Τοπικά

Τα επαγγέλματα του χειμώνα συνυπάρχουν στην οδό Ερμού

Βρίσκεται στον δρόμο και συνδέει ένα σκληρό μεροκάματο με την αίσθηση μιας άλλης, περασμένης εποχής, μέσα από τη μυρωδιά του ψημένου κάστανου. Τα κάστανα του χειμώνα ευωδιάζουν ψημένα από τα χέρια της Αναστασίας και λίγα μέτρα πιο μακριά, στην οδό Ερμού, ο Κώστας πουλάει λαχεία και μας δίνει ελπίδες για ένα αλλιώτικο αύριο, όλες τις εποχές του χρόνου. Σκληρές εποχές για τον ίδιο που αγωνίζεται καθημερινά, όπως και η Αναστασία για το μεροκάματο.

Βρίσκονται και αυτές τις γιορτινές ημέρες στο κέντρο του Βόλου, στην οδό Ερμού, περιμένοντας να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους με χαμόγελο.
Το κρύο δεν τους επηρεάζει… συνηθίζεται μετά από τόσα χρόνια εργασίας.
H πόλη φοράει τα γιορτινά της και οι κάτοικοί της περνούν κατά εκατοντάδες καθημερινά μπροστά από την Αναστασία που βρίσκεται στη συμβολή Ερμού με Καρτάλη και ψήνει κάστανα και καλαμπόκι. Κάνει αυτή τη δουλειά 25 χρόνια και όπως ανέφερε η ίδια, η κίνηση φέτος ήταν μεγαλύτερη μόνο τις ημέρες των Χριστουγέννων.
«Τις δύο ημέρες των Χριστουγέννων είχε κίνηση. Χθες περιμέναμε να κατέβει στην αγορά ο κόσμος, αλλά μας τα χάλασε ο καιρός. Σήμερα ελπίζουμε ότι θα βελτιωθεί ο καιρός γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη να βγει για να αγοράσει δώρα».
Στην Αναστασία αρέσει πολύ το επάγγελμά της γιατί έχει επαφή με τον κόσμο. «Είμαι κοινωνικός άνθρωπος και η επαφή αυτή με βοηθάει».
«Τρώνε τα κάστανα στο δρόμο αυτές τις ημέρες, ενώ περπατούν στην αγορά. Άλλοι τα αγοράζουν για το γιορτινό τραπέζι, καθώς με τα κάστανα θα κάνουν τη γέμιση για τις κότες και τις γαλοπούλες».
Η Αναστασία, ανοιχτός άνθρωπος, εργάζεται χωρίς να φοράει μπουφάν, χωρίς γάντια, αλλά με χαμόγελο. «Πάνω στη φωτιά ζεσταίνονται τα χέρια. Για την επιβίωση όλα μπορούμε να τα κάνουμε. Ο άνθρωπος τα αντέχει όλα. Υπάρχουν και πιο δύσκολα επαγγέλματα από τα δικά μου» πρόσθεσε.


Ο Κώστας, βρισκόταν χθες στην οδό Ερμού, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και πουλούσε λαχεία. Η ζήτηση λαχείων έχει πέσει, ο ίδιος όμως μεταφέρεται όπου υπάρχει περισσότερος κόσμος.
«Ο κόσμος δεν αγοράζει πια λαχεία. Ψάχνει την τύχη του, αλλά δεν έχει χρήματα για να αγοράσει λαχεία» ανέφερε ο κ. Κώστας στη «Θ».
Πρόσθεσε ότι στα χρόνια πριν από την κρίση υπήρχαν πελάτες που αγόραζαν όλη τη σειρά λαχείων, ενώ πλέον επιλέγουν να αγοράσουν ένα κομμάτι των 5 ευρώ.
«Πριν το 2012 υπήρχαν και αυτοί που έδιναν από 50 έως 100 ευρώ για λαχεία. Φέτος τον Δεκέμβριο δεν υπήρχε κίνηση στην αγορά λαχείων. Η μείωση σε σχέση με πέρυσι είναι έως και 30%» ανέφερε.
Αρκετοί είναι και αυτοί που στάθηκαν τυχεροί και κέρδισαν κάποιο χρηματικό ποσό αγοράζοντας λαχείο από τον Κώστα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το