Άρθρα

Τα «ενοχοποιημένα» γαλακτοκομικά συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη και υπέρτασης

Της Ελένης Καραγιάννη

Είναι τα γαλακτοκομικά εχθρός της υγείας μας; Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί μια φήμη που θέλει τα γαλακτοκομικά προϊόντα να είναι επικίνδυνα για την υγεία μας. Πέρα από την αδιαμφισβήτητα επίδρασή τους στην οστική υγεία, μια μελέτη που περιλάμβανε περίπου 150.000 συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδίως ποικιλιών λιπαρών, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά από έρευνα που δείχνει ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων σχετίζεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Μια μεγάλη διεθνής μελέτη δεδομένων από σχεδόν 150.000 ανθρώπους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υψηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδίως ποικιλιών πλήρους λίπους, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών λιπαρών συσχετίστηκε με χαμηλότερα ποσοστά μεταβολικού συνδρόμου – ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό BMJ Open Diabetes Research & Care.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το