάτων στον κόσμο, ώστε να πιστέψει ο πολίτης ότι ήλθε η ανάπτυξη και άνοιξαν οι εργασίες. Και πάλι στόχος η παραπλάνηση του πολίτη και η υφαρπαγή της ψήφου.

Αυτά και μόνο για ένα συνειδητό πολίτη είναι κριτήρια υποτίμησής του και άρα λόγος να καταψηφίσει τους όποιους φιλοδοξούν να υφαρπάσουν την ψήφο του. Αν μη τι άλλο, δείχνουν ότι οι κρατούντες έχουν εθιστεί στην εξουσία και θέλουν να την διατηρήσουν. Οπότε πρέπει να τους τελειώσουμε!
Στις υγιείς δημοκρατίες οι άνθρωποι θέτουν προτεραιότητες οι οποίες να αντέχουν στην κριτική. Όπως ακριβώς κάνουν οι νοικοκύρηδες στα σπίτια τους. Πρώτα το ζην και τα απαραίτητα και ύστερα το ευ ζην και οι πολυτέλειες. Για την πόλη υγεία (που σημαίνει καθαρή ατμόσφαιρα και νερό), υποδομές για επέκταση, παιδεία, πολιτισμός, διαχείριση σκουπιδιών και εργασίες.
Οι ερχόμενες εκλο γές, εκτός που θα αναδείξουν τις νέες τοπικές ηγεσίες, θα αξιολογήσουν κι εμάς αν είμαστε μυαλωμένοι και έξυπνοι άνθρωποι κι αν είμαστε άξιοι της δημοκρατίας.
Θα δούμε αν είμαστε σοβαροί, ενημερωμένοι και νοικοκυρεμένοι πολίτες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το