Ελλάδα

Τα Διεθνή ΜΜΕ για τη Μόρια: Δραματική η κατάσταση – Εκκενώστε την κόλαση

Εκτενή αναφορά στη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στο camp της Μόριας, κάνουν τα διεθνή ΜΜΕ, σχολιάζοντας παράλληλα τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο νησί. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα δημοσιεύματα σημειώνουν πως οι τραγικές εξελίξεις ήταν θέμα χρόνου, καθώς η κρίση του προσφυγικού/μεταναστευτικού στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έχει αναζωπυρωθεί.

Spiegel
«Στο στρατόπεδο της Μόρια και στον παρακείμενο ελαιώνα, χιλιάδες πρόσφυγες κοιμούνται σε αυτοσχέδιες σκηνές… Η κατάσταση στη Λέσβο επιδεινώνεται καθώς όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν τις τουρκικές ακτές με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από το Αφγανιστάν κι έχουν περάσει αρκετούς μήνες ή χρόνια στην Τουρκία», αναφέρει το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού.

Guardian
«Ο καταυλισμός της Μόρια φιλοξενεί περίπου 13.000 άτομα, αλλά διαθέτει εγκαταστάσεις για μόλις 3.000 άτομα. Έχει γίνει σαν μια μικρή πόλη με οργανώσεις προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών», επισημαίνει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Bild
Για «δραματικές σκηνές» που εκτυλίσσονται στη Λέσβο κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας: «Στο στρατόπεδο προσφύγων στη Μόρια, ξέσπασε χθες πυρκαγιά ωστόσο παραμένουν ασαφή τα αίτια». Παράλληλα, το μέσο υποστηρίζει ότι η κατάσταση είναι εξίσου δραματική και στη Σάμο.

BBC
«Το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια αναζωπύρωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τη γειτονική Τουρκία. Σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και πολλοί πολίτες που εγκατέλειψαν τη Συρία, πέρασαν από τη γειτονική Τουρκία στα ελληνικά νησιά το 2015», σημειώνει το βρετανικό δίκτυο.

Le Monde
«O καταυλισμός στο νησί της Λέσβου έχει περίπου 13.000 πρόσφυγες, ενώ σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει μόνο 3.000… Σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, οι πυροσβέστες δυσκολεύονταν να σβήσουν τη φωτιά εξαιτίας των συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και των προσφύγων», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

Και συμπληρώνει: «Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η σημερινή φωτιά και οι νεκροί είναι ένα ατύχημα! Αυτή η τρομερή τραγωδία είναι το άμεσο αποτέλεσμα μιας πολιτικής που έχει στοιβάξει 13.000 ανθρώπους σε ένα στρατόπεδο που έχει σχεδιαστεί για 3.000 (…) Ήρθε πράγματι η ώρα να βάλουμε τέλος στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και την απάνθρωπη πολιτική κράτησης των προσφύγων. “Εκκενώστε τη Μόρια, η οποία έγινε κόλαση”, προειδοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το