Κόσμος

Τα «έγγραφα του Παναμά» έβαλαν φωτιά στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό

Αλυσιδωτές αντιδράσεις και… αναταραχές έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση των «εγγράφων του Παναμά», που αποκαλύπτουν τις υπόγειες «διαδρομές» του μαύρου χρήματος, τους φορολογικούς παραδείσους και τις offshore εταιρίες της παγκόσμιας ελίτ.

Τα 11 εκατομμύρια έγγραφα διέρρευσαν από το δικηγορικό γραφείο του Παναμά, που μέχρι πρότινος αποτελούσε μια από τις πιο μυστικοπαθείς εταιρίες όλου του κόσμου, και αποτελούν ακράδαντο αποδεικτικό στοιχείο ότι εδώ και 40 χρόνια βοηθάει τους πελάτες του να αποφεύγουν την καταβολή φόρων στην πατρίδα τους.
Η Αυστραλία ήταν η πρώτη που αντέδρασε ότι θα ξεκινήσει επίσημη έρευνα για τις offshore εταιρίες των «ελίτ» της χώρας. Ακολούθησε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος καλωσόρισε τις αποκαλύψεις. Μάλιστα, έκανε λόγο για «καλή είδηση» που θα βοηθήσει να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα.
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα διενεργηθούν έρευνες βάσει των πληροφοριών που έρχονται στο φως, θα ανοιχθούν υποθέσεις και θα γίνουν δίκες» ανέφερε ο Ολάντ στο περιθώριο επίσκεψής του σε μια εταιρεία σε προάστιο του Παρισιού.

Σύμφωνα με το βρετανικό Sky News, τα «έγγραφα του Παναμά» περιέχουν στοιχεία και για 12 πολιτικούς της χώρας. Μάλιστα, ορισμένα ξένα δημοσιεύματα εμπλέκουν ακόμα και το όνομα του Ντέιβιντ Κάμερον. «Είναι ιδιωτική υπόθεση» σχολίασε εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού, ερωτηθείς εάν η οικογένεια Κάμερον έχει επενδύσει σε offshore εταιρίες.
Κυβερνητική εκπρόσωπος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι όλα τα δεδομένα θα «εξεταστούν» και πως οι αρχές της χώρας θα λειτουργήσουν γρήγορα και σωστά. Από την πλευρά του, το Βερολίνο εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αποκαλύψεις αυτές θα δώσουν ώθηση στον αγώνα κατά του ξεπλύματος χρήματος και της φορολογικής απάτης. «Τα κράτη που ευνοούν τέτοιες πρακτικές, θα αναγνωρίσουν ότι αυτές δεν έχουν μέλλον» τόνισε σήμερα ο Μάρτιν Γιέγκερ, εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγανγκ Σόιμπλε.
Ουκρανία: Το γραφείο του εισαγγελέα δεν έχει στοιχεία για τον Ποροσένκο
Ανώτατος εκπρόσωπος της ουκρανικής εισαγγελίας ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Πέτρο Ποροσένκο έχει διαπράξει κάποιο οικονομικό έγκλημα. «Σύμφωνα με μια πρώτη ανάγνωση των πληροφοριών που δημοσιοποιήθηκαν από ορισμένα ΜΜΕ και αφορούν την παράβαση της νομοθεσίας από τον Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, η εισαγγελία δεν βλέπει καμία εγκληματική πράξη» δήλωσε ο Βλάντισλαβ Κουτσένκο σε δημοσιογράφους.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το