Κόσμος

Τα «έγγραφα του Παναμά» καίνε 72 νυν και πρώην αρχηγούς κρατών

newego_LARGE_t_1101_54657400_type13145

Τις υπόγειες «διαδρομές» του μαύρου χρήματος, τους παγκόσμιους φορολογικούς παραδείσους και την επιστράτευση offshore εταιριών για την μεταφορά αδήλωτου πλούτου φέρνουν στο φως απόρρητα έγγραφα της δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca, που φέρεται ότι ενοχοποιούν 72 νυν ή πρώην αρχηγούς κρατών για οικονομικά εγκλήματα.

Τα 11 εκατομμύρια έγγραφα διέρρευσαν από το δικηγορικό γραφείο του Παναμά, που μέχρι πρότινος αποτελούσε μια από τις πιο μυστικοπαθείς εταιρίες όλου του κόσμου, και αποτελούν ακράδαντο αποδεικτικό στοιχείο ότι εδώ και 40 χρόνια βοηθάει τους πελάτες της να αποφεύγουν τους φόρους.

Τα «καυτά» έγγραφα έπεσαν στα χέρια της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, που τα μοιράστηκε με άλλα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συμποσίου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (ICIJ).

Εδώ και 40 χρόνια, η Mossack Fonseca αποτελεί εταιρία-παράδειγμα και δεν της έχουν απαγγελθεί ποτέ επίσημα κατηγορίες.

Ο Τζέραρντ Ράιλ, διευθυντής του ICIJ δήλωσε ότι τα έγγραφα αυτά θα αποτελέσουν μεγάλο πλήγμα για της παράνομης διακίνησης χρήματος μέσω offshore εταιριών.

Μουμπάρακ, Καντάφι και Άσαντ

 Στο «φως» έρχονται και οι μυστικές offshore εταιρίες που σχετίζονται με τις οικογένειες του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι αλλά και του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Την ίδια ώρα, αποκαλύπτουν ένα κύκλωμα ξεπλύματος μαύρου χρήματος ρωσικής τράπεζας, στο οποίο φαίνεται εμπλέκονται και στενοί συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η «επιχείρηση» λειτουργεί μέσα από την τράπεζα Bank Rossiya, που λειτουργεί ως «κανάλι» μεταφοράς χρημάτων σε offshore εταιρίες. Μια από αυτές τις εταιρίες, φαίνεται ότι ανήκει στον παιδικό φίλο του Ρώσου προέδρου Sergei Roldugin.

Ο πρώην τσελίστας εμφανίζει κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων από «σκοτεινές» συμφωνίες.

Στη λίστα και ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας

Στο πελατολόγιο της εταιρίας εμφανίζεται και ο εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον.

Η offshore εταιρία του πρωθυπουργού και της συζύγου του, ονόματι Wintris, δείχνει ότι ο κ. Γκουνλάουγκσον είχε ιδιαίτερο όφελος να προχωρήσει στην διάσωση των τραπεζών της χώρας του. Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι η offshore αυτή αποτελεί «βιτρίνα» και κρύβει πίσω της εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων σε τράπεζες της χώρας του.

Η εταιρία αυτή αγοράστηκε από το πρωθυπουργικό ζεύγος το 2007 και η σχέση του κ. Γκουνλάουγκσον με αυτήν δεν έχει δηλωθεί επίσημα στο κοινοβούλιο της χώρας του.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το