Ελλάδα

Τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν 170 δισ. ευρώ στα χρόνια της κρίσης

noikokyria

Δραματικές επιπτώσεις στον πλούτο των Ελλήνων προκάλεσε η κρίση, σύμφωνα με έρευνα της ελβετικής τράπεζας Julius Baer με τίτλο «Wealth Report Europe».
Συγκεκριμένα, ο καθαρός πλούτος στην Ελλάδα συρρικνώθηκε κατά 169 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσοστό μείωσης 23%. Υπάρχουν, όμως, και χειρότερα: Στην Ισπανία η υποχώρηση του πλούτου έφτασε το 28% ή 1,4 τρισ. Ευρώ! Κι όμως, στο σύνολο της Ευρώπης καταγράφεται άνοδος 1,7% και ο συνολικός πλούτος αγγίζει τα 56 τρισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στον πλούτο υπολογίζονται τα ακίνητα και καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια αλλά δεν περιλαμβάνονται τα χρέη.
Ανω των δύο τρίτων του ευρωπαϊκού πλούτου βρίσκεται στις μεγάλες χώρες, δηλαδή της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Η Ευρώπη διαθέτει επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό εύπορων νοικοκυριών με τη Γερμανία να έχει 1,4 εκατ. νοικοκυριά εκατομμυριούχων, τη Γαλλία 1,3 εκατ. την Ιταλία 818.000 και τη Βρετανία 796.000.
Η εικόνα αλλάζει σημαντικά αν εξεταστεί το μέσο επίπεδο πλούτου ανά ενήλικα στην Ευρώπη. Το Λουξεμβούργο και η Ελβετία επιδεικνύουν τα υψηλότερα επίπεδα, με 432.200 ευρώ και 394.600 ευρώ ανά ενήλικα αντίστοιχα.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το