Αθλητισμός

Τα είπαν με Βασιλειάδη οι ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ – Μεταξύ αυτών και ο Ολυμπιακός Βόλου

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του υφυπουργού αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, με τον Λεωνίδα Λεουτσάκο και τους εκπροσώπους των 12 ομάδων που θα λάβουν μέρος στη νέα Φούτμπολ Λιγκ. Τον Ολυμπιακό Βόλου εκπροσώπησε ο πρόεδρος Νίκος Τσεκούρας.
Το ραντεβού διεξήχθη στα γραφεία της ΓΓΑ, με τις ομάδες που ανέβηκαν από την περσινή Γ’ Εθνική να θέτουν στον υφυπουργό αθλητισμού τις ανησυχίες τους.
«Πήραμε πρωτάθλημα, ανεβήκαμε και θα παίξουμε πάλι στην τρίτη κατηγορία», του είπαν χαρακτηριστικά. Ο κ. Βασιλειάδης δεν ανέφερε καν το θέμα της αύξησης των ομάδων της Σούπερ Λιγκ από 12 σε 14, καθώς αυτό πλέον είναι ζήτημα που το χειρίζεται η ΕΠΟ, η οποία πάντως, δεν φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε αύξηση των ομάδων. Ωστόσο, στην Ελλάδα ζούμε και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει μέχρι την τελευταία στιγμή τι θα συμβεί πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Νομικά το θέμα είναι πολύπλοκο, αλλά και έωλο, ενώ το πιθανότερο είναι οι δυσαρεστημένοι να προσφύγουν στα δικαστήρια κατά της απόφασης.

Στη παρούσα φάση, πάντως, τα δεδομένα είναι πως το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2 θα διεξαχθεί με 12 ομάδες, όπως αναφέρεται στην τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή και αφορά την αναδιάρθρωση, ενώ 14 θα είναι οι ομάδες της νέας Φούτμπολ Λιγκ, στη οποία θα αγωνίζεται την προσεχή περίοδο ο Ολυμπιακός Βόλου.
Από την πλευρά του ο Νίκος Τσεκούρας, εκπροσωπώντας τον Ολυμπιακό, όπως προαναφέραμε, πρότεινε να ανέβουν τέσσερις ομάδες από τη Φούτμπολ Λιγκ στη Σούπερ Λιγκ 2 την αγωνιστική περίοδο 2019-20, προκειμένου να αυξηθούν κατά δύο οι ομάδες της δεύτερης τη τάξει επαγγελματικής κατηγορίας και όλες οι κατηγορίες να έχουν από 14 ομάδες, την μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο. Παράλληλα, πρότεινε να υποβιβαστούν τρεις ή τέσσερις ομάδες.

Παράλληλα, οι ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ έθεσαν επίσης το θέμα της αύξησης των εσόδων για να είναι βιώσιμη η κατηγορία. Το εγγυημένο τηλεοπτικό συμβόλαιο από την ΕΡΤ είναι 1.800.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως η κάθε ομάδα θα πάρει το ποσό (μικτό) των 130.000 ευρώ περίπου. Από εκεί και πέρα γίνεται προσπάθεια να βρεθεί χορηγός του πρωταθλήματος, προκειμένου να έρθουν επιπλέον έσοδα σε κάθε ομάδα της Φούτμπολ Λιγκ, ενώ συζητήθηκε και το θέμα των εξόδων της διαιτησίας και των μετακινήσεων.
Προτάθηκε τα έξοδα των διαιτητών να τα καλύψει η ΕΠΟ και προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνει μεγάλη προσπάθεια από τις ομάδες, ενώ για τις μετακινήσεις θα υπάρξουν επαφές και με το υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου οι ομάδες να έχουν το μικρότερο δυνατό κόστος μετακίνησης, υπογράφοντας σχετική σύμβαση με ακτοπλοϊκή εταιρεία.
Τις ΠΑΕ θα βαραίνουν τα έξοδα σε ΙΚΑ, εφορία και τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών. Θα πρέπει κάθε ομάδα να προγραμματίσει το μπάτζετ ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές της, προκειμένου να μην δημιουργούνται χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία και παράλληλα οι διοικήσεις να είναι απόλυτα εντάξει, ως προς τις οικονομικές υποχρεώσεις τους στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Είναι σημαντικό το γεγονός, πως οι ομάδες απαίτησαν να έχουν στα χέρια τους υπογεγραμμένα τα ποσά που έχουν λαμβάνειν από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγίες και πότε ακριβώς θα τους καταβληθούν οι δόσεις, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουν στη σύσταση ΠΑΕ.
Αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδων Κ17 και όχι Κ19 για τις ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ, καθώς θα είναι πιο εύκολο για τους συλλόγους να βρουν ποδοσφαιριστές σ’ αυτές τις ηλικίες από τα τμήματα υποδομής, ενώ είναι πιο εύκολο και για την ΕΠΟ να βρει χορηγό για το εν λόγω πρωτάθλημα, .όπως αναφέρθηκε. Να τονίσουμε, πως τα έξοδα μετακινήσεων και διαιτησίας του πρωταθλήματος Κ17 θα καλυφθούν από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Μάλιστα, ειπώθηκε, πως για να είναι ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα Κ17, να συμμετάσχουν σ’ αυτό και οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2, χωρισμένες σε ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια.
Όσον αφορά το Κύπελλο Ελλάδος, η πρόταση των ομάδων της Φούτμπολ Λιγκ είναι να διεξαχθεί και τη νέα χρονιά με ομίλους, με τη συμμετοχή ομάδων και από τις τρεις επαγγελματικές κατηγορίες. Ωστόσο, την ερχόμενη Τρίτη στις 28/5 θα συνεδριάσει η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου με μέλη της ΕΠΟ, της Σούπερ Λιγκ και της Φούτμπολ Λιγκ αναφορικά με το νέο σύστημα διεξαγωγής του Κυπέλλου Ελλάδος. Το νέο σχέδιο θα εξετάσει την περίπτωση να διεξαχθεί διπλός τελικός, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν να μην υπάρχουν όμιλοι, κάτι που ίσχυε μέχρι φέτος. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου θα παραδώσει την εισήγησή στην Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ, η οποία με τη σειρά της θα κληθεί να λάβει την τελική απόφαση είτε ψηφίζοντας, είτε καταψηφίζοντας τη συγκεκριμένη πρόταση που θα έχει στα χέρια της.
Από τη μεριά του, ο Γιώργος Βασιλειάδης άκουσε με προσοχή τα αιτήματα και είπε ότι θα τα δει με τη δέουσα προσοχή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το