Κατηγορίες: Τοπικά

Τα capital controls «σκοτώνουν» τους μικρομεσαίους – Τελευταία ελπίδα η στήριξη των τοπικών προϊόντων “Θ”

Η στήριξη των τοπικών και ελληνικών προϊόντων μέσω ενός κινήματος πολιτών αποτελεί το ύστατο ανάχωμα στον «Αρμαγεδδώνα» που έχει πλήξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Μαγνησία, καθώς από το 2011 μέχρι και σήμερα έχουν κλείσει 6.000, ενώ τα χειρότερα έπονται, αφού τα capital controls ήδη οδήγησαν σε μείωση 48% του τζίρου των μικρομεσαίων.

Πλήθος κόσμου έδωσε χθες το «παρών» στην εκδήλωση με θέμα «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» που πραγματοποιήθηκε στο Volos Palace και διοργανώθηκε από τις δύο ΟΕΒΕΜ, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και τη Μητρόπολη Δημητριάδος, ενώ παρευρέθηκαν πολλοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και επαγγελματίες. Με τη χθεσινή εκδήλωση σηματοδοτήθηκε η επανεργοποίηση του κινήματος πολιτών για την κατανάλωση των τοπικών προϊόντων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς τόνισε πως «έχουμε φτάσει στο χειρότερο σημείο από πλευράς οικονομίας με 1,5 εκατομμύριο άνεργους. Από την έναρξη της κρίσης χάθηκε πολύτιμος χρόνος στην προσπάθεια να αλλάξουμε πρότυπο παραγωγής. Το κίνημα πολιτών «καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε θα έπρεπε να μπει σε κάθε σπίτι και να γίνει πρωταρχική ανάγκη κάθε οικογένειας. Ο Έλληνας αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα που φτιάχτηκαν από Έλληνες παραγωγούς του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα στηρίζει επιχειρήσεις, αλλά ουσιαστικά στηρίζει και την ίδια του τη δουλειά».

Περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση στους μικρομεσαίους επαγγελματίες ανάφερε πως στο πρώτο 20ήμερο της τραπεζικής αργίας χάθηκαν από την αγορά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ με τα capital controls έχει μειωθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων μέχρι και 48%. Την ίδια στιγμή αναμένουμε αύξηση της ανεργίας πάνω από το 30% στο επόμενο διάστημα, όπου αναμένεται να χαθούν άλλες 140.000 θέσεις εργασίας. Η συνέχιση των κεφαλαιουχικών περιορισμών προκαλεί τεράστια προβλήματα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Άλλωστε η αγορά είναι ψυχολογία».

Κατέληξε δε λέγοντας πως «η λύση είναι μία και μοναδική, να συγκροτηθεί ένα σχέδιο ανάπτυξης και να προχωρήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις, καθώς διαθέτουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Τρύφων Πλαστάρας τόνισε πως το μήνυμα «καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» είναι αυτό που πρέπει να περάσει σε κάθε καταναλωτή και επιχείρηση. Η στήριξη των τοπικών και ελληνικών προϊόντων είναι η εθνική λύση σε αυτές τις δύσκολες εποχές που βιώνουμε, ώστε να αυξηθούν η απασχόληση και οι τζίροι των μικρομεσαίων. Απευθυνόμαστε σε άτομα που έχουν συνειδητοποιημένη αντίληψη της πραγματικότητας. Το κίνημα πολιτών που ανασυγκροτείται, λέει στους καταναλωτές να σκεφθούν διαφορετικά στηρίζοντας τα τοπικά προϊόντα και στους επιχειρηματίες να αναπροσαρμόσουν τις τιμές των προϊόντων τους για να είναι ανταγωνιστικά προχωρώντας στο κομμάτι της τυποποίησης και της εξωστρέφειας».

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της δεύτερης ΟΕΒΕΜ κ. Γρηγόρης Μαντάς σημείωσε ότι «προσπαθούμε να αφυπνίσουμε τον κόσμο για να προσέχει τι αγοράζει, από πού το αγοράζει και για ποιο λόγο το αγοράζει. Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα ελληνικά προϊόντα και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο να τα ψάχνει στα ράφια».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Τέλης Μπασδάνης σημείωσε πως «η Μαγνησία είναι μία από τις περιοχές στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα στην απασχόληση. Από τις αρχές του 2011 μέχρι και σήμερα έκλεισαν 6.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ άνοιξαν 4.000, επομένως η παραγωγική δύναμη έχει απομειωθεί κατά 2.000 άτομα. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα επλήγη και με τη χθεσινή εκδήλωση στέλνουμε το μήνυμα της στήριξής της, διαφορετικά θα χαθεί η μεσαία τάξη. Πρέπει να συντονιστούμε μεταξύ μας οι φορείς και να περάσουμε το μήνυμα στους καταναλωτές ότι πρέπει να στηριχθούν τα τοπικά προϊόντα».

Στο χαιρετισμό του ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος συμβολικά τέθηκε επικεφαλής της όλης προσπάθειας, τόνισε απευθυνόμενος στο κοινό πως «δεν πάσχουμε μόνον από οικονομική στενότητα. πάσχουμε και από έλλειψη ενθουσιασμού, πρωτοτυπίας και επιμονής στην επίτευξη στόχων. Εγώ σήμερα διακρίνω και τα τρία. Γι’ αυτό και είμαι βέβαιος πως με τη δική σας πρόσκληση, τίθεμαι επικεφαλής μιας προσπάθειας, που ήδη έχει πετύχει.
Καλό ξεκίνημα και η χάρη του Θεού να πολλαπλασιάζει τους καρπούς των κόπων όλων μας».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους ο 16χρονος που σκότωσε τον πατέρα του

Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους και μόνο με την επίβλεψη επιμελητή, αφέθηκε μετά την απολογία του…

27 Δεκεμβρίου 2023

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο του επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κήρυξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, τιμώντας την μνήμη…

27 Δεκεμβρίου 2023

Πέθανε η υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελένη Κτιστάκη

Μετά από μάχη με τον καρκίνο πέθανε σε ηλικία 59 ετών η υποψήφια βουλευτής της…

27 Δεκεμβρίου 2023

SOS από τον ΕΟΦ: Ανακαλούνται παρτίδες φαρμάκου για τον θυρεοειδή – Ο λόγος

Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε την ανάκληση πέντε παρτίδων φαρμάκου για την αντιμετώπιση παθήσεων του θυρεοειδή αδένα.…

27 Δεκεμβρίου 2023

Τους νικητές του διαγωνισμού «Κινηματογραφώντας στη Θεσσαλία» βράβευσε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός

Τα βραβεία του διαγωνισμού «Κινηματογραφώντας στη Θεσσαλία» που διοργάνωσαν το Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας σε…

27 Δεκεμβρίου 2023

Ανατροπή με τη 17χρονη που έπαθε αλλεργικό σοκ: Οι γιατροί της έκοψαν τα φάρμακα καταστολής – Παραμένει στη ΜΕΘ

Ώρες αγωνίας ζει η οικογένεια της 17χρονης μαθήτριας που υπέστη αλλεργικό σοκ ενώ βρισκόταν σε…

27 Δεκεμβρίου 2023