Τοπικά

Τα πειράματα στις υδροπονικές καλλιέργειες από τη Γεωπονική του Π.Θ στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου

Tη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το διαδικτυακό συνέδριο CASCADE HYDROPONICS στο πλαίσιο του ερευνητικού  έργου «CascadeHydroponics». Το Συνέδριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης Εθνικής Εμβέλειας «Διμερής και Πολυμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας» η οποία συγχρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. (κωδικός έργου: Τ2ΔΓΕ-0893)

Η μεγάλη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των συνέδρων δείχνει ότι το θέμα του συνεδρίου απασχολεί σημαντικό αριθμό Ερευνητών, στελεχών επιχειρήσεων καθώς και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού συνεδρίου παρουσιάστηκαν όλες οι δράσεις καθώς και τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής στο πλαίσιο του έργου.
Οι εταίροι του έργου από Ελλάδα και Γερμανία παρουσίασαν τις ενέργειες που πραγματοποίησαν κατά την υλοποίηση του έργου, δίνοντας έμφαση στις σημαντικότερες από αυτές και στα αποτελέσματά τους για την επίτευξη των στόχων του έργου, δηλαδή: • Αποτελέσματα των πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν στην Γερμανία με στόχο την επιλογή κατάλληλου συνδυασμού καλλιεργειών σε ένα ανοιχτό υδροπονικό σύστημα με επαναχρησιμοποίηση των απορροών σε επάλληλες καλλιέργειες.
• Παρουσίαση των συστημάτων του θερμοκηπίου στο Βελεστίνο και ανάλυση της διαχείρισης νερού και λίπανσης για τη μετάβαση από τη Γραμμική οικονομία στην Κυκλική Οικονομία εστιάζοντας στην επαναχρησιμοποίηση.
• Παρουσίαση της εταιρείας Phytowelt, για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών μέντας βασιλικού και δυόσμου με υψηλότερες αποδόσεις και ταχύτερη ανάπτυξη για παραγωγή σε συνθήκες θερμοκηπίου.
• Παρουσίαση της εταιρείας Agrostis, του λογισμικού για την άριστη διαχείριση του νερού και των λιπασμάτων σένα υδροπονικό σύστημα. Εφαρμογή του Συστήματος Υποστήριξης Λήψης Αποφάσεων (ΣΥΑ) στο υδροπονικό σύστημα με επαναχρησιμοποίηση απορροών μιας πολυκαλλιέργειας σε πραγματικό χρόνο.
• Μελέτη των κυριότερων μηχανισμών επαγωγής της ανθεκτικότητας των φυτών κατά την έκθεση τους σε συνθήκες αλατότητας και υπερ-ωσμωτικής καταπόνησης, εξαιτίας της επαναχρησιμοποίησης των απορροών.
• Αποτελέσματα πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν στο Βελεστίνο με στόχο την εξοικονόμηση φυσικών πόρων, νερού και λιπασμάτων και ταυτόχρονα την επιλογή κατάλληλου συνδυασμού καλλιεργειών για την εφαρμογή της πολυκαλλιέργειας από ευαίσθητες προς πιο ανθεκτικές καλλιέργειες στην αλατότητα.
Το έργο “Cascade”στοχεύει στη βιωσιμότητα του τομέα της Υδροπονίας σε εμπορική κλίμακα και στη μεγιστοποίηση της παραγωγής. Επιμέρους στόχοι της ανάπτυξης πολυκαλλιέργειας αποτελεί
i. Η διαχείριση των εισροών (λιπάσματα, νερό)
ii. Η μείωση του κόστους παραγωγής
iii. Η μείωση των επιπτώσεων της καλλιέργειας στο περιβάλλον
iv. Η αύξηση των αποδόσεων σε παραγωγή με βελτιστοποίησης της ποιότητας

Το  διαδικτυακό συνέδριο καταγράφηκε και θα είναι διαθέσιμο στο κανάλι του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος (LACEC) στο YouTube.Επιπλέον, για να ενημερώνεστε για τις δράσεις του προγράμματος μπορείτε να «ακολουθήσετε» τη σελίδα του προγράμματος στο
@HydroponicsCash και να επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα του προγράμματος http://cascade-hydroponics.eu/

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το