Ελλάδα

Τα έντεκα νομοσχέδια-εξπρές που φέρνει η κυβέρνηση άμεσα για ψήφιση στη Βουλή

ΒΟΥΛΗ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ  ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ
Εντεκα νομοσχέδια φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση, επιδιώκοντας αφενός να προσελκύσει επενδύσεις και να φέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία και αφετέρου να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας.

Ωστόσο, η μεγάλη μερίδα εξ αυτών βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και για τον λόγο αυτό ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζήτησε από τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί να υπάρχει βαθμός ευελιξίας για τις αλλαγές που επιθυμεί να κάνει η κυβέρνηση.
Τα «καυτά» νομοσχέδια, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι:
1. Νέο κανονιστικό πλαίσιο για την ταχεία και αποτελεσματική εξωδικαστική ρύθμιση του συνολικού (δημόσιου και ιδιωτικού) χρέους των βιώσιμων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Με το νομοσχέδιο θα καθιερώνεται η διευθέτηση-πακέτο των «κόκκινων» δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβέρνηση αποσκοπεί στο να προβλέπεται ακόμη και η δυνατότητα «κουρέματος» οφειλών προς τις τράπεζες αλλά και προστίμων και προσαυξήσεων προς το Δημόσιο. Οι διατάξεις βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
2. Διείσδυση του πλαστικού χρήματος σε σχεδόν όλες τις συναλλαγές και εμφάνιση του αδήλωτου χρήματος. Στην πρώτη περίπτωση η κυβέρνηση θα επιδιώξει με το νομοσχέδιο να καθιερωθούν κίνητρα, όπως οι εκπτώσεις στον φόρο εισοδήματος να συνδέονται με τον βαθμό χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Στη δεύτερη περίπτωση θα προβλέπεται η επιβολή φόρου στο ποσό που δεν ήταν δηλωμένο (καταθέσεις στο εξωτερικό), αλλά θα αναστέλλονται ποινικές διώξεις. Και αυτό το θεσμικό πλαίσιο βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
3. Νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών.
4. Αναθεώρηση του νόμου για τις ΣΔΙΤ, καθώς και θεσμική και οργανωτική αναβάθμιση της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ.
5. Αλλαγή της νομοθεσίας για τις στρατηγικές επενδύσεις και το «EnterpriseGreece», ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.
6. Βελτίωση του νόμου 4262 για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων στους τρεις πρώτους κλάδους: τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις σε τρόφιμα και ποτά. Ο στόχος που θέτει η κυβέρνηση είναι απλός: ίδρυση επιχείρησης σε μια ημέρα και αδειοδότηση σε τρεις.
7. Αναθεώρηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας και θεσμοθέτηση υπηρεσιών μιας στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων, με κεντρική επιλογή την ταχύτερη και ομαλή επαφή των επιχειρήσεων με το Δημόσιο, κάτι που θα επιφέρει σημαντική μείωση του χρόνου και του κόστους σύστασης και απόλυτη διαφάνεια.
8. Αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό ταμείο.
9. Σε διαβούλευση βγήκε σήμερα το νομοσχέδιο για την κοινωνική και αλληλέγγυα Οικονομία.
10. Αλλαγές στο πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας.
11. Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το