Τοπικά

Τα αρχαία ελληνικά γεφυρώνουν σχολεία – Γερμανοί μαθητές στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου στο πλαίσιο αδελφοποίησης

Τα αρχαία ελληνικά ενώνουν δύο σχολεία το 1ο Γυμνάσιο Βόλου και το Γυμνάσιο της Νυρεμβέργης τα οποία έχουν αδελφοποιηθεί ανταλλάσσοντας εδώ και πέντε χρόνια επισκέψεις και προσφέροντας την ευκαιρία στους μαθητές και τους καθηγητές να γνωρίσουν νέες πολιτισμικές συνήθειες αλλά και να βιώσουν κοινές αξίες και ιδέες που εκπορεύονται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.


Την περασμένη εβδομάδα 21 μαθητές και καθηγητές από το Γυμνάσιο Μέλανχθον της Νυρεμβέργης βρέθηκαν στον Βόλο οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στα σπίτια μαθητών του 1ου Γυμνασίου Βόλου, ανέπτυξαν φιλίες, γνώρισαν τον τρόπο διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών στην Ελλάδα και περιηγήθηκαν σε διάφορα αξιοθέατα της περιοχής γνωρίζοντας τον πολιτισμός της.
Εδώ και πέντε χρόνια που αδελφοποιήθηκαν τα δύο σχολεία, ήταν η τρίτη φορά που μαθητές και καθηγητές επισκέπτονταν την πόλη μας, ενώ σε λίγο καιρό αντίστοιχη επίσκεψη θα πραγματοποιήσουν και οι Βολιώτες μαθητές στη Γερμανία.
Ο διευθυντής του σχολείου κ. Γιάννης Καραφέρης τόνισε πως στο συγκεκριμένο Γυμνάσιο διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά, οι καθηγητές είναι φιλέλληνες, ξέρουν να γράφουν και να μιλούν τα αρχαία ελληνικά, τα οποία κατανοούν και οι μαθητές τους. Όταν επισκεπτόμαστε τη Νυρεμβέργη μας υποδέχονται με μεγάλο ενθουσιασμό και οι μαθητές μας γνωρίζουν τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών εκεί ως δεύτερη ξένη γλώσσα. Επίσης είναι η σημαντική ανταλλαγή πολιτισμικών παραστάσεων. Η αδελφοποίησή μας με το Γυμνάσιο της Νυρεμβέργης εξελίσσεται πολύ καλά.

Ενθουσιάζονται με τα αρχαία
Στη «Θ» μίλησαν μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Τάξης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Η Αναστασία Ντούλα επισήμανε πως «φιλοξένησα ένα κορίτσι από τη Γερμανία, Ταιριάξαμε πολύ, κουβεντιάζαμε διάφορα θέματα, είχαμε κοινές αγωνίες. Ήταν πολύ ευχάριστη. Στους Γερμανούς μαθητές αρέσει που είμαστε πολύ φιλόξενοι ως λαός».
Από την πλευρά της η Εύα Πέτση υπογράμμισε πως «οι μαθητές του Γυμνασίου από τη Νυρεμβέργη αγαπούν τα αρχαία ελληνικά, είναι κάτι διαφορετικό για εκείνους και ενθουσιάζονται που μελετούν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό».
Μάλιστα εικόνες σαν και αυτή που οι Γερμανοί μαθητές μπήκαν στην αίθουσα και έγραψαν στον πίνακα αρχαίες ελληνικές λέξεις, ήταν από τις πιο χαρακτηριστικές.

Η Έλενα Μπέκου δήλωσε πως «ήταν πολύ καλή εμπειρία να φιλοξενήσουμε ξένους συνομηλίκους μας στα σπίτια μας. Στη Γερμανία τα αρχαία ελληνικά διδάσκονται διαφορετικά σε σχέση με την Ελλάδα. Φιλοξένησα ένα κορίτσι που ήξερε να διαβάζει τα αρχαία και κάναμε στο σπίτι κάποιες ασκήσεις από κοινού. Τα αρχαία ελληνικά δεν είναι μια νεκρή γλώσσα».
Η Άννα-Μαρία Σακελαρίου υπογράμμισε πως «μέσα από τα αρχαία ελληνικά οι μαθητές γνωρίζουν τον πολιτισμό εκείνης της εποχής. Οι περισσότεροι Έλληνες έφηβοι αντιμετωπίζουν τα αρχαία ελληνικά με δισταγμό, θεωρούν ότι δεν θα τους ωφελήσουν στο μέλλον, όμως έχουν πολλά να κερδίσουν, όπως στις αξίες».
Παίρνοντας τον λόγο ο Ηλίας Σαράτσης είπε πως ο μαθητής που φιλοξένησα μου είπε ότι στη Γερμανία διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά διαφορετικά, όπως δηλαδή εμείς διδασκόμαστε τις ξένες γλώσσες. Επίσης άλλοι Γερμανοί μαθητές μπορούσαν να διαβάσουν και να κατανοήσουν κείμενα των αρχαίων ελληνικών, ακόμη και να τα μεταφράσουν στα αγγλικά ή στα γερμανικά, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τους Έλληνες μαθητές που συνήθως δυσκολεύονται να τα κατανοήσουν.
Ο Γιώργος Σουφλής τόνισε πως «ως λαοί έχουμε διαφορετική νοοτροπία και κουλτούρα σε διάφορα θέματα. Πάντως περιμένω με ενδιαφέρον την επίσκεψή μου στη Νυρεμβέργη το επόμενο διάστημα.

Το Γυμνάσιο Μέλανχθον ιδρύθηκε το 1560. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τρεις καθηγήτριες, οι κ.κ. Ελένη Χρηστίδη, Φωτεινή Μπαϊράμη και Κατερίνα Μελαχροινάκη.
«Μέσα από το πρόγραμμα και την αδελφοποίηση υπάρχει μια συνύπαρξη των πολιτισμών. Οι δύο χώρες έχουν στις σχέσεις τους μια ιστορική συνέχεια με τις καλές και πιο άσχημες πλευρές. Αυτό το ιστορικό πλαίσιο οι μαθητές πρέπει να το γνωρίσουν και να κατανοήσουν ότι πλέον τις δύο χώρες δεν τις χωρίζει τίποτα, αντίθετα τις ενώνουν πολλά κοινά στοιχεία.
Η κ. Χρηστίδη είπε πως «οι μαθητές που φοιτούν στο συγκεκριμένο Γυμνάσιο της Νυρεμβέργης έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα, καθώς διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά. Ήταν και το κίνητρο για να αδελφοποιηθούμε. Μάλιστα, όταν επισκεπτόμαστε τη Νυρεμβέργη υποδέχονται τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βόλου με ενθουσιασμό, ως «μικρούς θεούς». Επίσης μέσα από την αλληλεπίδραση των μαθητών καταρρέουν εκατέρωθεν στερεότυπα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το